ستاد انتخابات کشور آخرین نتایج شمارش آرای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره خبرگان رهبری را در ۱۹۸ حوزه از ۲۰۸ حوزه انتخابیه اعلام کرد و بر اساس آن، انتخابات مجلس در ۲۱ حوزه انتخابیه از ۱۵ استان به دور دوم کشیده شده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، به این ترتیب، شهرهایی در استانهای البرز، آذربایجان شرقی، اربیل، اصفهان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، فارس، کرمانشاه، گلستان، لرستان، مازندران و همدان شاهد دور دوم انتخابات خواهند بود.
در همین حال گمانهزنی درباره شمار بالای «آراء باطله» ریختهشده به صندوقها افزایش یافته است.
به دلیل سانسور مطبوعات و رسانهها و فقدان ناظران مستقل در جریان انتخابات در ایران راستیآزمایی آمار شرکتکنندگان در این انتخابات نیز همچون انتخابات گذشته میسر نیست.
دو مرحلهای شدن انتخابات تهران «قطعی شد»
صداوسیمای جمهوری اسلامی صبح یکشنبه ۱۳ اسفند از ستاد انتخابات کشور گزارش داد که انتخابات مجلس شورای اسلامی در برخی حوزهها از جمله تهران به دور دوم کشیده شد.
بنابر این گزارش، کشیده شدن انتخابات به دور دوم در ۱۶ حوزه انتخابیه قطعی شده و در حوزه انتخابیه تهران نیز چنین خواهد شد.
به گفته خبرنگار تلویزیون جمهوری اسلامی، از پنج هزار صندوق اخذ رای در استان تهران تاکنون آراء چهار هزار صندوق شمارش شده و بر اساس آن «بخش قابل توجهی از نامزدهای منتخب در تهران به مرحله دوم میروند».
حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس مجموعا ۳۰ کرسی در مجلس شورای اسلامی دارد و پیروزی هر نامزد در مرحله اول مستلزم کسب ۲۰ درصد آراء است.
روز شنبه نیز رئیس ستاد انتخابات استان تهران از احتمال کشیده شدن انتخابات این حوزه به دور دوم خبر داده بود.
تا عصر شنبه که نتایج ۳۵۰۱ شعبه از پنج هزار شعبه رأیگیری تهران منتشر شده بود، آراء محمود نبویان به عنوان منتخب پبشتاز ۳۴۲ هزار رأی بود.
بسیم لاله، خبرنگار خبرگزاری ایلنا که در وزارت کشور مستقر است، روز شنبه در شبکه ایکس (توئیتر سابق) نوشت پس از شمارش ۸۰ درصد از صندوقهای شهر تهران، آرای باطله «بیش از ۳۸۰ هزار» بوده است.
محمد مهاجری، روزنامهنگار نزدیک به اصولگرایان، نیز در همین شبکه اجتماعی گفت: «نتیجه انتخابات مجلس در اکثر شهرها حتی کلانشهرها و از جمله تهران عجیب و جالب است. یعنی نفر اول یا دوم، آرای باطله است.»
کاربران دیگری نیز این گمانه درباره تعداد آرای باطله را مطرح کردهاند.
وزارت کشور ایران هنوز تعداد کل شرکتکنندگان در حوزه انتخابیه «تهران، ری و شمیرانات» را اعلام نکرده، اما یاسر جبرائیلی از چهرههای سیاسی نزدیک به دولت ابراهیم رئیسی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) ادعا کرد که در تهران تنها ۱ میلیون و ۸۱۳ هزار نفر رأی دادهاند.
او که رئیس «مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاستهای کلی نظام» در مجمع تشخیص مصلحت نظام است، در ادامه نوشت: «به احتمال بسیار بالا، قریب به اتفاق نمایندگان تهران در دور دوم تعیین تکلیف خواهند شد.»
عباس جوهری، رئیس ستاد انتخابات استان تهران، نیز روز شنبه به خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، گفت: «احتمال کشیدن انتخابات به دور دوم در حوزه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس وجود دارد چرا که باید داوطلبان حائز ۲۰ درصد آرا شوند.»
او افزود که اگر انتخابات تهران به دور دوم کشیده شود، این دور اردیبهشت سال آینده برگزار خواهد شد.
طبق قانون انتخابات ایران، نامزدهای صدرنشین باید دستکم ۲۰ درصد از «آرای صحیح» حوزه خود را به دست بیاورند تا بتوانند وارد مجلس شوند.
آقای جوهری روز جمعه گفته بود در کل استان تهران بیش از ۱۰ میلیون و ۳۰ هزار نفر واجد شرایط رأی دادن هستند، اما به شمار واجدین شرایط شهر تهران اشاره نکرده بود.
احتمال تعداد بالای آرای باطله در حوزههای دیگر انتخابات نیز مطرح شده و رسانههای ایران خبر دادهاند در یزد میزان آرای باطله در رده «دوم» قرار گرفته است.
در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ نیز که با پیروزی ابراهیم رئیسی به پایان رسید، «آرای باطله» در کل کشور بعد از او، مقام دوم را بالاتر از سایر نامزدها کسب کرده بود.
در غیاب آمار رسمی از سوی وزارت کشور، رسانههای حکومتی به طور هماهنگ از مشارکت نزدیک به «۴۱ درصدی» در انتخابات ۱۱ اسفند خبر دادند و نوشتند ۲۵ میلیون نفر از واجدان شرایط در انتخابات شرکت کردند.
واجدان شرایط در کل کشور بیش از ۶۱ میلیون نفر اعلام شده بود.
به دلیل سانسور مطبوعات و رسانهها و فقدان ناظران مستقل در جریان انتخابات در ایران راستیآزمایی آمار شرکتکنندگان در این انتخابات نیز همچون انتخابات گذشته میسر نیست.