لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۲

قرارداد «آکوا پاور» عربستان برای توسعه سوخت پاک هیدروژن در ازبکستان


مدیر آکوا پاور در نشست در کنفرانس ابتکار سبز در ریاض
مدیر آکوا پاور در نشست در کنفرانس ابتکار سبز در ریاض

شرکت «آکوا پاور» عربستان که چندین طرح عظیم توسعه انرژی‌های پاک در جمهوری آذربایجان و آسیای میانه امضا کرده، قرارداد جدیدی با ازبکستان برای تولید سوخت پاک هیدروژن امضا کرده است.

قرار است این پروژه با همکاری شرکت چینی «لونگی» تا دسامبر امسال راه‌اندازی شود که شامل تولید سالانه سه هزار تن سوخت پاک هیدروژن است.

در مرحله دوم، شرکت عربستانی تکمیل یک نیروگاه بادی عظیم با ظرفیت تولید ۲۴۰۰ مگاوات برق را در نظر گرفته شده که بخشی از برق تولیدی آن به همراه سوخت هیدروژن برای تولید سالانه ۵۰۰ هزار تن کود آمونیاک سبز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

قرارداد ساخت این نیروگاه برقی عظیم در سال ۲۰۲۲ امضا شد و شرکت عربستانی اولین توربین بادی این پروژه را تابستان امسال در شهر بخارا راه‌اندازی کرد.

قرار است تا پایان سال آینده میلادی «آکوا پاور» ۷۹ توربین با ظرفیت تولید هزار و ۶۵۰ مگاوات برق (بیش از یک و نیم برابر ظرفیت تولید برق نیروگاه اتمی بوشهر) در ازبکستان راه‌اندازی کند و در مرحله نهایی ظرفیت تولید برق این پروژه به ۲۴۰۰ مگاوات خواهد رسید که معادل ۲.۵ برابر کل تولید برق خورشیدی و بادی در ایران است.

ارزش این پروژه نیروگاه برق بادی ۷.۵ میلیارد دلار است.

این شرکت عربستانی پیشرو در انرژی‌های تجدیدپذیر بهار پارسال نیز قرارداد ۱.۵ میلیارد دلاری تولید هزار مگاوات برق بادی با قزاقستان را امضا کرد و قرار است این پروژه عظیم نیز در سال ۲۰۲۷ به بهره‌برداری برسد.

شرکت «آکوا پاور» همچنین پاییز امسال نیروگاه خورشیدی ۲۴۰ مگاواتی در جمهوری آذربایجان را راه‌اندازی کرد و همان زمان قرارداد ساخت نیروگاه بادی عظیم ۲۵۰۰ مگاواتی در آبهای دریای خزر با این کشور امضا کرد.

جمهوری آذربایجان همراه با شرکت عربستانی یاد شده، شرکت «مصدر» امارات، توتال فرانسه، بی‌پی بریتانیا و چندین شرکت بزرگ دیگر در نظر دارد طی سال‌های آینده تولید برق خورشیدی و بادی خود را به ۱۰ هزار مگاوات برساند و قرارداد صادرات بخش بزرگی از این برق پاک به چندین کشور اروپایی از طریق کابل‌گذاری در خاک گرجستان، ترکیه و دریای سیاه نیز پارسال امضا و توسعه مسیر ترانزیت برق آغاز شد.

ترکیه خود نیز پارسال دو هزار و ۸۴۰ مگاوات نیروگاه برقی جدید راه‌اندازی کرد که همه آنها بادی و خورشیدی بودند. خود عربستان در خاک خود پارسال ۲۱۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی و بادی جدید راه‌اندازی کرد و ظرفیت تولید برق پاک خود را چهار برابر کرد.

ترکیه ۲۵ برابر ایران ظرفیت تولید انرژی‌های پاک خورشیدی و بادی دارد و امسال نیز راه‌اندازی هفت هزار مگاوات نیروگاه برقی تجدیدپذیر را هدف‌گذاری کرده است.

این کشور که تا یک دهه گذشته واردکننده برق از ایران بود، اکنون به یکی از مهمترین کشورهای صادرکننده برق منطقه تبدیل شده است.

کل ظرفیت تولید برق خورشیدی و بادی ایران حتی به هزار مگاوات نیز نمی‌رسد. دولت ابراهیم رئیسی ابتدای سال جاری خورشیدی راه‌اندازی ۲۵۰۰ مگاوات نیروگاه برقی تجدیدپذیر را برای سال ۱۴۰۲ هدف‌گذاری کرده بود، اما تنها دو درصد از این برنامه، معادل ۵۰ مگاوات محقق شد.

با استفاده از گزارش‌های آکوا پاور، وزارت نیروی ایران، رادیو فردا. د.خ
XS
SM
MD
LG