در روزهای اخیر عملیات پلیس فرانسه برای خارج کردن پناهجویان از درون یک تونل در منطقه دوازدهم پاریس جنجالبرانگیز شده است.
مقامات فرانسوی اعلام کردهاند که تجمع پناهجویان در چنین مکانهایی خطراتی چون آتش سوزی را افزایش میدهد.
وزیر مسکن فرانسه گفته که اجرای «سیاست کاهش شماره پناهجویان در منطقه پاریس، با توجه به کمبود مسکن در این منطقه است و ربطی به رویدادهای ورزشی ندارد.
پس از صد سال، قرار است پاریس بار دیگر میزبان بازی های المپیک تابستانی باشد و دو موضوع تهدیدهای تروریستی و اقامت پناهجویان در مراکز موقت به چالشهای امنیتی این بازیها تبدیل شده است.
اما فعالان حقوق بشر هشدار دادهاند که مقامات فرانسه حق ندارند به بهانه برگزاری بازیهای المپیک در این شهر، پناهجویان را بدون هیچ برنامه مشخصی از پاریس به شهرهای دیگر منتقل میکنند.
ژیلا پرنتیس عضو انجمن غیردولتی پناهجویان متحد گفت: «واضح است که از زمان آغاز آمادهسازیها برای بازیهای المپیک، دور کردن پناهجویان از پاریس یا نوعی پاکسازی اجتماعی برای ورود گردشگران و برگزاری بازیها صورت گرفته است.»
او افزود: «به عنوان مثال در ساختمان اشغال شده از سوی پناهجویان در ویتری در حومه پاریس، حداقل صد نفر بودند که یا در حال گذراندن دورههای آموزشی بودند یا کار میکردند. بنابراین در واقع، رفتن به یک مرکز در یک شهرستان مناسب وضعیت آنها نیست. آنها نمیتوانند این کار را انجام دهند زیرا شغل خود را از دست خواهند داد، شغلی که وقتی شما یک خارجی یا پناهنده هستید و سفر خیلی سختی را پشت سر گذاشتهاید، به دست آوردن آن بسیار دشوار است.»
همچنین خود پناهجویان میگویند که نمیخواهند به شهرهای کوچکی منتقل شوند که شرایط کار در آنجا برایشان فراهم نیست.
عبدالله قادر یک پناهجوی پنجاه و یک ساله اهل چاد گفته است: «من را به یک شهر کوچک بردند که آنجا بمانم. افرادی در آنجا بودند که میگفتند "اینجا کار نیست". ولی من دنبال کار هستم. به همین دلیل گفتم "مرسی متاسفانه نمیتوانم اینجا بمانم."»
در حالی که با نزدیک شدن به المپیک، عملیات تخلیه پناهجویان از پاریس شدت گرفته، برخی می گویند که چنین سیاستی ربط چندانی به المپیک ندارد و یک سیاست همیشگی است.
عبدی یک پناهجوی سی و هفت ساله اهل موریتانی گفته است: «آنها اینجا در پاریس از خارجیها خوششان نمیآید، این چیزی است که من فکر میکنم. اینجا هستند کسانی که میگویند برچیدن پناهگاههای پناهجویان به خاطر بازی های المپیک است ولی من فکر نمی کنم به خاطر المپیک باشد. آنها دوست ندارند ما سیاهپوستان آفریقایی در پاریس بمانیم.»
اکنون موضوع رسیدگی به وضعیت پناهجویان فقط مختص فرانسه نیست. هانس لایتنس رئیس اداره مرزبانی و گارد ساحلی اروپا در روزهای اخیر به خبرنگاران گفت که این اداره طرح های خود را در سراسر اروپا تقویت میکند.
او با اشاره به برگزاری جام ملتهای اروپا در آلمان گفت: «فرانسه و آلمان قبلاً از ما خواستهاند تا واکنش نشان دهیم و ما هر دو کشور را با به کارگیری ماموران اداره مرزبانی و گارد ساحلی اروپا تقویت خواهیم کرد.»
به گفته این مقام ارشد امنیتی اروپا، این رویدادها احتمالا رویدادهایی است که برای کسانی که قصد دارند غیرقانونی وارد اروپا شوند، «فرصت بسیاری خوبی» است.
با وجود تلاشها برای جلوگیری از ورود پناهجویان به اروپا، به نظر می رسد میزبانی از بخش عمدهای از آنان، با توجه به تحولات جهانی، به یک امر ضروری تبدیل شده است.
از زمان آغاز تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، اروپا پذیرای بیشترین تعداد پناهجوی جنگزده، از زمان جنگ جهانی دوم بوده است.