هشدار سخنگوی نیروهای مسلح ایران به کشورهای غربی
سخنگوی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی از آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان خواست از حمایت از اسرائیل دست بردارند.
این کشورها حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل را محکوم کرده و سفیر یا کاردار جمهوری اسلامی را نیز احضار کردهاند.
ابوالفضل شکارچی خطاب به رهبران این کشورها گفت: «شما خوب میدانید جمهوری اسلامی ایران ثابت کرده جنگطلب نبوده و به دنبال گسترش جنگ نیز نیست.»
او در عین حال به این کشورها هشدار داد که «اما اگر هرکس از جمله شما و آن رژیم مستأصل و درمانده، پایش را از گلیمش درازتر کند پاهایش را قدرتمندتر از پاسخ قبلی به اسرائیل متجاوز و شرور، قطع خواهیم کرد.»
این در حالی است که خبرگزاری آلمان به نقل از چندین دیپلمات از احتمال اعمال تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی در پی حملات موشکی و پهپادی به خاک اسرائیل خبر داده است.
گزارش رسانههای آمریکا درباره «ناکامی» حملات موشکی ایران به اسرائیل
گزارش رسانههای آمریکا بر اساس منابع اطلاعاتی آن کشور حاکی است نیمی از موشکهای بالیستیک که جمهوری اسلامی شنبه شب در حمله مستقیم خود به سوی اسرائیل شلیک کرد، عمل نکردند.
یک مقام ارشد آمریکایی دوشنبه به شبکه ایبیسی نیوز گفت بسیاری از موشکهای بالیستیک ایرانی شلیک شده به سوی اسرائیل ناکام ماندند؛ یا هنگام پرتاب دچار نقص فنی شده و سریعا سقوط کردند و یا هنگام پرواز دچار نقص شده و در راه متلاشی شدند. اکثریت چشمگیر سایر موشکها از سوی اسرائیل منهدم شد و کشورهای متحد نیز چند موشک دیگر را مهار کردند.
این مقام آمریکایی این را نیز گفت که «در مجموع ۹ فروند از موشکهای ایران به دو پایگاه هوایی اسرائیل اصابت کرد اما کمترین آسیب را داشت.»
دانیل هگاری سخنگوی ارتش اسرائیل نیز گفته بود که «خسارت بسیار جزیی» به پایگاه نواتیم وارد شد اما فعالیت پایگاه با وجود آن «آسیب اندک» ادامه یافت.
با این حال، دانیل هگاری به عبور ۹ فروند از موشکهای ایران از سامانه دفاع موشکی «حتص» که سامانه اصلی اسرائیلی در مقابله با موشکهای دوربرد است، اشاره نکرده بود.
غیر از ایبیسی نیوز، سه مقام آمریکایی نیز دوشنبه به وال استریت جورنال گفتند حدود نیمی از موشکهای بالیستیک شلیک شده ایران در حمله سپاه به اسرائیل یا اصلاً پرتاب نشدند یا قبل از رسیدن به حریم هوایی اسرائیل بر اثر نقص فنی سقوط کردند.
منابع مختلف شمار موشکهای بالیستیک را که ایران در حمله شنبه شب استفاده کرد، ۱۱۵ تا ۱۳۰ فروند اعلام کرده بودند. این موشکها غیر از حدود ۳۵ فروند موشک کروز از مدل پاوه ۳۵۱ و سومار، و ۱۸۵ فروند پهپاد از انواع شاهد ۱۳۶ و شاهد ۲۳۸ بود.
سنتکام، فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا که فرمانده آن، ژنرال مایکل اریک کوریلا پیش از حمله نظامی ایران به اسرائیل سه روز در اسرائیل بود، دوشنبه اعلام کرد که آمریکا بیش از ۸۰ پهپاد تهاجمی و دستکم ۶ موشک بالیتسیک ایران و حوثیهای یمنی را در بامداد یکشنبه منهدم کردند.
بقیه پرتابهها، شامل موشکها و پهپادها را اسرائیل، اردن، بریتانیا و احتمالا فرانسه رهگیری و منهدم کردند.
سپاه پاسداران حملات خود را موفق دانسته اما به ناکامی حدود ۹۹ درصد از موشکها و پهپادها در رسیدن به اسرائیل اشاره نکرده است.
نخست وزیر مالزی میگوید حمله ایران به اسرائیل «مشروع» بود
در حالی که بسیاری از کشورهای جهان، حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی به اسرائیل را محکوم کردهاند، انور ابراهیم، نخست وزیر مالزی این حمله بیسابقه را «مشروع» نامید.
پیش از این فقط گروه طالبان با اقدام نظامی ایران علیه اسرائیل به طور رسمی ابراز همدلی کرده بود.
نخست وزیر این کشور بزرگ که بیشتر جمعیت آن مسلمان هستند، در بیانیهای نوشت که حمله پهپادهای جمهوری اسلامی به اسرائیل، «اقدامی مشروع بود که پس از حمله وحشیانه اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق صورت گرفت.»
در بیانیه نخستوزیری مالزی همچنین از اسرائیل خواسته شده که از انجام هرگونه اقدام تلافیجویانه دیگری که باعث تشدید تنش در خاورمیانه میشود، خودداری کند.
این بیانیه پس از تشکیل جلسه شورای امنیت ملی مالزی برای گفتگو درباره تنشهای خاورمیانه و به ریاست انور ابراهیم صادر شد.
ابراهیم همچنین از حمایت این کشور از گروه افراطی حماس پس از حمله اسرائیل به غزه، باردیگر دفاع کرد.
گروه افراطی حماس توسط آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان یک گروه تروریستی معرفی شده است.
مالزی در جریان حمله اسرائیل به غزه، شاهد تظاهرات گستردهای در حمایت از فلسطینیان بوده است.
چین: ایران میتواند با مدیریت اوضاع از تشدید تنشها جلوگیری کند
پکن روز دوشنبه ۲۷ فروردین ماه گفت معتقد است ایران در عین حفاظت از حاکمیت و کرامت خود میتواند «به خوبی اوضاع را مدیریت و از آشفتگی بیشتر منطقه جلوگیری کند».
به گزارش خبرگزاری رسمی شینهوا، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین روز دوشنبه در تماسی تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود تاکید کرد که تهران اقدامات خود را به طور محدود و برای دفاع از خود انجام داده است.
وزیر خارجه چین ضمن محکوم کردن حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق این حادثه را «غیرقابل قبول» خواند.
حسین امیرعبداللهیان نیز در این تماس تلفنی با تاکید بر آگاهی تهران نسبت به تنشهای منطقهای گفت: « ایران مایل به خویشتنداری است و قصد تشدید بیشتر تنشها را ندارد.»
در حالی که تهران تاکید میکند که قصد ادامه درگیری را ندارد، ارتش اسرائیل متعهد شده است تا به حمله ایران پاسخ دهد.
این در حالی است که ایالات متحده و کشورهای غربی ضمن دفاع از حق اسرائیل برای دفاع از امنیت خود خواستار خویشتنداری تلآویو شدهاند.
وزیر خارجه چین همچنین در گفتوگو با وزیر خارجه عربستان سعودی تاکید کرد که پکن مایل به همکاری با ریاض برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنش در خاورمیانه است.
فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر امور خارجه عربستان نیز گفت که ریاض «انتظار دارد» چین نقش فعال و مهمی در کاهش تنشها در منطقه زمینه ایفا کند. وی همچنین تاکید کرد که عربستان مایل است ارتباطات و هماهنگی با چین را برای برقراری آتش بس فوری و بدون قید و شرط در غزه تقویت کند.
از زمان آغاز جنگ غزه در ماه اکتبر، درگیری ها بین اسرائیل و گروه های همسو با ایران در لبنان، سوریه، یمن و عراق آغاز شده است.
ابراز نگرانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران ابراز نگرانی کرد، اما در عین حال گفت که بازرسیهای آژانس از تاسیسات ایران روز سهشنبه از سر گرفته خواهد شد.
رافائل گروسی گفت که ایران روز یکشنبه تأسیسات هستهای خود را به دلیل «ملاحظات امنیتی» تعطیل کرد، اما در حالی که این تاسیسات روز دوشنبه بازگشایی شدند، او بازرسان آژانس را از تاسیسات هستهای ایران دور نگه داشت تا زمانی که اطمینان یافت «شرایط کاملا آرام شده است».
آقای گروسی روز دوشنبه در پاسخ به خبرنگاری در نیویورک که از او پرسید آیا نگران حملات اسرائیل به تاسیسات هستهای تهران است گفت: « این نگرانی همیشه وجود داشته است.»
وی اما با این حال اعلام کرد بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تأسیسات ایران از روز سهشنبه از سر گرفته خواهد شد.
آقای گروسی به خبرنگاران در نیویورک گفت: «ما فردا[سهشنبه] کار را از سر خواهیم گرفت و این موضوع تأثیری بر فعالیت بازرسی ما نداشته است.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نهایت خواستار کاهش تنشها و خویشتنداری طرفین شد.
پنتاگون: نیروها و تجهیزات اضافی آمریکا در خاورمیانه باقی میمانند
پت رایدر، سخنگوی پنتاگون، روز دوشنبه ۲۷ فروردین ماه گفت، نیرو و تجهیزات نظامی اضافی ایالات متحده که پیش از حمله ایران به اسرائیل به منطقه خاورمیانه منتقل شده بودند، در همان جا باقی میمانند.
این اظهارات آقای رایدر در حالی مطرح میشود که اسرائيل در حال بررسی احتمال پاسخ به حمله ایران است.
آقای رایدر با اشاره به سخنان وزیر دفاع آمریکا که بر توقف تنشها در منطقه تاکید کرده بود ،گفت با این حال واشینگتن اقدامات لازم را برای محافظت از نیروهای خود در منطقه انجام خواهد داد.
به گفته آقای رایدر، این کشور اقدامات لازم را نیز برای دفاع از اسرائیل انجام خواهد داد.
این در حالی است که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا از اسرائیل خواستهاست در پاسخ به حملات تهران دست به اقدام تلافیجویانه نزند و تاکید کردهاست که آمریکا عملیات علیه تهران شرکت نخواهد کرد.
اسرائیل میگوید که اردن به جتهای این کشور اجازه رهگیری پهپادهای ایران را داد
یک مقام نیروی هوایی اسرائیل روز دوشنبه ۲۷ فروردین ماه گفت که اردن به جنگنده های اسرائیلی اجازه ورود به حریم هوایی خود را داد تا موشکها و پهپادهای ایرانی را رهگیری کنند.
این مقام مسئول در نشستی خبری با خبرنگاران گفت: «برای مقابله با تهدیدی که از جهت شرق به سمت ما میآمد، باید به جایی که در شرق اسرائیل است پرواز میکردیم که این کار با هماهنگی [اردن] انجام شد.»
جنگندههای اردنی و اسرائیلی - با هماهنگی ارتش آمریکا - برای رهگیری رگبار پهپادها و موشکها با هم وارد عمل شدند.
دولت اردن روز یکشنبه در بیانیهای اعلام کرد که این رهگیریها به جای دفاع از اسرائیل، برای تضمین امنیت شهروندانش انجام شده است.
رسانههای اسرائیل حدود دو ساعت و نیم پس از آغاز وضعیت اضطراری در این کشور به دنبال شروع حملات ایران، به نقل از منابع اطلاعاتی کشورشان نوشتند دستکم دو فروند از پهپادهای ایرانی، از سوی آمریکا یا نیروهای هوایی کشورهای منطقه و احتمالاً اردن «رهگیری شده است».
خبرگزاری فارس که به سپاه پاسداران نزدیک است، به نقل از «یک منبع نظامی ایران» نوشت اگر اردن در مقابله با موشکها و پهپادهای ایرانی، با اسرائیل همکاری کند، اردن «هدف بعدی» حملات ایران خواهد بود.
بنه ظر میرسد این اولین بار است که ارتش اسرائیل و اردن در کنار یکدیگر جنگیدند.
اردن و اسرائیل در سال ۱۹۹۴ بایکدیگر صلح کردند، هرچند روابط دو کشور همواره به دلیل رفتار اسرائیل با فلسطینیها تیره بودهاست.
هواپیمایی عراق اعلام کرد که پروازهای بین ایران و عراق سهشنبه از سرگرفته میشود
خبرگزاری دولت عراق روز دوشنبه گزارش داد که هواپیمایی عراق اعلام کرده است پروازهای بین این کشور و ایران را از روز سهشنبه از سر خواهد گرفت.
عراق با توجه به حمله هوایی ایران به اسرائیل روز شنبه حریم هوایی خود را بست و از آن زمان تمام پروازها را به حالت تعلیق درآورده بود.
ایران شامگاه شنبه برای نخستین بار در واکنش به حمله اسرائیل به کنسولگری این کشور در دمشق، به طور مستقیم اسرائیل را هدف حملات صدها پهپاد و موشک خود قرار داد، امری که به نگرانیها درباره تعمیق بحران در خاورمیانه دامن زده است.
احتمال اعمال تحریمهای جدید اروپا علیه ایران در پی حمله به اسرائیل
خبرگزاری آلمان به نقل از چندین دیپلمات از احتمال اعمال تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران در پی حملات موشکی و پهپادی به خاک اسرائیل خبر داد.
این موضوع احتمالاً سهشنبه ۲۸ فروردین ماه در جریان کنفرانس ویدیویی وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا به دعوت جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مورد بحث قرار خواهد گرفت.
پس از حملات موشکی و پهپادی سپاه پاسداران به اسرائیل، جوزپ بورل از وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا خواست تا روز ۲۸ فروردین طی یک ویدیو کنفرانس فوقالعاده درباره تحولات منطقه و کمک به تنشزدایی از درگیریها گفتوگو کنند.
تحریمهای جدید میتوانند تلاشی برای ایجاد محدودیتهای بیشتر بر صنعت پهپادسازی ایران باشد که روسیه از آن برای حمله به اوکراین استفاده میکند.
بریتانیا و کانادا خواستار «کاهش تنش» بعد از حمله ایران به اسرائیل شدند
نخستوزیر بریتانیا، جمهوری اسلامی ایران را به ایجاد یک بحران جدید در خاورمیانه متهم کرد و در عین حال خواستار کاهش تنش در این منطقه شد.
ریشی سوناک که روز دوشنبه ۲۷ فروردین در پارلمان بریتانیا سخنرانی میکرد، گفت که جمهوری اسلامی قصد دارد در «حیاط خلوت خود هرج و مرج ایجاد کند» اما هدف ما حمایت از ثبات و امنیت در خاورمیانه است چرا که با وجود دوری، تاثیر مستقیم بر امنیت و رفاه ما خواهد داشت.
او از دیدار قریبالوقوع خود با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، برای «اعلام همبستگی و جلوگیری از تشدید تنش» خبر داد.
نخستوزیر بریتانیا با اعلام این که همه طرفها باید «خویشتنداری» نشان دهند، یادآوری کرد رهبران هفت کشور صنعتی در همکاری با یکدیگر «اقدامات دیپلماتیک» درباره وضعیت فعلی را به نتیجه میرسانند.
از سوی دیگر ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا، اعلام کرد به همتای اسرائیلی خود گفته است که درگیری نباید در منطقه گسترش یابد.
به گزارش رویترز، او روز دوشنبه به سخنان فرمانده ارتش اسرائیل که هشدار داد حمله موشکی ایران بیپاسخ نمیماند، واکنش نشان داد و به خبرنگاران گفت که ما به وضوح برای کاهش تنش فشار میآوریم تا مطمئن شویم که درگیری در منطقه تسری پیدا نمیکند.