یائیر لاپید: اسرائیل قدرت بازدارندگی خود را از دست داده است
رهبر اپوزیسیون اسرائیل روز دوشنبه دولت بنیامین نتانیاهو را متهم کرد که کشور را به سوی «از دست دادن کامل بازدارندگی» هدایت کرده است.
یائیر لاپید در پستی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) همچنین گفت که در سایه دولت نتانیاهو، «خشونت تروریستی یهودیان» علیه فلسطینیها در کرانه باختری «از کنترل خارج شده است».
بنیامین نتانیاهو که در اواخر سال ۲۰۲۲ در راس دولتی متشکل از احزاب راست افراطی بار دیگر در اسرائیل به قدرت رسید، به گفته آقای لاپید، «کوهی از ویرانی را از بئری تا کیریات شمونا» برجای گذاشته است.
او در ادامه خواستار برگزاری انتخابات زودرس در اسرائیل شد.
بئری یک کیبوتص مستقر در نوار مرزی با غزه است که در حمله ۱۵ مهرماه گروه افراطی حماس (تروریستی در فهرست آمریکا و اتحادیه اروپا) به خاک اسرائیل مورد حمله قرار گرفت و کیریات شمونا در شمال اسرائیل نیز هدف راکتپراکنی گروه حزبالله لبنان بوده است.
اظهارات این رهبر اپوزیسیون دو روز بعد از حمله گسترده موشکی و پهپادی ایران به خاک اسرائیل صورت میگیرد که در واکنش به کشتهشدن هفت فرمانده نظامی جمهوری اسلامی در پایتخت سوریه انجام شد که ظن آن میرود اسرائیل در آن دست داشته است.
اسرائیل میگوید ۹۹ درصد از پرتابههای ایران را با استفاده از گنبد آهنین و مشارکت کشورهای همپیمان رهگیری و منهدم کرده است. آمریکا و کشورهای اروپایی این حرکت جمعی را «موفقیت» خواندهاند و از اسرائیل خواستهاند دست به اقدام متقابل نزند. با این حال، گزارش شده که کابینه جنگی این کشور در حال ارزیابی پاسخ احتمالی به حملات ایران است.
هواپیمایی قطر پروازهای خود را به ایران از سر میگیرد
هواپیمایی قطر اعلام کرد که بهدنبال بازگشایی فردوگاهها و حریم هوایی ایران، پروازهای برنامهریزیشده خود به ایران را از سر میگیرد.
بر اساس پست این خط هوایی در شبکه ایکس، هواپیمایی قطر ۲۰ پرواز هفتگی به فرودگاههای تهران، مشهد، تبریز و اصفهان دارد.
بهدنبال بالا گرفتن تنش بین ایران و اسرائیل که با حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل در نیمهشب یکشنبه به اوج خود رسید، پروازهای تجاری بسیاری از خطوط هواپیمایی بینالمللی از مبدا و به مقصد ایران به حالت تعلیق در آمدند.
در همین حال، آژانس ایمنی پرواز اتحادیه اروپا روز دوشنبه از تمام خطوط هوایی خواست که همچنان در حریم هوایی دو کشور ایران و اسرائیل و همچنین تا فاصله صد مایلی پیرامون اسرائیل احتیاط را رعایت کنند.
این آژانس در عین حال تأکید کرده است که در حال حاضر هچ خطری پروازهای مسافربری را تهدید نمیکند.
بریتانیا ادعای امیرعبداللهیان درباره اطلاع دادن پیش از حمله به اسرائیل را رد کرد
دولت بریتانیا اصرار تهران به اطلاعرسانی پیشاپیش به لندن در مورد حمله موشکی و پهپادی سپاه پاسداران به اسرائیل را رد کرد.
سخنگوی نخستوزیر بریتانیا اظهارات وزیر خارجه ایران را رد کرد که یکشنبه گفته بود ایران ۷۲ ساعت قبل از آغاز حمله به اسرائیل، در این خصوص به کشورهای همسایه و متحد اسرائیل اخطار داد.
به گزارش رویترز، سخنگوی ریشی سوناک دوشنبه با تکذیب اظهارات حسین امیرعبداللهیان، افزود لندن حمله مستقیم ایران به اسرائیل را «به شدیدترین شکل ممکن محکوم میکند».
آقای سوناک خود نیز یکشنبه گفته بود «حملات گستاخانه ایران به اسرائیل» «به شدیدترین وجه محکوم است».
وزیر خارجه بریتانیا دوشنبه در یک گفتوگوی رادیویی در لندن اظهار داشت در صورت تداوم حملات ایران علیه اسرائیل، بریتانیا امکان حمایت نظامی از اسرائیل را بررسی خواهد کرد.
دیوید کامرون تأکید کرد که لندن قاطعانه برقراری تحریمهای جدید علیه ایران را نیز مد نظر خواهد گرفت.
گزارش وال استریت جورنال درباره نقش کشورهای عرب در مهار حمله نظامی ایران به اسرائیل
روزنامه وال استریت جورنال گزارش داد که عربستان سعودی و امارات متحده عربی «زیر فشار ایالات متحده» اطلاعاتی در خصوص برنامههای جمهوری اسلامی ایران برای حمله نظامی به اسرائیل را با آمریکا به اشتراک گذاشتند.
این روزنامه دوشنبه ۲۷ فروردین به نقل از منابعی در مصر و عربستان سعودی نوشت شماری از دولتهای عربی نگران بودند که کمک اطلاعاتی آنها به اسرائیل برای مهار حمله نظامی ایران، ممکن است خود آنها را با ایران درگیر کند.
این گزارش حاکی است پس از گفتوگوهای مقامات آمریکا با سران عربستان و امارات، آن دو کشور محرمانه موافقت کردند هر اطلاعی را که در ارتباط با حمله قریبالوقوع ایران علیه اسرائیل کسب کنند، با آمریکا در میان بگذارند.
مقامات تهران دو روز قبل از یورش نظامی شنبه شب به اسرائیل، به همتایان خود در عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس در مورد حمله برنامهریزی شده خود به اسرائیل، اطلاع دادند ظاهرا برای اینکه این کشورها بتوانند از حریم هوایی خود محافظت کرده و اقدامی روی ندهد که روابط آنها با ایران را دوباره بحرانی کند.
وال استریت جورنال یادآوری کرد که اردن نیز اجازه استفاده از حریم هوایی خود را به ایالات متحده و سایر کشورهای درگیر در عملیات دفاع از اسرائیل داد و همچنین خود از هواپیماهای جنگیاش برای کمک به رهگیری موشکها و پهپادهای ایرانی استفاده کرد.
آلمان سفیر ایران را به دلیل حمله به اسرائیل احضار کرد
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان اعلام کرد برلین در واکنش به حمله تهران به اسرائیل، سفیر ایران را احضار کرده است.
به گزارش رویترز، او بعدازظهر دوشنبه ۲۷ فروردین ماه گفت که دیدار مقام های آلمانی و دیپلماتهای ایرانی کماکان ادامه دارد.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان، ایران نیز روز یکشنبه سفیر آلمان در تهران را احضار کرده بود.
جمهوری اسلامی گفتهاست که به دلیل مواضع «غیرمسئولانه آلمان، فرانسه و بریتانیا» در قبال حمله ایران به اسرائیل، سفیران این کشورها را احضار کردهاست.
فرانسه و بریتانیا نیز در اقدامی متقابل سفیران جمهوری اسلامی در این کشورها را احضار کردهاند.
ایران برای نخستین بار از زمان روی کار آمدن جمهوری اسلامی، روز شنبه ۲۵ فروردین ماه مستقیما به دشمن دیرین خود اسرائیل حمله کرد. در جریان این حمله بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک شلیک شد، اما تقریباً همه آنها توسط اسرائیل و متحدانش رهگیری و منهدم شدند.
اکسیوس به نقل از وزیر دفاع اسرائیل: چارهای جز پاسخ به حمله ایران نداریم
همزمان با دومین نشست کابینه جنگ اسرائیل در روز دوشنبه ۲۷ فروردین برای بررسی نحوه واکنش این کشور به حمله نظامی بیسابقه جمهوری اسلامی ایران علیه اسرائیل، وبسایت اکسیوس به نقل از وزیر دفاع اسرائیل نوشت کشورش «چارهای جز پاسخ ندارد».
یک مقام آمریکایی و یک منبع دیگر به اکسیوس گفتند یوآو گالانت بامداد یکشنبه در گفتوگوی تلفنی باهمتای آمریکایی خود، در بحبوحه حمله نظامی ایران به اسرائیل، به لوید آستین گفت اسرائیل «نمیتواند به خود اجازه دهد که حمله موشکهای بالیستیک را بدون پاسخ بگذارد.»
او اظهار داشت اسرائیل حاضر به قبول معادلهای نیست که هر بار که اسرائیل به اهدافی در سوریه حمله کند، با حمله مستقیم ایران روبهرو شود.
بنی گانتس، وزیر ارشد کابینه جنگ اسرائیل، گفته بود در برابر تهدیدات ناشی از ایران یک ائتلاف منطقهای برپا کرده و ایران را وادار به پرداخت بهای سنگین خواهیم کرد.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، یکشنبه با کاربرد عبارت «معادله جدید در منطقه» گفت از این پس هر حمله اسرائیل به «منافع و داراییها، شخصیتها و شهروندان ما»، از جمله در سوریه، با پاسخ مستقیم از مبدا ایران روبهرو خواهد شد.
به نوشته اکسیوس و رسانههای اسرائیل، رئیسجمهور آمریکا در جریان حملات موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل در تماس تلفنی با نخستوزیر اسرائیل از او خواست به پیروزی بدست آمده در مهار این حمله اکتفا کند. وزیر دفاع آمریکا نیز همین پیام را به همتای اسرائیلی خود منتقل کرد.
غیر از رؤسای جمهوری آمریکا و فرانسه و نخستوزیر بریتانیا، دولتهای متعدد در غرب با محکوم کردن حمله ایران به اسرائیل، بر لزوم جلوگیری از بحرانیتر کردن اوضاع تأکید کرده و طرفها را به شکیبایی فرا خواندهاند.
از سوی دیگر، شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گزارش داد طیفی از گزینهها در نشست روز دوشنبه کابینه جنگ اسرائیل در ارتباط با نحوه پاسخ اسرائیل به ایران بررسی شد.
شبکه کان نیز گزارش داده بود در نشست یکشنبه شب کابینه جنگ، در مورد پاسخ به ایران تصمیم گرفته شد اما نحوه واکنش و زمان آن مستلزم بررسی بیشتر است.
به گزارش کان، حمله مستقیم به منافع مهم در داخل ایران تا تشویق غرب به تحریمهای گستردهتر علیه برنامه هستهای ایران، تروریستی نامیدن سپاه پاسداران، حملات سایبری وسیع به ایران و حمله به اهداف ایرانی در خارج از خاک ایران در میان گزینههای بررسی شده است.
نحوه و زمان واکنش اسرائیل به حمله نظامی ایران دولتمردان، سیاستمداران و افکار عمومی اسرائیل را دو دسته کرده اما اتخاذ تصمیم نهایی به سه نفر واگذار شده است: بنیامین نتانیاهو، یوآو گالانت و بنی گانتس.
بلژیک و جمهوری چک نیز سفرای ایران را احضار کردند
وزارتخانههای امور خارجه بلژیک و جمهوری چک سفیران جمهوری اسلامی در این کشورها را احضار کردند.
وزیر خارجه جمهوری چک دوشنبه ۲۷ فروردین ماه اعلام کرد که تهران با حمله به اسرائیل از تمامی خطوط عبور کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه بلژیک نیز روز دوشنبه گفت که در پی حمله شنبه شب سپاه پاسداران به اسرائیل، سفیر جمهوری اسلامی در بروکسل را به وزارت خارجه احضار کرده است.
ساعاتی پیش از بلژیک و جمهوری چک، کشورهای آلمان، بریتانیا و فرانسه نیز از احضار سفیران جمهوری اسلامی در این کشورها در واکنش به حمله به اسرائیل خبر داده بودند.
این در حالی است که سفارت ایتالیا در ایران در حساب کاربری خود در شبکه «ایکس» خبر داد که کنسولگری این کشور در تهران از ۲۶ فروردین تا اطلاع ثانوی تعطیل است.
به گزارش رویترز، همزمان با افزایش تنش در منطقه و از چند ساعت پیش از حملات پهپادی و موشکی سپاه پاسداران به اسرائیل خطوط پروازهای بینالمللی نیز با اختلالاتی مواجه شد و گزینههای خطوط هواپیمایی برای تردد بین اروپا و آسیا محدود شد. هرچند که حریم هوایی اسرائیل، اردن، عراق و لبنان از روز یکشنبه بازگشایی شد، اما برخی از مسیرها همچنان تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
در همین راستا هواپیمایی آلمانی لوفتهانزا اعلام کرد که پروازهای خود به بیروت و تهران را دست کم تا روز پنجشنبه به حالت تعلیق در خواهد آورد اما پروازهای خود به مقصد و مبدا تلآوی، اربیل و امان را از پایان روز دوشنبه از سرخواهد گرفت.
رئیس ستاد ارتش اسرائیل: شلیک موشکها و پهپادهای ایران به خاک ما با پاسخ روبهرو خواهد شد
رئیس ستاد ارتش اسرائیل اعلام کرد که کشورش به حمله نظامی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل «پاسخ خواهد داد».
هرتسی هالِوی شامگاه دوشنبه ۲۷ فروردین در جمع خلبانان جتهای اف ۳۵ کشورش در پایگاه هوایی نواتیم گفت موشکهایی که به کشور اسرائیل شلیک شد، با پاسخ روبهرو خواهد شد.
ژنرال هالوی گفت: «ایران میخواست به تواناییهای راهبردی اسرائیل لطمه بزند و این کاری است که در گذشته انجام نشده بود. ما خود را برای عملیات "سپر آهنین" آماده کرده و ایران با برتری هوایی ما روبهرو شد. ما گامهای آتی خود را میسنجیم. شلیک این شمار زیاد موشک، موشکهای کروز و پهپادها به خاک کشور اسرائیل با پاسخ روبهرو خواهد شد».
پایگاه هوایی نواتیم، محل استقرار شماری از اسکادرانهای هواپیماهای اف ۳۵ ، یکی از اهداف حمله موشکهای بالیستیکی ایران در شامگاه شنبه بود که به گفته سخنگوی ارتش اسرائیل، آسیب «بسیار جزئی» به آن وارد شد و به «فعالیت کامل» خود ادامه داد.
پیش از سخنان مستقیم رئیس ستاد ارتش اسرائیل که از تلویزیونهای این کشور پخش شد، وبسایت اکسیوس به نقل از یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، نوشته بود که او در گفتوگوی تلفنی با همتای آمریکایی خود در بحبوحه حمله ایران به اسرائیل، به لوید آستین گفت کشورش «چارهای جز پاسخ» ندارد و نمیتواند معادلهای را بپذیرد که در صورت حملات آتی به اهداف ایرانی در سوریه، دوباره با حمله از سوی ایران مواجه شود.
جو بایدن: به امنیت اسرائیل و جلوگیری از گسترش درگیری در خاورمیانه متعهدیم
رئیس جمهور آمریکا میگوید بهرغم حمله ایران به اسرائیل، سیاست دولت او جلوگیری از گسترش درگیری در خاورمیانه است.
جو بایدن روز دوشنبه در ابتدای دیدار با نخستوزیر عراق در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «ایران حمله هوایی بیسابقهای به اسرائیل کرد و ما اقدام نظامی بیسابقهای برای دفاع انجام دادیم. همراه با شرکای خود در برابر آن حمله دفاع کردیم.»
او با تکرار تعهد ایالات متحده به «امنیت اسرائیل» افزود: «ما به آتشبسی که گروگانها را بازگرداند و از گسترش درگیری فراتر از حدی که همین حالا وجود دارد جلوگیری کند، متعهد هستیم.»
اشاره او به گروگانهایی است که در جریان یورش مرگبار گروه افراطی حماس در روز ۱۵ مهر به خاک اسرائیل ربوده و به نوار غزه برده شدند.
رئیسجمهور آمریکا وعده حمایت «آهنین» از اسرائیل داده است، اما در عین حال به این کشور هشدار داده پیش از پاسخ به حمله ایران که میتواند باعث جنگ در کل خاورمیانه شود، «دقیق و راهبردی فکر کند.»
بریتانیا و کانادا خواستار «کاهش تنش» بعد از حمله ایران به اسرائیل شدند
نخستوزیر بریتانیا، جمهوری اسلامی ایران را به ایجاد یک بحران جدید در خاورمیانه متهم کرد و در عین حال خواستار کاهش تنش در این منطقه شد.
ریشی سوناک که روز دوشنبه ۲۷ فروردین در پارلمان بریتانیا سخنرانی میکرد، گفت که جمهوری اسلامی قصد دارد در «حیاط خلوت خود هرج و مرج ایجاد کند» اما هدف ما حمایت از ثبات و امنیت در خاورمیانه است چرا که با وجود دوری، تاثیر مستقیم بر امنیت و رفاه ما خواهد داشت.
او از دیدار قریبالوقوع خود با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، برای «اعلام همبستگی و جلوگیری از تشدید تنش» خبر داد.
نخستوزیر بریتانیا با اعلام این که همه طرفها باید «خویشتنداری» نشان دهند، یادآوری کرد رهبران هفت کشور صنعتی در همکاری با یکدیگر «اقدامات دیپلماتیک» درباره وضعیت فعلی را به نتیجه میرسانند.
از سوی دیگر ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا، اعلام کرد به همتای اسرائیلی خود گفته است که درگیری نباید در منطقه گسترش یابد.
به گزارش رویترز، او روز دوشنبه به سخنان فرمانده ارتش اسرائیل که هشدار داد حمله موشکی ایران بیپاسخ نمیماند، واکنش نشان داد و به خبرنگاران گفت که ما به وضوح برای کاهش تنش فشار میآوریم تا مطمئن شویم که درگیری در منطقه تسری پیدا نمیکند.