پیشبینی دو مقام آمریکایی درباره حمله «محدود» اسرائیل به خاک ایران
دو منبع دولتی و امنیتی به شبکه خبری سیانان گفتهاند که آمریکا انتظار دارد پاسخ نظامی اسرائیل به حمله ایران «دامنه محدود» داشته باشد.
یکی از این منابع روز سهشنبه ۲۸ فروردین گفته است اطلاعات ایالات متحده نشان میدهد اسرائیل در حال ارزیابی حملهای محدود به داخل ایران است، چون مقامهای اسرائیلی فکر میکنند باید در برابر حمله بیسابقه ایران با اقدامی سخت پاسخ دهند.
از سوی دیگر، یک مقام ارشد دولت آمریکا به سیانان میگوید اسرائیل به ایالات متحده درباره برنامههای خود برای پاسخ نظامی و زمان وقوع آن هشداری اعلام نکرده است.
او افزود: «امیدواریم به ما هشدار بدهند تا برای حفاظت از نیروهای خود، شامل نظامی و دیپلماتیک، در کل منطقه آمادگی داشته باشیم.»
این مقام ارشد آمریکایی در ادامه یادآوری کرده که هیچ تضمینی نیست که اسرائیل چه زمانی به دولت ایالات متحده درباره حمله اطلاع دهد، چون در هر زمان، آمریکا به آن اعتراض خواهد کرد.
او با اشاره به این که اگر اسرائیل به حمله ایران پاسخ ندهد، تنشها کمتر میشود و وضعیت به حالت سابق برمیگردد، هشدار داد که هر اقدام جدید، مجموعهای از احتمالات را رقم خواهد زد که «واقعا هراسانگیز» است.
وزیر خارجه آلمان به اسرائیل میرود
آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، اواخر روز سهشنبه ۲۸ فروردین ماه به اسرائیل سفر میکند.
او قرار است روز چهارشنبه با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، یسرائیل کاتز، وزیر امور خارجه، و بنی گانتز، رهبر حزب وحدت ملی و وزیر عضو کابینه جنگ اسرائیل، گفت وگو کند.
خانم بائربوک روز سهشنبه در دیدار با همتای اردنی خود، ایمن الصفدی، در برلین گفت که در حال حاضر «هیچکس نباید آتش بیار معرکه شود، این به ویژه در مورد جمهوری اسلامی ایران و گروههای نیابتیاش از جمله حزبالله لبنان و حوثیهای یمن در منطقه صدق میکند».
وزیر خارجه آلمان که در پی حمله پهپادی و موشکی سپاه پاسداران به اسرائیل، به این کشور سفر می کند، در ادامه تاکید کرد که اسرائیل در مقابل این حملات بسیار قوی و موفق عمل کرد و نشان داد که از عهده دفاع از حملات موشکی گسترده برمیآید.
به گفته خانم بائربوک متحدان اسرائیل قاطعانه در کنار این کشور ایستادهاند و آمادهاند در صورت نیاز اقدام کنند. او در عین حال گفت که همه باید برای کاهش تنش در منطقه همکاری کنند.
وزیر خارجه اردن نیز در این دیدار تاکید کرد که کشور نمیخواهد که بیش از این در معرض خطر باشد. آقای الصدفی گفت: «این پیامی روشن است که برای همه، از جمله ایران و همچنین برای اسرائیل ارسال میکنیم».
به دنبال حمله پهپادی و موشکی سپاه پاسداران در روز شنبه ۲۴ فروردین ماه، صدها پهپاد و موشک به سمت اسرائیل شلیک شد، بیم گسترش تنش در خاورمیانه افزایش پیدا کرد.
در جریان این حملات اردن که میان هر دو کشور قرار دارد، شماری از پهپادها و موشکهایی را که وارد حریم هوایی این کشور شده بود، رهگیری کرد.
روایتهای متضاد روسیه و ایران از مکالمه رئیسی و پوتین درباره حمله به اسرائیل
در حالی که سایت ریاستجمهوری ایران از رویکرد مثبت ولادیمیر پوتین به حمله گسترده موشکی و پهپادی اخیر ایران به اسرائیل در گفتوگوی تلفنی با همتای ایرانی خود خبر داده، کرملین میگوید پوتین خواستار «خویشتنداری طرفین» شده است.
پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری ایران روز سهشنبه گزارش داد که رئیسجمهور روسیه در گفتوگوی تلفنی با همتای ایرانی خود با اشاره به حمله ایران به خاک اسرائیل در تلافی حمله به کنسولگری ایران در دمشق گفته است: «آنچه از سوی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این اقدام جنایتکارانه و در سایه انفعال شورای امنیت اتفاق افتاد، بهترین روش برای تنبیه متجاوز و جلوهای از درایت و عقلانیت رهبران ایران بود».
این در حالی است که سایت ریاستجمهوری روسیه، کرملین، با انتشار گزارشی کاملا متضاد با روایت رسمی ایران گفته است آقای پوتین «اظهار امیدواری کرد که همه طرفها خویشتنداری معقول به خرج دهند و اجازه ندهند دور جدیدی از رویارویی که ممکن است با عواقب فاجعهبار برای کل منطقه همراه باشد، اتفاق بیفتد».
سایت کرملین در ادامه نوشته است آقای رئیسی در این گفتوگوی تلفنی تصریح کرده که اقدامات ایران «از روی اجبار و محدود» بوده و تهران علاقهای به تشدید بیشتر تنشها ندارد.
این در حالی است که سایت ریاستجمهوری ایران از قول رئیسی نقل کرده که «عملیات «وعده صادق» با هدف تنبیه متجاوز با موفقیت انجام شد و قاطعانه اعلام میکنیم هر گونه اقدام علیه منافع ایران را سهمگینتر، گسترده و دردناکتر از قبل پاسخ خواهیم داد».
رافائل گروسی وضعیت تأسیسات هستهای ایران بعد از حمله به اسرائیل را «عادی» خواند
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید بازرسان این سازمان در ایران پس از دو روز وقفه، کار خود را از سرگرفتهاند و «اوضاع به نظر عادی است».
روز یکشنبه ۲۶ فروردین ماه، یک روز پس از حملات پهپادی و موشکی سپاه، تهران اعلام کرد که تاسیسات هستهای خود را به دلیل «ملاحظات امنیتی» تعطیل کرده است اما روز سهشنبه دوباره بازرسان آژانس به تاسیسات هستهای بازگشتند.
آقای گروسی در گفتوگوی خود با شبکه خبری سیانان با اشاره به تشدید تنشها در منطقه گفت که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر این باور است که در زمان درگیری، هدف قرار دادن تأسیسات هستهای میتواند اقدامی وسوسه کننده باشد اما تاکید کرد که این «یک اشتباه فاحش است و عواقب بسیار جدی به دنبال خواهد داشت.»
مدیرکل آژانس در ادامه گفت هر چند نشانهای مبنی بر برنامهریزی اسرائیل یا هر کشوری برای هدف قرار دادن تاسیسات هستهای وجود ندارد اما آژانس در حالت آماده باش قرار دارد و از طرفین درگیر نیز خواست نهایت خویشتنداری را انجام دهند.
گفتوگوی سوناک با نتانیاهو؛ «تشدید تنشها در خاورمیانه به سود هیچ کسی نیست»
ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، روز سهشنبه در تماسی تلفنی با بنیامین نتانیاهو، همتای اسرائیلی خود، تاکید کرد تشدید تنشها در خاورمیانه به سود هیچ کسی نیست.
دفتر آقای سوناک در گزارشی از این تماس تلفنی نوشت که نخست وزیر بریتانیا گفته است «تشدید تنشها به سود هیچ کسی نیست و تنها به تعمیق بیثباتی در خاورمیانه منجر خواهد شد. شرایط کنونی بهگونهای است که باید آرامش را حفظ کرد.»
بریتانیا به همراه ایالات متحده در رهگیری شماری از موشکها و پهپادهای ایران به اسرائیل کمک کرد. ریشی سوناک نیز روز دوشنبه به پارلمان بریتانیا گفت که گروه ۷ در حال تدوین تحریمهای جدیدی علیه ایران در واکنش به حمله هوایی این کشور به اسرائیل است.
سخنگوی آقای سوناک اعلام کرد که نخست وزیر بریتانیا تاکید داشته ایران اشتباه محاسباتی بدی را مرتکب شده و اکنون با واکنش گروه ۷ از گذشته بیشتر در صحنه جهانی منزوی خواهد شد.
سیانان: آمریکا محدوده تردد وزیر خارجهٔ ایران را در نیویورک محدود میکند
یک منبع آگاه سهشنبه به سیانان گفت که ایالات متحده تردد حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در سفر این هفته به نیویورک برای حضور در نشست سازمان ملل را محدود خواهد کرد.
پیش از این متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری به خبرنگاران گفته بود که آمریکا ممکن است در واقع محدودیت هایی را برای سفر حسین امیرعبداللهیان اعمال کند.
وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی قرار است روز ۳۰ فروردین در نشستی در سازمان ملل در مورد جنگ اسرائیل در غزه شرکت کند.
دیدگاه: چرا آمریکا استطاعت جنگی دیگر در خاورمیانه را ندارد؟
سهراب احمری، بنیانگذار مجله کامپکت و ستوننویس نشریه نیوزاستیتسمَن، در همین نشریه، مقالهای در مورد نگرانیهای فراوانش از بالا گرفتن تنشها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، پاسخ احتمالی اسرائیل به حمله به خاکش، و درگرفتن جنگی تمام عیار نوشته است. او برای نشان دادن این هراس آن را جنگی آخرالزمانی توصیف میکند که جهان را درگیر خواهد کرد.
الهه روانشاد با سهراب احمری، نویسنده مقاله «آمریکا استطاعت یک جنگ دیگر در خاورمیانه را ندارد» در نشریۀ نیوزاستیتسمَن گفتوگو کرده است.
بورل: اتحادیه اروپا تحریمها علیه ایران را تشدید میکند
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز سهشنبه پس از یک کنفرانس ویدیویی اضطراری با وزرای خارجه کشورهای عضو این اتحادیه اعلام کرد که اتحادیه اروپا در واکنش به حمله هوایی تهران به اسرائیل، تحریمها علیه ایران را تشدید خواهد کرد.
آقای بورل اظهارات آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان متحد، را تکرار کرد که متعاقب حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل گفته بود که خاورمیانه «لب پرتگاه قرار دارد».
وی پس از این کنفرانس ویدیویی به خبرنگاران گفت: «امروز وزرای خارجه [کشورهای اتحادیه اروپا] موضع محکمی گرفتند و از تمام بازیگران در منطقه خواستند که از پرتگاه دوری کنند تا مبادا در آن بیفتند».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سپس هشدار داد که اگر هر تحولی در شرایط کنونی به تشدید تنشها منجر شود، خاورمیانه درگیر «جنگی تمام عیار» خواهد شد.
جوزپ بورل اظهار داشت که چند کشور عضو اتحادیه اروپا خواستار گسترش تحریمها به نحوی شدند که ایران نتواند از یک سو پهپادهای خود را به روسیه بدهد و از سوی دیگر موشک در اختیار گروههای نیابتی خود در خاورمیانه بگذارد.
آلمان، فرانسه و بسیاری از دیگر اعضای اتحادیه اروپا از چنین طرحی پشتیبانی کردهاند.
بورل گفت که او نیز از این طرح پشتیبانی کرده و طی روزهای آینده دیپلماتها بر روی آن کار خواهند کرد تا وزرای خارجه کشورهای اتحادیه اروپا بتوانند در نشست روز دوشنبه در لوکزامبورگ درباره آن گفتوگو کنند.
وی افرود که برخی کشورهای اتحادیه اروپا چشمانداز تحریم سپاه پاسداران را مطرح کردند. آقای بورل اما تاکید کرد که اتحادیه اروپا تنها زمانی میتواند سپاه پاسداران را سازمانی تروریستی بنامد که یکی از کشورهای اتحادیه اروپا ثابت کند این گروه درگیر اقدامات تروریستی بوده است.
آقای بورل عنوان کرد که اتحادیه اروپا از چنین موردی باخبر نیست اما او از سرویس دیپلماتیک این اتحادیه میخواهد که این مسئله را دوباره بررسی کنند.
وی اظهار داشت که تمام وزرای ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا حمله ایران به اسرائیل را به شدت محکوم کردند و بر تعهد خود نسبت به تامین امنیت اسرائیل تاکید داشتند.
وی اما در عین حال از اقدامات اسرائیل در جنگ غزه به شدت انتقاد کرد و از جمله گفت که نسبت به «شرایط فاجعهبار انسانی» در غزه میزان کمکهایی که وارد این منطقه میشود بسیار ناچیز است.
جلسه سوم کابینه جنگ اسرائیل درباره ایران به تعویق افتاد
سومین جلسه کابینه جنگ اسرائیل در رابطه با چگونگی واکنش این کشور به حمله ایران که برای روز سهشنبه مقرر شده بود به چهارشنبه موکول شد.
هرتزل لوی، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، خاطرنشان کرده که حملات موشکی و پهپادی شامگاه شنبه ایران به اسرائیل بدون پاسخ نخواهد ماند.
در این حال یکی از مقامات دولت اسرائیل گفت که جلسه سوم کابینه جنگ که قرار بود سهشنبه برگزار شود به چهارشنبه موکول شد. او اما توضیحی درباره دلیل آن نداد.
کشورهای غربی اگرچه حمله ایران به اسرائیل را به شدت محکوم کردهاند و در صدد وضع تحریمهایی علیه تهران هستند، اما اسرائیل را به خویشتنداری دعوت کردهاند. با این حال تحلیلگران احتمال حمله تلافیجویانه اسرائیل به ایران را بالا میدانند.
دو مقام آمریکایی به شبکه خبری سیانان گفتهاند که آمریکا انتظار دارد پاسخ نظامی اسرائیل به حمله ایران «دامنه محدود» داشته باشد.
سالیوان: آمریکا تحریمهای جدیدی علیه برنامه موشکی و پهپادی ایران اعمال میکند
مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد، در واکنش به حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل، دولت آمریکا در روزهای آینده تحریمهای جدیدی علیه برنامههای موشکی و پهپادی ایران و همچنین اشخاص و نهادهای حامی سپاه و وزارت دفاع جمهوری اسلامی وضع خواهد کرد.
جیک سالیوان، در ادامه تاکید کرد که انتظار میرود که متحدان و شرکای ایالات متحده نیز به زودی تحریمهای خود را علیه جمهوری اسلامی اعمال کنند.
مشاورامنیت ملی کاخ سفید تصریح کرد که ایالات متحده از طریق وزارت دفاع، پنتاگون، و فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، برای تقویت و گسترش ادغام موفقیتآمیز دفاع هوایی و موشکی و سامانههای هشدار سریع در سراسر خاورمیانه اقدام خواهد کرد تا اثربخشی قابلیتهای موشکی و پهپاد ایران را کاهش دهد.
جیک سالیوان میگوید، تحریمهای تازه و سایر تدابیر با اعمال فشار تا مهار و تنزل ظرفیت و کارایی نظامی ایران و مقابله با طیف وسیعی از رفتارهای مشکلساز ادامه خواهد داشت.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد: «طی سه سال گذشته، علاوه بر تحریمهای موشکی و پهپادی، ایالات متحده بیش از۶۰۰ فرد و نهاد مرتبط با تروریسم، تامین مالی تروریسم و سایر اشکال تجارت غیرقانونی، نقض وحشتناک حقوق بشر و حمایت از گروههای تروریستی نیابتی در ایران را تحریم کرده است.»
جیک سالیوان همچنین گفت که ایالات متحده حکومت ایران را برای «فعالیتهای مخرب و بیثباتکنندهاش» در خاورمیانه پاسخگو خواهد کرد.