ایالات متحده و بریتانیا روز پنجشنبه دور جدیدی از تحریمها را علیه ایران اعمال کردند.
این تحریمها در حالی اعلام میشود که نگرانی در مورد اینکه حمله بیسابقه تهران به اسرائیل بتواند به گسترش دامنه درگیریها در خاورمیانه بیانجامد، رو به افزایش است.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، ۱۶ فرد و دو نهاد در ایران که موتورهای پهپادهای مورد استفاده در حمله ۲۵ فروردین به اسرائیل را تولید میکنند، هدف تحریم قرار داد.
جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه سیام فروردین در بیانیهای گفت: «ما به استفاده از اختیارات تحریمی خود برای مقابله با ایران، با اقدامات بیشتر در روزها و هفتههای آینده ادامه خواهیم داد».
این اقدام پس از آن صورت میگیرد که مقامات آمریکایی در اوایل هفته جاری هشدار دادند که در حال آمادهسازی تحریمهای جدید در پاسخ به فعالیتهای ایران در منطقه و جلوگیری از حملات آینده هستند.
قانونگذاران در کنگره آمریکا نیز به سرعت برای وضع قوانینی که جمهوری اسلامی و رهبران آن را مجازات مالی کند، فشار میآورند.
علاوه بر این، بریتانیا نیز روز پنجشنبه چندین سازمان نظامی، اشخاص و نهادهای ایرانی دخیل در صنایع پهپاد و موشکهای بالیستیک ایران را هدف تحریم قرار داده است.
یک اطلاعیه رسمی در روز پنجشنبه نشان داد که بریتانیا تحریمهایی را علیه نهادهای نظامی ایران، از جمله ستاد کل نیروهای مسلح و نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعمال کرده است.
ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، روز دوشنبه گفته بود که کشورهای گروه هفت بر روی بستهای از اقدامات هماهنگ علیه ایران کار میکنند. اطلاعیه منتشر شده حاکی از آن است که تحریمهای بریتانیا در مجموع ۱۳ نهاد یا فرد را هدف قرار میدهد.
رهبران اتحادیه اروپا نیز روز چهارشنبه متعهد شدند که تحریمها علیه ایران را افزایش دهند و تحویل پهپاد و موشک ایران به گروههای نیابتی در غزه، یمن و لبنان را هدف قرار دهند.
بیانیه جو بایدن دربارهٔ تحریمهای جدید علیه ایران
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده روز پنجشنبه ۳۰ فروردین بیانیهای به شرح زیر در مورد تصمیم دولتش برای اِعمال تحریمهای بیشتر علیه صنایع پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی صادر کرد:
«کمتر از یک هفته پیش، ایران در یکی از بزرگترین حملات موشکی و پهپادی که جهان به خود دیده به اسرائیل حمله کرد. ایالات متحده در کنار متحدان و شرکای خود از اسرائیل دفاع کرد. ما به دفع این حمله کمک کردیم و امروز ایران را مسئول میدانیم، و تحریمها و کنترلهای صادراتی جدیدی علیه ایران اعمال میکنیم.
این تحریمها، رهبران و نهادهای مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، وزارت دفاع ایران و برنامه موشکی و پهپادی حکومت ایران را که این حمله گستاخانه را ممکن ساخت، هدف قرار میدهند. همانطور که بامداد روز پس از حمله با دیگر رهبران گروه هفت گفتوگو کردم، ما متعهد هستیم که به صورت جمعی فشار اقتصادی بر ایران را افزایش دهیم. و متحدان ما تحریمها و تدابیر مضاعفی را اتخاذ کردهاند یا خواهند کرد تا برنامههای نظامی بیثباتکننده ایران را محدود کنند.
در طول دوره ریاستجمهوری من، ایالات متحده بیش از ۶۰۰ فرد و نهاد، از جمله ایران و نیروهای نیابتی آن، حماس، حزبالله، حوثیها و کتائب حزبالله، را تحریم کرده است. و ما به این کار ادامه خواهیم داد. من تیم خود، از جمله وزارت خزانهداری را مأمور کردهام تا همچنان به اِعمال تحریمهایی که صنایع نظامی ایران را بیش از پیش تضعیف میکند، ادامه دهند.
برای همه کسانی که حملات ایران را ممکن میسازند یا از آن پشتیبانی میکنند، این امر واضح باشد: ایالات متحده به امنیت اسرائیل متعهد است. ما به امنیت پرسنل و شرکای خود در منطقه متعهد هستیم و در انجام اقدامات لازم برای پاسخگو کردن شما در قبال اَعمالتان تردید نخواهیم کرد.»
جزئیاتی از تحریمها
وزارت خزانهداری آمریکا در توضیح نهادهایی که در تصمیم جدید روز پنجشنبه دولت ایالات متحده تحریم شدهاند، اعلام کرد که نه تنها شرکتهایی که در تولید پهپاد به عنوان «بازوی» نیروی سپاه قدس عمل میکنند بلکه شرکتهایی را که مواد لازم برای تولید این پهپادها را نیز تأمین کردهاند، نیز تحریم کرده است.
همچنین تحریمهایی در خصوص بخشهایی از صنایع آهن، فولاد، آلومینیوم و مس ایران اعمال شده است.
در همین راستا دو شرکت مستقر در دبی و هنگکنگ که از مشتریان و تأمینکنندگان مالی شرکت فولاد خوزستان ایران هستند، تحریم شدند.
همچنین دو شرکت زیرمجموعهٔ گروه خودروسازی بهمن به نامهای شرکت «ایران دوچرخ» و «شاسیسازی ایران» مشمول تحریمهای آمریکا شدهاند.
در راستای تحریم افراد دخیل در تولید پهپاد در ایران، محمدصادق ابوطالب، مدیر عامل، و علیاصغر ابوطالبی، از اعضای هیئت مدیره شرکت «اوج پرواز ما دو نفر»، علی حبیبی نجفی، مدیرعامل شرکت آسمان پیشرانه، و مجید دهقان، مدیرعامل شرکت فاتح آسمان شریف، را هدف قرار داده است. این شرکتها خود پیش از این در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفته بود.
در فهرست تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا نام عباس سرتاجی، مهدی غفاری نقنه، حسن ارمبونژاد، هادی جمشیدی زوارکی، رضا نهاردانی و ابوالفضل رمضانزاده مشکانی، از اعضای ارشد نیروهای سپاه قدس ایران دیده میشود.
به گفتهٔ این وزارتخانه این افراد در آزمایش، توسعه و تأمین پهپاد گروههایی در عراق، یمن و سوریه فعال هستند.
همچنین علیرضا نوریان رامشه، محسن صیادی تورانلو، محسن صیادی، محمدصادق فاتحی، حمید حاجی ابراهیمی فروشانی، اسماعیل عزیزخانی و علیاصغر الطاف از مدیران و کارکنان شرکت کیمیا پارت سیوان که بازوی تولید پهپاد سپاه قدس است نیز تحریم شدهاند.
هشدار دبیرکل سازمان ملل: خاورمیانه در آستانه یک «نزاع تمامعیار منطقهای» است
تحریمها علیه ایران درپی حمله نظامی جمهوری اسلامی با صدها فروند موشک و پهپاد به سوی اسرائیل اعمال میشود.
ارتش اسرائیل اعلام کرده که برآوردهای جدید این کشور حاکی از شلیک حدود ۶۰۰ موشک و پهپاد از سوی ایران به اسرائیل در حمله شنبه شب تا بامداد یکشنبه بود و اگر اسرائیل و کشورهای متحد این حملات را خنثی نکرده بودند، میتوانست جان بسیاری از مردم اسرائیل را به خطر بیندازد و موجب تلفات سنگین شود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه تصویر تیرهای از وضعیت خاورمیانه ارائه کرد و هشدار داد که تنشهای فزاینده بر سر جنگ در غزه و حمله ایران به اسرائیل میتواند به یک «درگیری تمامعیار منطقهای» تبدیل شود.
گوترش در یک نشست شورای امنیت با حضور چندین وزیر امور خارجه از جمله وزرای خارجه اردن و ایران گفت: «خاورمیانه در پرتگاه یک بحران قرار دارد. چند روز اخیر شاهد یک تشدید خطرناک تنشها، چه در حرف و چه در عمل، بودهایم.»
او با تأکید بر اینکه «یک محاسبه اشتباه، یک ارتباط نادرست، یک خطا، میتواند به یک رویداد غیرقابل تصور و درگیری ویرانگر منجر شود، از همه طرفها خواست تا «حداکثر خویشتنداری» را اعمال کنند.
آقای گوترش هم حمله به کنسولگری ایران و هم شلیک انبوه پهپاد و موشک به اسرائیل را محکوم کرد و گفت که حمله پهپادی یک «تشدید جدی» تنشها بوده است. او گفت: «زمان آن رسیده که به این چرخه خونین انتقامجویی خاتمه دهیم. وقت آن است که تمام شود».
دبیرکل سازمان ملل افزود: «جامعه بینالمللی باید برای جلوگیری از هرگونه اقدامی که میتواند کل خاورمیانه را به مرز نابودی بکشاند و تأثیر مخربی بر غیرنظامیان داشته باشد، با هم همکاری کنند. بگذارید واضح بگویم: خطرات از جهات مختلف در حال افزایش است.»