نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که رژیم غذایی مدیترانهای به زنان کمک میکند عمر بسیار طولانیتری داشته باشند.
بر اساس این تحقیق جدید که در مورد بیش از ۲۵ هزار زن و به مدت ۲۵ سال انجام شده، زنانی که به شکل مداوم رژیم مدیترانهای را در برنامه غذایی خود دنبال میکنند، بسیار بیشتر از کسانی که این رژیم را دنبال نمیکنند، عمر کردهاند.
دکتر سامیا مورا متخصص قلب و استاد دانشکده پزشکی هاروارد در بوستون آمریکا درباره این تحقیق به سیانان گفت: «این تحقیق نشان می دهد که برای زنان علاقهمند به داشتن عمر طولانی، پیروی از یک الگوی غذایی مدیترانهای می تواند منجر به کاهش حدود یک چهارم از خطرات مرگ در بیش از ۲۵ سال شود.
به گفته این پزشک متخصص قلب، این رژیم به ویژه برای پیشگیری از سرطان و مرگ و میرهای ناشی از مشکلات قلبی و عروقی، که مهمترین علل مرگ هستند، مفید است.
در مطالعه جدید که روز جمعه در یک مجله علمی (JAMA Network Open) منتشر شد، محققان از ۲۵ هزار و ۳۱۵ زن سالم شرکتکننده در مورد رژیم غذایی خود پرسیدند و خون و سایر نشانگرهای زیستی آنان را بین سالهای ۱۹۹۳ و ۱۹۹۶ جمعآوری کردند.
این زنان بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳ مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند.
این مطالعه نشان داد که نه تنها پیروی دقیق از رژیم غذایی مدیترانه ای خطر مرگ زودرس را تا ۲۳ درصد کاهش می دهد، بلکه خطر مرگ ناشی از سرطان را تا ۱۷ درصد و مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
رژیم غذایی معروف به رژیم غذایی مدیترانهای چیست؟
رژیم غذایی مدیترانه ای شامل پخت و پز ساده و مبتنی بر گیاه است. در این سبک تغذیه، بیشتر وعدههای غذایی بر روی میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، لوبیا و دانه ها، با مقداری آجیل و به ویژه روغن زیتون فوق بکر یا فرابکر متمرکز است.
چربی های غیر از روغن زیتون، مانند کره، به ندرت مصرف می شوند، همچنین باید از مصرف شکر یا غذاهای فراوری شده اجتناب شود.
گوشت قرمز معمولاً فقط برای طعم دادن به غذا استفاده می شود.
خوردن ماهی سالم و چرب، که سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است در این رژیم غذایی، توصیه می شود و تخم مرغ، لبنیات و مرغ در مقادیر بسیار کمتر از رژیم غذایی سنتی مصرف می شوند.
دکتر دیوید کاتز، متخصص پزشکی پیشگیرانه و سبک زندگی که یک سازمان غیرانتفاعی در این زمینه را تاسیس کرده، گفت در این مطالعه، پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای، معیاری برای کیفیت رژیم غذایی بود.
او افزود کسانی که بیشتر به این رژیم پایبند بودند، حبوبات بیشتر، سبزیجات بیشتر، میوه های بیشتر، گوشت کمتر و گوشت های فرآوری شده کمتر مصرف می کردند.
در حالی که این تحقیق بر أساس مشاهدات مبتنی شده بود و نمی توانست یک رابطه علت و معلولی مستقیم را نشان دهد، دکتر کاتز گفت: «نتیجه این تحقیق با بسیاری از مطالعات دیگر در مورد رژیم غذایی سالم مدیترانه ای کاملا مطابقت دارد.»
اما چرا این تحقیق در مورد زنان مهم است؟
مغز یک زن در سطح مولکولی متفاوت از مغز یک مرد فعالیت میکند. همچنین اندازه قلب یک زن ممکن است با قلب یک مرد متفاوت باشد و زنان علائم حمله قلبی کاملا متفاوت از مردان از خود نشان میدهند.
متابولیزه کردن الکل و داروها در زنان نسبت به مردان متفاوت است و تفاوتهایی مثل قاعدگی و یائسگی یک دسته دیگری از خطرات جسمی را برای زنان را ایجاد می کند.
رژیم غذایی مدیترانهای میتواند در کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، زوال عقل، افسردگی، دیابت، کلسترول بالا و از دست دادن حافظه به زنان کمک کند.