علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه ایران، از آمادگی تهران برای از سرگیری مذاکرات مربوط به احیای برجام با ایالات متحده خبر داده است.
در مصاحبه مجله نیوزویک با سرپرست وزارت خارجه ایران که روز سهشنبه ۲۶ تیرماه منتشر شده است، باقری کنی تأکید میکند که تهران رویکردی «باز» نسبت به از سرگیری مذاکرات با واشینگتن برای مشارکت متقابل در توافق هستهای دارد.
اظهارات علی باقری کنی در حالی بیان میشود که آمریکا از انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیسجمهور جدید ایران استقبال نکرده است.
سرپرست وزارت خارجه ایران با اشاره به این که تهران از آغاز دوباره مذاکرات احیای برجام استقبال میکند گفت: «تهران قصد دارد تا روابط خود را با چین، روسیه و کشورهای همسایه گسترش دهد.»
آقای باقری کنی همچنین در سخنرانی روز سهشنبه خود در شورای امنیت سازمان ملل برجام را «ابتکار موفق چندجانبه» خواند که به گفته او قرار بود «نگرانی ساختگی» غرب درباره برنامه هستهای ایران را رفع کند.
او در ادامه با انتقاد از خروج آمریکا از این توافق گفت که این اتفاق باعث «آسیب دیدن همهٔ طرفهای توافق» شد.
سرپرست وزارت امور خارجه در دولت سیزدهم روز ۲۰ تیر نیز از ادامهٔ گفتوگوهای غیرمستقیم درباره احیای توافق برجام به واسطه کشور عمان خبر داد.
از زمان خروج آمریکا از برجام در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۸، این توافق مهم که هدفش محدود کردن دامنهٔ فعالیت هستهای جمهوری اسلامی در ازای لغو بخشی از تحریمها علیه ایران بود، از هم پاشیده است.
مذاکرات تهران و کشورهای باقیمانده در برجام به علاوه آمریکا برای احیای این توافق، از زمان اعتراضات «زن، زندگی و آزادی» در سال ۱۴۰۱ و همچنین طرح خواستههای «فرابرجامی» ایران متوقف شده است.
ایران همچنان بخشی از توافق است، اما به دلیل تحریمهای آمریکا علیه آن، تعهدات خود را کاهش داده است.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، ۱۸ تیرماه در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا آمادگی دارد با روی کار آمدن رئیسجمهور جدید در ایران مذاکرات هستهای را از سر گیرد، پاسخ داد: «نه.»
جان کربی با اشاره به انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیسجمهور جدید ایران گفت: «باید ببینیم چه کار خواهد کرد، ولی انتظار تغییری در رفتار ایران نداریم.»
وزارت خارجه آمریکا نیز در واکنش به پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاستجمهوری ایران اعلام کرد که واشینگتن هیچ انتظاری مبنی بر این که این انتخابات منجر به تغییر اساسی در ایران شود، ندارد.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور منتخب ایران، در تبلیغات انتخابات اخیر ایران، خود را مدافع برجام معرفی کرد.
مشاور اصلی سیاست خارجی او نیز محمدجواد ظریف، وزیر خارجه سابق ایران، است که در دولت نخست حسن روحانی مذاکرات دامنهداری را با همتایان آمریکایی و اروپایی خود انجام داد که به توافق هستهای، موسوم به برجام، انجامید.
مسعود پزشکیان در دوران تبلیغات انتخاباتی، تأکید داشت که بدون احیای برجام و برچیده شدن تحریمها، نمیتوان بر مشکلات اقتصادی که گریبانگیر جامعه است غلبه کرد، و به صراحت از مجلس برای تصویب قانونی که احیای توافق هستهای را با مشکل روبهرو کرده، انتقاد کرد.
با این حال او در یکی از مناظرهها با سعید جلیلی گفت که شرط بازگشت ایران به برجام، اجرای تعهدات آمریکاست.
رویترز پیشبینی کرده که پزشکیان ممکن است سیاست خارجی عملگرایانهای را در پیش بگیرد و تنشها بر سر مذاکرات متوقف شده با قدرتهای جهانی برای احیای برجام را کاهش دهد.