برخی رسانههای حقوق بشری از اجرای حکم اعدام کامران شیخه، زندانی اهل مهاباد و آخرین متهم پروندهای که سایر متهمان آن نیز پیش از این اعدام شدهاند، خبر میدهند.
بر اساس گزارش پایگاههای خبری ههنگاو و کُردپا، حکم آقای شیخه سحرگاه پنجشنبه چهارم مرداد بعد از سالها حبس به اجرا درآمده است.
سازمان عفو بین الملل اواخر اردیبهشت امسال با اشاره به انتقال کامران شیخه به سلول انفرادی اعلام کرده بود که او در معرض خطر قریبالوقوع اعدام قرار دارد.
پیش از این سازمانهای حقوق بشری هشدار داده بودند که با پایان انتخابات ریاستجمهوری در ایران، احتمال اجرا و صدور احکام اعدام افزایش مییابد.
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی پیش از این شش زندانی کُرد دیگر با پروندهٔ مشترک را در فاصله ماههای آبان تا بهمن ۱۴۰۲ اعدام کرده بود؛ موضوعی که انتقاد گسترده نهادهای حقوق بشری بینالمللی را هم در پی داشت.
این هفت نفر آذر سال ۱۳۸۸ به اتهام قتل ماموستا عبدالرحیم تینا، امام جماعت مسجد خلفای راشدین مهاباد که در سال ۱۳۸۷ توسط افراد ناشناس کشته شده بود، بازداشت شدند و ماهها در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه تحت بازجویی بودند.
چهار تن از متهمان این پرونده شامل قاسم آبسته، ایوب کریمی، داوود عبداللهی و فرهاد سلیمی در نیمه دوم سال گذشته اعدام شدند و حکم انور خضری و خسرو بشارت هم اردیبهشت ۱۴۰۳ اجرا شد.
نهادهای حقوق بشری بارها در مورد «شکنجه شدید» این زندانیان و اخذ «اعترافات اجباری» از آنها گزارش داده بودند.
متهمان این پرونده در سال ۹۴ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه با اتهاماتی مانند «اقدام علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، «عضویت در گروههای سلفی» و «افساد فیالارض» به اعدام محکوم شدند.
گزارشها حاکی است که دیوان عالی کشور در سال ۹۷ این حکم را نقض کرد، اما در خرداد ۹۸ آنها بار دیگر توسط قاضی صلواتی به اعدام محکوم شدند و دیوان عالی نیز در بهمن همان سال این حکم را تأیید کرد.
سازمان دیدهبان حقوق بشر به تازگی از مسعود پزشکیان، رئیسجمهور منتخب، خواسته است برای ایجاد «تغییرات واقعی» در ایران از توقف احکام اعدام شروع کند.
این در حالی است که در روزهای اخیر، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی برای شریفه محمدی، فعال کارگری، و پخشان عزیزی، مددکار اجتماعی و زندانی سیاسی، نیز حکم اعدام صادر کرده است.
اجرای حکم اعدام کامران شیخه و صدور احکام جدید اعدام در حالی صورت گرفته که زندانیان کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در میانهٔ تیرماه و در بیستوچهارمین هفتهٔ اعتصاب غذای خود، در مورد افزایش احتمالی اعدامها پس از انتخابات هشدار داده بودند.