بعد از ماهها تعلل بانک مرکزی برای تامین ارز دارو، رئیس بانک مرکزی در پی دستور رئیس دولت چهاردهم از اختصاص نقدینگی و ارز به واحدهای داروسازی خبر داد.
محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی، روز دوشنبه ۲۱ مرداد اعلام کرد علاوه بر تسهیلات ۵۰ هزار میلیارد تومانی به شرکتهای دارویی، تجهیزات پزشکی و شیر خشک، مقرر شد بانک مرکزی تا سقف ۲۰۰ میلیون یورو به برای ثبت سفارشهای دارو و تجهیزات پزشکی اعتبار مالی تخصیص دهد.
در پی افزایش انتقادها از وضعیت بحرانی دارو، محمدجعفر قائمپناه معاون اجرایی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری روز شنبه از دستور مسعود پزشکیان به رئیس بانک مرکزی برای رفع مشکل نقدینگی تامین مواد اولیه کارخانجات دارویی و واردات دارو خبر داده بود.
یک روز پس از اعلام این خبر، آقای فرزین در جلسه هماهنگی با مسئولان سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت به همراه نمایندگان بخش داروسازی کشور اعلام کرد که بانک مرکزی تسهیلات مالی برای حل مشکل نقدینگی و ارز واردات دارو اختصاص داده است.
همزمان بانک مرکزی گزارشی منتشر کرده و مدعی شده است از ابتدای امسال تا ۱۷ مرداد بیش از ۱.۲ میلیارد دلار ارز با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای واردات دارو، مواد اولیه دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص یافته است.
این در حالی است که نمایندگان اتاق بازرگانی و شرکتهای داروسازی طی ماههای گذشته بانک مرکزی و دولت را عدم اختصاص ارز برای واردات کالاهای اساسی، بهویژه دارو به شدت متهم کردهاند.
به دنبال ثبت رکورد ۱۶ میلیارد دلاری کسری تراز تجاری غیرنفتی ایران در سال گذشته، دولت سیزدهم برای اختصاص ارز وارداتی سختگیریهای بیشتری داشته و از این طریق توانسته است در چهار ماه ابتدایی امسال واردات را نسبت به دور مشابه پارسال یک میلیارد دلار کاهش دهد و به ۱۸.۵ میلیارد دلار برساند.
مسعود پزشکیانپ خود نیز در اردیبهشت امسال که هنوز عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی بود، از بدهی «۶۰ هزار میلیارد تومانی» دولت به شرکتهای داروسازی خبر داده بود.
به گفته او، دولت سیزدهم قرار بود ۱۰ درصد خالص هدفمندی را برای بیماران صعبالعلاج هزینه کند اما این کار را هم نکرده است.
او همچنین ابرخی نمایندگان مجلس را متهم کرده بود که مانع آن شدهاند تا کمیسیون بهداشت گزارش خود از تخلفات دولت در حوزه بهداشت را به قوه قضاییه تحویل دهد.
یک ماه بعد از اظهارات آقای پزشکیان، محمدعلی بندپی عضو هیأت رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان نسبت به تبدیل دارو به یک «بحران» هشدار داد و اعلام کرد تعداد داروهای کمیاب به بیش از ۲۰۰ قلم رسیده است.