لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۳

ده‌ها کشته در انفجار معدن زغال‌سنگ طبس؛ ۱۷ کارگر «محبوس» مانده‌اند


در پی وقوع انفجار در یک کارگاه معدن زغال‌سنگ در طبس، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، به نقل از مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی خبر داد که در این حادثه ۳۴ کارگر معدن جان خود را از دست داده‌اند.

در خبرهایی که روز یکشنبه اول مهر منتشر شده، تعداد مجروحان حادثه در میان کارگران تاکنون ۲۰ نفر اعلام شده است.

این در حالی است که خبرگزاری تسنیم تعداد کشته‌شدگان این حادثه را ۵۱ تن اعلام کرده و گفته اجساد ۱۸ کارگر هنوز از داخل معدن خارج نشده است.

ساعتی بعد، وزیر کشور که به محل حادثه رفته است، تعداد کشته‌شدگان را ۳۱ نفر اعلام کرد و خبرگزاری ایرنا نیز اسامی این افراد را منتشر کرد.

مدیرکل پزشکی قانونی خراسان جنوبی شامگاه یکشنبه اعلام کرد پیکر ۲۸ جان‌باخته به خانواده‌های آنها تحویل داده شد.

از سوی دیگر، رئیس جمعیت هلال احمر می‌گوید ۱۷ کارگر هنوز در داخل معدن محبوس مانده‌اند و احتمال افزایش تعداد جان‌باختگان وجود دارد.

پیرحسین کولیوند عصر روز یکشنبه یکم مهر افزود: «به دلیل افزایش غلظت گاز در داخل تونل‌های معدن روند امدادرسانی در حادثه معدن طبس خیلی کُندتر از قبل شده‌ است.»

اسکندر مومنی، وزیر کشور، نیز شامگاه یکشنبه گفت این کارگران همچنان داخل معدن حبس شده‌اند و «نیروهای امدادی در فاصله ۴۰۰ متری آن‌ها قرار دارند.»

پیش از این مرگبارترین حادثه معدن در ایران انفجار در معدن یورت در سال ۱۳۹۶ بود که جان ۴۴ نفر را گرفت. حال رکورد مرگبارترین حادثه کارگری در ایران را انفجار شنبه شب در طبس شکسته است.

جواد قناعت، استاندار خراسان جنوبی، صبح یکشنبه تعداد جانباختگان این حادثه را ۳۰ نفر و تعداد مصدومان را ۱۷ تن اعلام کرده بود. اما حوالی ظهر یک‌شنبه آمار کشته‌شدگان در این حادثه به ۵۱ نفر افزایش یافت.

این انفجار حدود ساعت ۲۱ شامگاه شنبه روی داد و رسانه‌های ایران ابتدا از یک کشته و عدم دسترسی به بقیه کارگران محبوس در تونل معدن خبر داده بودند.

به گفته استاندار خراسان جنوبی، انفجار در دو بلوک روی داد و «۲۲ نفر در بلوک بی و ۴۷ نفر در بلوک سی» مشغول به کار بودند.

آمار ۳۰ نفر کشته تنها مربوط به بلوک سی در این معدن بود و از کارگران بلوک بی که ۲۲ نفر اعلام شده بودند اطلاعی در دست نبود.

پیشتر مقام‌های مختلف محلی از جمله محمدعلی آخوندی، مدیرکل مدیریت بحران خراسان جنوبی، و امیر مرتاضی، رئیس اداره کار طبس، تعداد کارگران حاضر در محل هنگام انفجار را بین ۱۷ تا ۲۳ نفر اعلام کرده بودند.

تاکنون گزارشی درباره علت دقیق این حادثه منتشر نشده است. در واکنش به تعداد قربانیان این حادثه مرگبار، رئیس قوه قضاییه به رئیس کل دادگستری استان خراسان جنوبی دستور داده است «به سرعت ابعاد مختلف حادثه معدن زغال سنگ طبس مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرد».

با این همه رئیس اداره کار طبس شامگاه شنبه گفته بود که این انفجار بر اثر نشت «گاز متان در بلوک سی شرکت معدنجو» رخ داد.

جواد قناعت روز یک‌شنبه در این باره اضافه کرد: «به دلیل نشت گاز متان در دو تونل سی و بی معدن جوی طبس کارگران مشغول به کار دچار خفگی با گاز شده‌اند که تاکنون ۳۰ نفر جان باختند و ۱۷ نفر مصدوم به بیمارستان‌ها منتقل شده‌اند.»

پس از انتشار خبر، محمدعلی کاووسی، مدیر جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی، از اعزام چهار تیم‌ امداد و نجات به محل حادثه خبر داده بود.

در همین حال، خبرگزاری تسنیم گزارش داد پس از انتقال پیکر جان باختگان برای بررسی پزشکی قانونی، مشخص شد که شهرستان طبس فقط برای هشت جسد فضای سردخانه‌ای دارد.

این در حالی است که حدود ۱۰ هزار کارگر در این شهر سکونت دارند.

ساعتی بعد، شهردار طبس کمبود سردخانه را رد کرد و گفت «فضایی مشابه سردخانه» با ظرفیت نگهداری ۳۰ جسد کار گذاشته شده است.

وزیر صمت که به محل حادثه رفته بود، وعده داد که «گزارش کامل کارشناسی» این حادثه به مردم ارائه خواهد شد.

تعداد حوادث کارگری در ایران، عمدتا به دلیل استاندارد نبودن تجهیزات و شرایط کار، پرشمار است و بنابر اعلام سازمان پزشکی قانونی، در سال ۱۴۰۲ تعداد قربانیان حوادث کارگری ۲۱۱۵ جان‌باخته و بیش از ۲۷ هزار مصدوم بود.

در همین زمینه مسعود پزشکیان در واکنش به انتشار خبر انفجار دوباره در معدن ضمن تسلیت به بازماندگان قربانیان از لزوم استاندارد کردن کار در معادن گفت، نظری رسمی که بارها تکرار شده اما تاکنون نتوانسته است جلو وقوع چنین حوادثی را بگیرد.

شهریور سال گذشته نیز انفجار گاز در یکی از تونل‌های معدن طزره دامغان به کشته‌ شدن شش کارگر منجر شد.

در انفجاری که روز ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، در معدن زغال سنگ یورت رخ داد ۴۴ معدنچی جان باختند. گزارش کمیته حقیقت‌یاب مقصر این حادثه را کارفرما اعلام کرد.

محمد مجتهدزاده، رئیس انجمن زغال‌سنگ ایران، در واکنش به این حادثه گفت که تجهیزات معادن زغال سنگ در کشور بسیار قدیمی است و نقص‌هایی که منجر به حادثه «زمستان‌یورت گلستان» شد در دیگر معادن نیز موجود است.

XS
SM
MD
LG