جو بایدن کشته شدن حسن نصرالله را اجرای عدالت برای قربانیان او دانست
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، کشته شدن حسن نصرالله در حمله هوایی اسرائیل را اقدامی در برقراری عدالت برای قربانیان او از جمله هزاران آمریکایی، اسرائیلی و غیرنظامی لبنانی دانست.
او روز شنبه گفت که به وزیر دفاع دستور داده است که وضعیت دفاعی نیروهای نظامی ایالات متحده در منطقه خاورمیانه را تقویت کند تا خطر تجاوز و گسترش جنگ منطقهای کاهش یابد.
رئیس جمهور آمریکا افزود: «هدف ما کاهش تنش در درگیریهای جاری در غزه و لبنان از روشهای دیپلماتیک است».
جو بایدن تأکید کرد که ایالات متحده بهطور کامل از حق اسرائیل در دفاع از خود در برابر «حزبالله، حماس، حوثیها و هر گروه تروریستی دیگری که مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است» حمایت میکند.
ایالات متحده حزبالله را یک سازمان تروریستی میداند، اما اتحادیه اروپا شاخهٔ نظامی آن را در فهرست سیاه قرار داده و شاخهٔ سیاسیاش را تروریستی نمیداند. حزب سیاسی حزبالله در پارلمان لبنان هم نمایندگانی دارد.
اعلام عزای عمومی در ایران و برخی کشورها در پی کشته شدن نصرالله
رسانهها در ایران اعلام کردند که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در پیامی به مناسبت کشته شدن حسن نصرالله رهبر حزبالله لبنان، پنج روز عزای عمومی اعلام کرده است.
این در حالی است که در پی اعلام رسمی خبر کشته شدن حسن نصرالله، ابتدا دو کشور عراق و سوریه و سپس لبنان و یمن سه روز را عزای عمومی اعلام کردند.
پس از این چهار کشور، رسانهها در ایران متنی از پیام علی خامنهای به مناسبت کشته شدن حسن نصرالله در حمله روز گذشته اسرائیل به جنوب بیروت منتشر کردند. آقای خامنهای در پیام خود حسن نصرالله را «رهبر کمنظیر حزبالله» و «رهبر مدبر سیاسی» خواند و اعلام کرد که پنج روز آینده نیز عزای عمومی است.
هرچند از ابتدای انتشار خبر تایید کشته شدن حسن نصرالله زمزمههای اعلام عزای عمومی در روزهای آینده در ایران شنیده میشد اما این خبر با تاخیر اعلام شد.
ساعتی پیش از انتشار پیام علی خامنهای، رسانهها به نقل از دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کردند که تمام اجراهای صحنهای موسیقى (كنسرتها) تا اطلاع ثانوی تعطیل خواهد بود.
دقایقی بعد وزارت ارشاد در اطلاعیهای خبر داد که سالنهای سینمای سراسر کشور نیز تا اطلاع ثانوی تعطیل و اجرای تئاترها هم متوقف خواهد شد.
متحد سابق نصرالله دو روز پیش از کشته شدن او: ایران تو را معامله کرده، وصیت نامهات را بنویس
محمد علی حسینی، دبیرکل شورای اسلامی عربی، چهارشنبه ۴ مهر، یعنی دو روز پیش از کشته شدن حسن نصرالله در حمله هوایی اسرائیل، خطاب به او گفت که جمهوری اسلامی ایران بر سر او معامله کرده و هرچه سریعتر، وصیتنامهاش را بنویسد.
آقای حسینی در سالهای دور از دوستان نزدیک حسن نصرالله بود که بهدلیل مخالفت با سیاستهای حزبالله، بهویژه نزدیکیاش با جمهوری اسلامی، بهمرور به یکی از منتقدان این گروه شبهنظامی تبدیل شد.
حزبالله یک گروه شبهنظامی و در عین حال یک حزب سیاسی است که بخش بزرگی از جنوب لبنان را تحت کنترل دارد.
محمد علی حسینی دو روز پیش از کشته شدن دبیرکل حزبالله، در مصاحبه با شبکه العربیه خطاب به نصرالله گفته بود: «نزدیکانت را جمع کن، به آنها وصیت کن و وصیتنامهات را بنویس، زیرا کسی که حامیات بود، امروز تو را فروخت.»
آقای حسینی ادامه داد: «اگر بدانی ایران درباره تو چه گفته، چه اطلاعاتی درباره تو رسانده و در مقابل سرت چه درخواستهایی کرده، معادله تغییر میکرد.»
او سپس هشدار داد: «بدان از امشب تو هدف اول اسرائیل تبدیل شدی. وصیتت را بنویس، این تهدید نیست اما امروز جدی صحبت میکنیم. منتظر خواهیم بود و خواهیم دید. ببین رویای رفتنت به قدس را چه کسی به تو گفت و چه کسی فریبت داد.»
حسن نصرالله در حمله هوایی شدید اسرائیل به مرکز فرماندهی حزبالله در حومه جنوب بیروت، به همراه شماری از فرماندهان حزبالله و نیروی قدس سپاه پاسداران کشته شد.
از میان کشته شدگان دیگر، تا کنون نام علی کرکی، فرمانده منطقه جنوب حزبالله، و همچنین عباس نیلفروشان، معاون عملیات سپاه و مسئول شاخه لبنان نیروی قدس سپاه پاسداران، اعلام شده است.
در بمباران منتهی به کشته شدن نصرالله، ۶ ساختمان با خاک یکسان شد. ارتش اسرائیل میگوید که جلسه سران حزبالله در تونلهایی زیر این ساختمانها برگزار شده بود. هنوز آمار تلفات احتمالی دیگر قربانیان این حمله مشخص نشده است.
ایالات متحده حزبالله را یک سازمان تروریستی میداند، اما اتحادیه اروپا شاخهٔ نظامی آن را در فهرست سیاه قرار داده و شاخهٔ سیاسیاش را تروریستی نمیداند. حزب سیاسی حزبالله در پارلمان لبنان هم نمایندگانی دارد.
دلار از مرز ۶۱ هزار تومان عبور کرد
با تأیید خبر کشته شدن دبیرکل حزبالله لبنان و معاون عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، در جریان حملات اسرائیل به بیروت، نرخ دلار از ۶۱ هزار تومان عبور کرد.
هر دلار آمریکا در بازار آزاد ایران در روز شنبه ۷ مهرماه به ۶۱ هزار و ۳۰۰ تومان معامله شد که بالاترین رقم طی دو ماه گذشته است.
نرخ دلار در بازار آزاد ایران از زمان انفجار گسترده پیجرهای مورد استفاده حزبالله در اواخر شهریورماه و آغاز حملات شدید اسرائیل به مواضع و مقرهای این گروه مورد حمایت ایران، چهار درصد افزایش یافته است.
پیشتر، همزمان با کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی گروه افراطی حماس در جریان سفر به تهران در ۱۰ مرداد، نرخ دلار به ۶۱ هزار و ۵۰۰ تومان اوج گرفته بود. همان زمان جمهوری اسلامی قول «انتقام سخت» از اسرائیل داد، اما تاکنون اجرای این وعده را به تعویق انداخته است.
شاخص کل بورس تهران نیز روز شنبه شاهد افتی هشت هزار واحدی بود. قیمت انواع سکه نیز بین دو و نیم تا ۴.۲ درصد جهش یافت؛ بهطوری که قیمت سکه امامی یک رکورد تاریخی بر جای گذاشت و از ۴۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان عبور کرد.
مقامات ایران همچنین برخلاف گذشته، در واکنش به کشته شدن دبیر کل حزبالله و معاون عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از تهدید اسرائیل به حمله تلافیجویانه نظامی اجتناب کردهاند.
برخلاف ایران، حملات اخیر اسرائیل به لبنان، تغییر چندانی در ارزش پوند لبنان نداشته است و دلار آمریکا کماکان حول ۹۰ هزار پوند لبنان در نوسان است.
پوند لبنان در سایه بحران اقتصادی این کشور، از ابتدای پارسال ۹۸ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
ریال ایران نیز از سال ۱۳۹۷ و آغاز تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی حدود ۹۳ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
ریال ایران هماکنون عنوان «کمارزشترین واحد پولی جهان» را یدک میکشد.
اسرائیل میگوید یک موشک شلیکشده از یمن را رهگیری کرده است
به دنبال انتشار گزارشهایی درباره شلیک یک موشک از یمن به سمت مرکز اسرائیل، ارتش اسرائیل اعلام کرد دفاع هوایی این موشک را «خارج از مرزهای کشور» سرنگون کرد.
این در حالی است که صدای آژیرها در مرکز اسرائیل به صدا درآمده بود و در نهایت سیستم ضد موشکی «پیکان» این موشک را رهگیری و سرنگون کرد.
حوثیهای متحد ایران در یمن از زمان آغاز جنگ غزه چند بار اقدام به حمله پهپادی و موشکی به اسرائیل کردهاند، اما این نخستین بار پس از تأیید خبر کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، بود که چنین حملهای صورت گرفت.
ارتش اسرائیل همچنین میگوید روز شنبه حدود ۹۰ راکت از لبنان به سمت اسرائیل شلیک شد که بیشتر آنها شمال اسرائیل را هدف قرار داده بودند.
بر اساس این گزارش، چند موشک دوربرد نیز به سمت تل آویو و کرانه باختری شلیک شد و ارتش اسرائیل میگوید جراحت یا آسیب جدی به بار نیامده است.
بازتاب مرگ نصرالله و هشدارها به ایران در رسانههای اسرائیل
بهگفتهٔ مفسران در رسانههای اسرائیل، اظهارات رئیس ستاد ارتش اسرائیل در روز کشته شدن حسن نصرالله خطمشی این کشور در عملیات در منطقه در دورهٔ پس از دوران نصرالله را نشان میدهد.
رسانههای اسرائیل تأکید دارند یک هفته و نیم پیش که کابینه «بازگرداندن امن ساکنان شمال» به خانهٔ خود را به اهداف جنگ جاری در منطقه افزود، موافقت کلی با ضربه زدن به سران حزبالله را به ارتش ابلاغ کرد و ملاحظات سه دههٔ اخیر در خودداری از هدف قرار دادن آنان را کنار گذاشت.
در همین حال یک مسئول پیشین دایرههای امنیتی موساد در مورد هشدار بنتایناهو به ایران گفت «اگر تهران آن را درک نکند، این اخطار عملی خواهد شد». او همچنین با اشاره به اهمیت نقش جزیرهٔ خارک برای ایران گفت که ضربه به آن «مانند ضربات شدید اسرائیل به بندر حدیده در یمن، برای اسرائیل کاملاً امکانپذیر است».
گزارش کامل را در لینک زیر بخوانید.
واکنش رهبران عراق و ترکیه به کشته شدن حسن نصرالله
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، کشته شدن حسن نصرالله، رهبر حزبالله، در حمله اسرائیل به جنوب بیروت را محکوم کرد.
آقای سودانی در بیانیهای اعلام کرد که حمله روز جمعه به مقر حزبالله که به کشته شدن رهبر این گروه مورد حمایت ایران منجر شد، «حملهای ننگین» و «جنایتی» است که نشان میدهد «موجودیت صهیونیستی از تمام خطوط قرمز عبور کرده است».
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، نیز روز شنبه بدون اشاره به کشته شدن حسن نصرالله در حمله اسرائیل به جنوب بیروت گفت که لبنان و مردمش «هدف جدید نسلکشی» اسرائیل شدهاند.
او در شبکه اجتماعی ایکس، توئیتر سابق، نوشت که شورای امنیت سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری باید به سرعت اقدام کنند و جهان اسلام نیز موضع محکمتری در برابر این حملات اسرائیل بگیرد.
پروازهای ایران ایر به بیروت «تا اطلاع ثانوی» لغو شد
سخنگوی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران از لغو تمام پروازهای این شرکت به فرودگاه رفیق حریری در بیروت خبر داد.
حسام قربانعلی گفت که پروازهای ایران ایر تا اطلاع ثانوی به این فرودگاه لغو میشود و در صورت برقراری مجدد پروازها، در اینباره اطلاعرسانی خواهد شد.
ساعتی پیش از اعلام این خبر رسانههای ایران اعلام کردند که هواپیمای مسافری ایران روز شنبه هفتم مهرماه در مسیر پرواز به لبنان، «با تهدید ارتش اسرائیل» مجبور به بازگشت شده است.
رسانهها در لبنان نیز به نقل از مقامات فرودگاه «رفیق حریری» در بیروت خبر دادند که یک فروند هواپیمای ایرانی که پیشازظهر شنبه، از تهران برای فرود به این فرودگاه نزدیک شده بود، اجازه فرود نگرفت و ناچار شد به سوی ایران بازگردد.
به گفته منابع رسمی، ارتش اسرائیل روز شنبه برج مراقبت فرودگاه بینالمللی رفیق حریری بیروت را هک کرده و یک هواپیمای غیرنظامی ایرانی را که قصد فرود داشته تهدید کرده است.
وزارت حمل و نقل لبنان به مقامات فرودگاه دستور داد تا از ورود هواپیمای ایرانی به حریم هوایی لبنان در پی تهدید اسرائیل مبنی بر هدف قرار دادن هواپیما در صورت فرود در فرودگاه جلوگیری کنند.
شب گذشته و ساعاتی پس از حمله اسرائیل به جنوب بیروت در لبنان، عراق نیز اعلام کرد تمامی پروازهای خطوط هوایی این کشور به بیروت و برعکس را به دلیل «وخامت اوضاع امنیتی در لبنان» به حالت تعلیق در میآورد.
یک تحلیلگر در دوبی: حزبالله لبنان دچار شرایط بسیار سختی خواهد شد
مسعود الفک، روزنامهنگار و تحیلگر مسائل خاورمیانه در دوبی، میگوید که با کشته شدن حسن نصرالله در حمله اسرائیل به بیروت، حزبالله لبنان دچار شرایط بسیار سختی خواهد شد.
گفتگوی رادیو فردا را با این تحلیلگر بشنوید:
دورنمای وضعیت خاورمیانه پس از کشته شدن حسن نصرالله در گفتگو با علی مهتدی
با تأیید خبر کشته شدن حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان در حمله اسرائیل، این پرسش پیش میآید که چه دورنمایی را میتوان برای منطقه انتظار داشت؟ علی مهتدی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در بریتانیا، در گفتگو با رادیو فردا به این پرسش پاسخ میدهد.