پاپ فرانسیس برای «لبنانِ شهیدداده» دعا کرد
پاپ فرانسیس شنبهشب و در پایان دیدار سهروزهاش از بلژیک، خواستار برقراری آتشبس فوری در «لبنانِ شهیدداده» و کل خاورمیانه شد.
رهبر ۸۷ ساله کاتولیکهای جهان در موعظهای عمومی در بروکسل گفت از همه طرفهای درگیری میخواهم که در لبنان، غزه، اراضی فلسطینی و اسرائیل آتشبس فوری برقرار کنند.
بیانیه ارتش لبنان خطاب به مردم در پی مرگ حسن نصرالله
ارتش لبنان روز یکشنبه، هشتم مهرماه، از لبنانیها خواست از دست زدن به اقداماتی که به نظم عمومی در این کشور بحرانزده لطمه میزند، بپرهیزند.
هشدار ارتش لبنان در پی کشته شدن حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان، گروه قدرتمند سیاسی و نظامی تحت حمایت ایران، در حمله هوایی اسرائیل به بیروت صادر شد.
ارتش لبنان در بیانیهاش از شهروندان این کشور خواست که ضمن پایبندی به اتحاد و انسجام ملی، از فعالیتهایی که میتواند در این مقطع حساس و خطرناک، به صلح و آرامش مدنی در کشور لطمه بزند، اجتناب کنند.
در ادامه بیانیه ارتش لبنان آمده که «دشمن اسرائیلی در تلاش است که نقشههای مخرب خود را اجرا کرده و بذر نفاق را در میان لبنانیها بکارد».
همزمان نجیب میقاتی، نخستوزیر دولت موقت لبنان، روز یکشنبه هشدار داد که کشورش شاهد بزرگترین موج آوارگان در داخل این کشور است و شمار کسانی که از خانه و کاشانه خود آواره شدهاند «ممکن است به یک میلیون نفر نیز برسد».
در پی حملات ممتد اسرائیل به جنوب لبنان و همین طور جنوب بیروت، پایتخت، در روزهای گذشته بسیاری از مردم از ترس انفجارها خانههای خود را ترک کرده و در خیابانهای بیروت آواره شدهاند.
روایت نشریه فرانسوی از نقش «یک جاسوس ایرانی» در کشته شدن حسن نصرالله
روزنامه فرانسوی لوپاریزین در گزارشی به نقل از دو منبع امنیتی لبنان نوشت زمان و محل حضور حسن نصرالله توسط «یک جاسوس ایرانی» به اسرائیل اطلاع داده شده است.
این گزارش حاکی است که اسرائیل با کسب اطلاع از «جاسوس ایرانی» مطمئن شده که حسن نصرالله عصر جمعه وارد مقر اصلی فرماندهی حزبالله در ضاحیه در بیروت شده است.
اسرائیل عصر پنجم مهر با بمباران سنگین شش ساختمان که تونل فرماندهی زیرزمینی حزبالله زیر آن ساخته شده بود، حسن نصرالله و شمار نامعلوم دیگری از حاضران در آن نشست را کشت.
عباس نیلفروشان، فرمانده ارشد سپاه پاسداران که در شش ماه گذشته مسئولیت نیروی قدس سپاه در حوزههای لبنان و سوریه را در دست داشت، در همین نشست از پای درآمد.
یک منبع امنیتی لبنان به لوپاریزین در شماره روز شنبه، هفتم مهر، گفت اطلاع محرمانه و دقیق در مورد حضور نصرالله چند ساعت قبل از آغاز حمله اسرائیل، از سوی «جاسوس ایرانی» به اسرائیل اطلاع داده شد.
این نشریه نوشت حسن نصرالله به همراه فرمانده ارشد سپاه پاسداران (عباس نیلفروشان) با یک خودرو وارد محل شده و به تونل در عمق ۳۰ متری زمین که محل نشست فرماندهان بود، رفتند. در آنجا ۱۲ فرمانده ارشد دیگر حزبالله نیز حضور داشتند. این گزارش حاکی است اسرائیل صبر کرد تا همه آنها وارد تونل شوند.
به نوشته لوپاریزین، تشییع جنازه محمد حسین سرور، فرمانده ارشد حزبالله که یک روز قبل کشته شده بود، تازه به پایان رسیده بود که فاصله چندانی با ساختمانهای هدف نداشت و در همان ساعت جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل با بمبهای سنگرشکن در پرواز و منتظر کسب فرمان نهایی بودند.
«منبع امنیتی لبنانی» که به نامش اشاره نشده به این نشریه فرانسوی گفت بمباران این محل سنگینترین در نوع خود از سال ۲۰۰۶ بود که طنین آن تا قلب بیروت شنیده شد و اکنون از شش ساختمان منهدم شده تنها تلی از خاک باقی مانده است.
این گزارش حاکی است که نیروهای اطلاعاتی و سایر نیروهای همراه نصرالله که بیرون ساختمان منتظر بودند و محل را میپاییدند، همگی بر اثر انهدام ساختمانهای اطراف کشته شدند و دیگر کسی باقی نمانده بود که بتوان با آنها ارتباطی برقرار کرد.
نیروهای پیشین اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل، از جمله نیروهای موساد، در گفتوگوهای رسانهای خود با شبکههای رادیویی و تلویزیونی اسرائیل مانند شبکه کان، در خصوص عملکرد موساد و نهادهای اطلاعاتی کشورشان برای ترور هدفمند افرادی که کشتن آنها طراحی شده، گفتهاند غیر از تجهیزات دقیق و تواناییهای نظامی کشورشان، همواره وجود فرد جاسوس در محل هدف اهمیت زیادی دارد که باید بتواند «نه از روی تصاویر و عکس از راه دور» بلکه «در خود محل» حضور مهره هدف را به صورت قطعی تأیید کند.
ارتش اسرائیل از کشته شدن یک نامزد دیگر رهبری حزبالله خبر داد
ارتش اسرائیل روز یکشنبه، هشتم مهر، اعلام کرد نبیل قاووق، از اعضای ارشد کادر رهبری حزبالله، را کشته است.
ارتش اسرائیل شیخ قاووق را فرمانده یگان امنیتی ضد جاسوسی و ضد اطلاعات در شورای رهبری حزبالله معرفی کرد.
به گفته ارتش اسرائیل، در عملیات جنگندههای اسرائیل در شامگاه شنبه، هفتم مهر، نبیل قاووق در منطقه ضاحیه در حومه جنوبی بیروت کشته شده است.
به گفته اسرائیل، قاووق «مستقیما در طراحی عملیات تروریستی علیه کشور اسرائیل و شهروندانش دخالت داشت».
حزبالله هنوز مرگ او را تأیید نکرده است.
نبیل قاووق، ۶۰ ساله، در دهه ۱۹۸۰ در نخستین سالهای برپایی حزبالله به این گروه پیوست و همواره یکی از چهرههای بارز آن بود.
او مدتها معاون عملیاتی حزبالله در ارتباط با جنوب لبنان بود. در بیش از یک دهه اخیر او معاون هاشم صفیالدین، رئیس شورای اجرایی حزبالله، بود که گفته میشود قرار است جانشین حسن نصرالله باشد.
نبیل قاووق از سوی آمریکا به عنوان یک تروریست بینالمللی معرفی و تحریم شده بود.
او با رهبران جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران ارتباطات نزدیکی داشت و با سفرهای متعدد به تهران به مناسبتهای مختلف، از سوی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز مورد مصاحبه قرار میگرفت.
نبیل قاووق تحصیلات مذهبی خود را در حوزه علمیه قم گذرانده بود.
در پی کشته شدن حسن نصرالله در عملیات هوایی اسرائیل در عصر جمعه، پنجم مهر، در مقر فرماندهی اصلی حزبالله در ضاحیه، تحلیلگران و رسانههای اسرائیل در روز شنبه از نبیل قاووق و هاشم صفیالدین به عنوان دو فردی که ممکن است جانشین نصرالله در مقام دبیرکلی حزبالله شوند، یاد کرده و گفتند ارتش تعقیب تا کشتن هر مهره دیگری از این گروه را ادامه خواهد داد.
دو واکنش متفاوت از آمریکای لاتین به مرگ نصرالله
خاویر میلِی، رئیس جمهور دست راستی آرژانتین، در شبکه ایکس نوشته دیوید اپستاین یکی از مشاوران اقتصادیاش در تجلیل از کشته شدن رهبر حزبالله لبنان را بازنشر کرد.
در این پیام آمده که «اسرائیل یکی از بزرگترین قاتلان معاصر را حذف کرد. فردی که، علاوه بر سایر موارد، مسئول حملاتی در خاک آرژانتین هم بود. امروز جهان قدری آزادتر است».
در انفجار ۳۰ سال پیش مرکز همیاری یهودیان معروف به آمیا در بوئنوس آیرس پایتخت آرژانتین، ۸۵ شهروند یهودیتبار آرژانتین کشته و بیش از سیصد تن هم زخمی شدند.
آرژانتین، ایران و حزبالله لبنان را مسئول این حادثه، که بزرگترین سوء قصد در تاریخ معاصر آمریکای جنوبی محسوب میشود، میداند و پنج سال پیش، حزبالله را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
از سوی دیگر اما نیکلاس مادورو رئیس جمهوری چپگرای ونزوئلا و متحد نزدیک ایران، با لبنان و حسن نصرالله ابراز همبستگی کرد.
مادورو گفت: «آنها میخواهند این اقدام را توجیه کنند؛ اما برای کشتن رهبر حزبالله، به ساختمانهای مسکونی حمله کرده و صدها تن را کشتند. برای اینکار تنها یک توصیف وجود دارد: جنایت».
استفاده از «بمبهای دو هزار پوندی» برای کشتن نصرالله
دو کارشناس آمریکایی مهمات با استناد به ویدئویی که ارتش اسرائیل از عملیات بمباران مقر فرماندهی حزبالله برای کشتن حسن نصرالله منتشر کرد میگویند که جنگندههای اسرائیل از بمبهای دو هزار پوندی (۹۰۰ کیلوگرمی) در این عملیات استفاده کردهاند.
ترِوُر بال، تکنیسین پیشین ارتش آمریکا با تخصص خنثیسازی مهمات، به نیویورک تایمز گفت هشت جنگنده دیده شده در ویدئوی ارتش اسرائیل بمب سنگرشکن از نوع بیالیو-۱۰۹ مجهز به جیدیایام، سیستم هدایت دقیق را با خود حمل کردهاند.
همچنین وِس بریانت، یک متخصص پیشین نیروی هوایی آمریکا در هدفگیری، با بررسی ویدئوی ارتش اسرائیل به این روزنامه گفت او انتظار داشت که اسرائیل برای حمله به مقر زیرزمینی حزبالله در کشتن حسن نصرالله از چنین بمبی استفاده کرده باشد.
این نوع بمب در دو فروند جنگنده اسرائیلی در لحظه برخاستن از فرودگاه این کشور و رفتن به سوی هدف به خوبی قابل مشاهده است. همین کلیپ ارتش اسرائیل در ادامه نشان داد که هواپیماهای جنگی بعدا بدون بمبها به پایگاه خود بازگشته و در باند مستقر هستند.
دو مقام ارشد دفاعی اسرائیل به نیویورک تایمز گفتند بیش از ۸۰ بمب در مدت چند دقیقه در این عملیات استفاده شده است. این دو مقام در همین حال به نوع مهمات به کار رفته اشاره نکردند و ارتش اسرائیل نیز به مراجعه این روزنامه برای اظهار نظر در این خصوص پاسخ نداده است.
مقامات دولت آمریکا به این روزنامه گفتند برای نوع مهمات باید از ارتش اسرائیل سوال کند.
دولت جو بایدن اواسط بهار امسال اعلام کرده بود ارسال بمبهایی از این دست به اسرائیل را به دلیل نگرانی از امنیت غیرنظامیان در غزه متوقف کرده است.
عربستان خواستار عقلانیت و خویشتنداری برای جلوگیری از جنگ تمامعیار در منطقه شد
فیصل بن فرحان آل سعود وزیر خارجه عربستان سعودی در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک گفت افزایش تنشها در لبنان، عواقب منفی و ناگواری برای کل منطقه خواهد داشت.
وزیر خارجه عربستان از همه طرفها خواست که با «عقلانیت و خویشتنداری» از آغاز یک جنگ تمامعیار منطقهای جلوگیری کنند.
گروه افراطی حماس، که حمله سال گذشتهاش به خاک اسرائیل، منجر به جنگ ویرانگر غزه و کشیده شدن پای حزبالله لبنان به درگیری با اسرائیل شد، کشتن حسن نصرالله را «اقدامی تروریستی و مذبوحانه» خواند.
این گروه که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته میشود، با انتشار بیانیهای، آن چه را «اقدامات خشونتبار صهیونیستها و هدف قرار دادن ساختمانهای مسکونی» خواند، به شدت محکوم کرد.
همزمان محمود عباس رئیس تشکیلات فلسطینی هم با صدور بیانیهای خطاب به لبنان، کشته شدن حسن نصرالله و غیرنظامیانی را که «در نتیجه خشونت ظالمانه اسرائیل» جان خود را از دست دادند، عمیقأ تسلیت گفت.
در همین حال شبهنظامیان حوثی متحد ایران، که در طول یک سال گذشته به نشانه حمایت از حماس به سمت کشتیهای عبوری از دریای سرخ و خاک اسرائیل، موشک و پهپاد شلیک کردهاند با صدور بیانیهای ادعا کردند که کشته شدن حسن نصرالله «بیثمر نخواهد ماند و به افزایش فداکاری و مجاهده منجر خواهد شد».
عراقچی آمریکا را «شریک جنایت» در کشتن نصرالله معرفی کرد
وزیر امور خارجه ایران در پایان سفر به نیویورک در گفتوگو با چند خبرنگار از کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، در حمله هوایی اسرائیل با عنوان «جنایت» نام برد و آمریکا را «شریک» در این اقدام خواند:
اولمرت از نقش اسرائیل در کشتن عماد مغنیه پرده برداشت
اهود اولمرت، نخستوزیر پیشین اسرائیل، در گفتوگو با شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل در روز شنبه، هفتم مهر، برای اولین بار فاش کرد که عماد مغنیه، فرمانده ارشد و مسئول عملیات خارجی حزبالله، در دهههای ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰، به دستور اسرائیل کشته شد.
آقای اولمرت گفت ما در گذشته در این مورد حرفی نمیزدیم اما به نظر من امروز دیگر میتوان درباره آن صحبت کرد.
او افزود عماد مغنیه از طریق انفجار یک سپر خودرو کشته شد و فردی وجود داشت که کلید بمب را هنگام نزدیک شدن او زد.
عماد مغنیه در فوریه ۲۰۰۸ در کفر سوسه در دمشق کشته شد. او تازه از سفارت جمهوری اسلامی ایران، پس از شرکت در آیین سالروز انقلاب بیرون آمده بود.
کتابهایی در اسرائیل در خصوص عملیات موساد در ۱۶ سال گذشته جزئیاتی از طرح کشتن عماد مغنیه را فاش کرده بودند اما این نخستین بار است که یک مقام ارشد رسمی پیشین اسرائیل مسئولیت کشورش در این ترور هدفمند را برعهده میگیرد.
رهگیری پهپاد شبهنظامیان عراقی در مرز اسرائیل
ارتش اسرائیل بامداد یکشنبه اعلام کرد یک فروند پهپاد انفجاری را که از مرز شرقی اسرائیل به سوی آسمان این کشور گسیل شده بود، رهگیری کرد.
گزارش ارتش حاکی است کشتی نظامی «ساعار ۴.۵» در نیروی دریایی اسرائیل که به تجهیزات رهگیری و آتشباری هوایی مجهز است، پهپاد را «پیش از ورود به حریم هوایی اسرائیل» شناسایی و منهدم کرده است.
«مقاومت اسلامی عراق»، ائتلافی از گروههای شبهنظامی شیعی متحد با تهران، مسئولیت این حمله پهپادی به اسرائیل را برعهده گرفته و گفته بود که آن را به سوی یک «هدف حیاتی» گسیل کرده است.
تلاشهای «مقاومت اسلامی عراق» و حوثیهای یمن برای حمله به اسرائیل در روزهای اخیر، پس از تشدید حملات اسرائیل به حزبالله، افزایش یافته است.
حوثیها عصر شنبه درصدد شلیک یک موشک بالیستیک به سوی مرکز اسرائیل برآمدند که از سوی سامانه دفاع هوایی «ختص» که ویژه رهگیری موشکهای دوربرد است، بر فراز جو شکار شد.
مفسران امنیتی اسرائیل گسترش حملات متحدین تهران در منطقه در حدود دو هفته اخیر را کوششی برای کاهش فشار اسرائیل بر حزبالله توصیف کردهاند.