ضعفهای سامانهٔ پدافندیای که در نمازجمعه خامنهای استفاده شد
پس از نمازجمعه علی خامنهای در روز ۱۳ مهرماه تصاویری در شبکههای اجتماعی از محل برگزاری این مراسم منتشر شد که نشان میداد یک نوع سامانه لیزری ساخت چین در محوطه مستقر شده است. حالا وبسایت خبری «دِ وار زُون» که ویژهٔ مناطق جنگی است، در بررسیهای خود استقرار سامانهٔ پدافندی چینی «شِن نُونگ» در محوطه مراسم نمازجمعه را تأیید کرده است.
گزارش «د وار زون» حاکی است این سامانه برای «کور کردن» پهپادها و همچنین رهگیری آنها در شرایط خاص ساخته شده است؛ سامانهای که نقلوانتقال آن ساده است، روی یک کانتینر یا کفی تریلر یا حتی خودروهای شاسی بلند مستقر میشود.
تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی نشان میداد که دورِ این سامانه در نزدیکی محل نمازجمعه با یک پارچه پوشانده شده است.
روزنامه اسرائیلی گلوبز روز ۱۹ مهر دربارهٔ معایب و ضعفهای این سامانه نوشت رادار شن نونگ برای شارژ مجدد به پنج دقیقه زمان نیاز دارد، توان لیزری آن تنها ۱۰ تا ۲۰ کیلووات است، پهپادها را تنها در فاصلهٔ سه کیلومتری میبیند و توان رهگیری آن هم برای شرایطی است که پهپاد بهفاصلهٔ هزار و ۵۰۰ متری نزدیک شده باشد.
گزارش گلوبز همچنین حاکی است این سامانهٔ چینی اهدافی را که باید بزند، تنها در یک ستون میبیند و اگر انبوهی از پهپادها گسیل شده باشند، احتمالاً یک پهپاد را هدف قرار خواهد داد، مگر اینکه چند سامانه از این نوع به طور همزمان در جهتهای مختلف مستقر شده باشند.
یک ضعف دیگر سامانهٔ چینی محدودتر شدن فعالیت آن در هوای ابری، هوای آلوده و مه توصیف شده است.
برخی کاربران ایرانی در خصوص این سامانه نوشته بودند: «بهصورت کاملاً جدی از وبسایت علیبابا پدافند خریده و در نمازجمعه استفاده میکنند.»
حملهٔ «ناکام» به یک کشتی دیگر در آبهای یمن
رویترز بهنقل از آژانس امنیت دریایی بریتانیا از یک حملهٔ دریایی در ۱۳۰ کیلومتری جنوب غربی بندر حدیده در یمن خبر داد که در حال بررسی است.
ناخدای این کشتی حادثهدیده اعلام کرده که کشتی هدف سه پرتابه قرار گرفته و آسیب دیده است، اما آتشسوزی یا تلفات جانی گزارش نشده و خدمه کشتی در سلامت هستند.
حوثیهای یمن که از سوی جهوری اسلامی ایران حمایت میشوند، از نوامبر سال گذشته تاکنون نزدیک به ۱۰۰ حمله به کشتیهای عبوری در دریای سرخ انجام دادهاند و دلیل این اقداماتشان را همبستگی با فلسطینیان در جنگ اسرائیل در غزه عنوان کردهاند.
آژانس امنیت دریایی بریتانیا تأیید کرد که کشتی مذکور پس از حادثه به مسیر خود به سمت بندر بعدی ادامه داده است
حوثیهای مورد حمایت ایران از سال ۲۰۱۵ مشمول تحریم تسلیحاتی سازمان ملل هستند. ایران همواره اتهام حمایت تسلیحاتی از این گروه را رد کرده است.
«غافلگیرشدن» وزیر دفاع آمریکا از عملیات کشتن حسن نصرالله
روزنامهٔ والاستریت جورنال جزئیاتی از مکالمهٔ وزیر دفاع اسرائیل با همتای آمریکایی خود در عصر جمعه ششم مهر را منتشر کرده که حاکی است یوآو گالانت با گفتن اینکه اسرائیل همین الان مخفیگاه حسن نصرالله را هدف قرار داده، موجب غافلگیری لوید آستین شده و او گفته: «ببخشید، چی گفتید؟»
این روزنامه شامگاه چهارشنبه ۱۸ مهر نوشته، درحالیکه دولت جو بایدن امیدوار بود طرح آتشبس میان اسرائیل و حزبالله در لبنان را نهایی کند، وزیر دفاع اسرائیل در گفتوگوی تلفنی روز ششم مهر ناگهان به آمریکا خبر داد که نیروی هوایی اسرائیل هماکنون در حال عملیات است و مخفیگاه دبیر کل حزبالله را بمباران کرده است.
این گزارش حاکی است که ژنرال آستین در آن روز در مکالمهٔ دیگری با ژنرال گالانت از او پرسیده اسرائیل که قصد خود برای زدن مخفیگاه نصرالله را با آمریکا در میان نگذاشت، آیا آماده بود که برای دفاع از خود «تنها» بماند.
مقامات دفاعی آمریکا به والاستریت جورنال گفتهاند ژنرال آستین با شنیدن خبر حملهٔ اسرائیل به مخفیگاه حسن نصرالله سرخورده شده بود زیرا آمریکا برای استقرار نیروهای خود جهت کمک به دفاع بالقوه از اسرائیل یا محافظت از نیروهای آمریکایی که ممکن بود در منطقه مورد حمله قرار گیرند، زمان کافی در اختیار نداشت.
این روزنامه افزوده که آمریکا همچنین از عدم آمادگی اسرائیل برای آگاه کردن واشینگتن از طرحهایی که برای گرفتن انتقام از حملهٔ موشکی دهم مهر جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل آماده کرده، سرخورده است.
مقامات آمریکایی به والاستریت جورنال گفتهاند هنوز هم از زمان تلافی پیش روی اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران و جزئیات طرحهای اسرائیل در این عملیات آتی آگاهی ندارند.
کاخ سفید اعلام کرد گفتوگوی تلفنی شامگاه چهارشنبه میان جو بایدن با بنیامین نتانیاهو «صریح و پربار» بود. بیانیهٔ کاخ سفید یا دفتر نخستوزیری اسرائیل اعلام نکرده که آیا نتانیاهو جزئیاتی از برنامهٔ کشورش را در خصوص نحوهٔ تلافی از جمهوری اسلامی ایران به آگاهی جو بایدن رسانده است یا نه.
وزیر دفاع اسرائیل چهارشنبه گفت کشورش «مرگبار، دقیق و غافلگیرکننده» عمل خواهد کرد (به گونهای) که جمهوری اسلامی ایران «متوجه نشود که چه اتفاقی افتاده، چگونه رخ داده (ولی) نتایج آن را خواهد دید».
مشاور فرمانده سپاه میگوید حدود ۲۰ جنگنده اف۳۵ اسرائیل را نابود کردهاند
ابراهیم جباری، مشاور فرمانده سپاه پاسداران، ادعا کرد در حملهٔ موشکی ۱۰ مهرماه ایران به اسرائیل «حدود ۲۰ فروند از جنگندههای اف ۳۵ آنها نابود شده است».
او با این حال در ادامه گفت «حالا ۲۰ تا نه پنج تا باشد، ۱۰ تا باشد، مهم این است که ما زدیم».
در حملهٔ موشکی ۱۰ مهرماه، سپاه پاسداران حدود ۲۰۰ موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد که بیش از ۹۰ درصد آنها رهگیری و ساقط شد و شماری از آنها به چند پایگاه از جمله پایگاه هوایی نواتیم برخورد کرد، اما ارتش اسرائیل اعلام کرد که هیچ یک از جنگندههایش در این حمله آسیب ندیده است.
حملات هوایی اسرائیل به استانهای حما و حمص در سوریه
تلویزیون دولتی سوریه گزارش داد که اسرائیل با حملات هوایی خود منطقهای صنعتی در شهر حمص و یک پایگاه نظامی در حومه شهر حما را مورد هدف قرار داده و «خساراتی مادی» بر جای گذاشته است.
این گزارش میگوید که اسرائیل یک کارخانه خودروسازی در منطقهای صنعتی در شهر حمص را مورد حمله قرار داده و این رخداد به آتشسوزی در کارخانه انجامیده و نیروهای آتشنشانی برای اطفای حریق به محل شتافتهاند.
خبرگزاری دولتی سوریه، سانا، نیز نوشت که این حمله در ساعت یک بامداد پنحشنبه به وقت محلی انجام گرفته که طی آن یک کارخانه مونتاژ خودرو در منطقه صنعتی حسیاء در استان حمص مورد هدف واقع شد.
حسیاء در ۸۰ کیلومتری جنوب شهر حما قرار دارد.
گروه اپوزیسیون دیدهبان حقوق بشر در سوریه میگوید که این کارخانه خودروسازی متعلق به ایران بوده است و این حملات در حالی صورت گرفته که نیروهای ارتش و دفاع هوایی سوریه در آن منطقه مستقر هستند.
رسانههای دولتی سوریه همچنین خبر دادهاند که صدای انفجارهایی در شهر درعا شنیده شده که مقامات مسئول در حال تحقیق دربارهٔ آن هستند.
از آغاز جنگ داخلی در سوریه، ارتش اسرائیل با حملات مداوم خود نیروها و امکان مرتبط با ایران در سوریه را هدف قرار میدهد. این حملات اما از ۷ اکتبر سال گذشته که جنگ غزه آغاز شد، تشدید شده است.
مقام ارشد سازمان ملل در لبنان خواستار اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت شد
یک مقام ارشد سازمان ملل در لبنان روز چهارشنبه گفت: «پیشنهاد آتشبس ۲۱ روزه میان حزبالله و اسرائیل همچنان روی میز است.»
پنجم مهرماه ایالات متحده، فرانسه و سایر متحدان بهطور مشترک خواستار یک آتشبس ۲۱ روزه فوری برای شروع مذاکرات شدند اما اسرائیل آن را رد کرد.
ژانین هنیس-پلاسخارت، مسئول ویژه سازمان ملل در لبنان، با اشاره به اینکه بسیاری از درخواستها و فراخوانها برای آتشبس بسیار واضح است، خواستار راهی برای اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل شد که سالها است هر دو طرف آن را نقض کردهاند.
سازمان ملل به موجب قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت، که در سال ۲۰۰۶ تصویب شد، موظف است به ارتش لبنان کمک کند تا منطقه مرزی جنوبیاش با اسرائیل را از سلاحها و پرسنل مسلح بجز نیروهای دولتی لبنان پاک نگهدارد.
همچنین عبور از خط آبی که توسط سازمان ملل برای تفکیک لبنان از اسرائیل و بلندیهای جولان اشغالی ترسیمشده، برای هردو طرف ممنوع است.
نیروهای صلح سازمان ملل در حالی همچنان در منطقه جنوب لبنان باقی ماندهاند که اسرائیل از آنها خواسته این منطقه را ترک کنند.
آمریکا به اسرائیل درباره تکرار تجربه ویرانی غزه در لبنان هشدار داد
پس از آن که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، نسبت به خطر تبدیل شدن لبنان به غزهای دیگر هشدار داد، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۱۸ مهرماه در گفتگو با خبرنگاران تاکید که «هیچ نوع اقدام نظامی در لبنان که شبیه غزه باشد و نتیجهای شبیه غزه داشته باشد، نباید انجام شود».
نتانیاهو روز سهشنبه در یک سخنرانی ویدئویی خطاب به مردم لبنان گفت: «شما فرصت دارید که لبنان را قبل از سقوط در ورطه یک جنگ طولانی مانند غزه که منجر به ویرانی و رنج میشود، نجات دهید».
وی در ادامه خطاب به مردم لبنان افزود: «کشور خود را از دست حزب الله آزاد کنید تا این جنگ پایان یابد.»
این در حالی است که بنا بر گزارش کاخ سفید جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو تاکید کرده که «ضرورت دارد آسیب به غیرنظامیان» در لبنان، به ویژه در «مناطق پرجمعیت بیروت» به حداقل برسد.
هرتسی هالوی، فرمانده نیروهای مسلح اسرائیل وعده داده است که به بمباران شدید اهداف حزبالله که از ۲۳ سپتامبر تاکنون بیش از ۱۲۰۰ کشته برجای گذاشته است، ادامه خواهد داد.
هشدار جدید آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا درباره پرواز در حریم هوایی اسرائیل
آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ۱۸ مهرماه با لغو توصیههای پیشین خود مبنی بر خودداری از پرواز در حریم هوایی اسرائیل، به شرکتهای هواپیمایی هشدار داد که برای پروازهای خود در حریم هوایی اسرائیل، باید رویههای نظارت بر خطرات را بهطور دقیق اجرا کنند.
در بیانیه آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا آمده است: «کمیسیون اروپا و آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا، بولتن اطلاعاتی منطقه جنگی (CZIB) را که در ۲۸ سپتامبر صادر شده بود، بهروز کردهاند.»
این بولتن به روز شده به اپراتورهای هواپیما توصیه میکند که فرآیند نظارت دقیق و ارزیابی ریسک برای هر پرواز را زمانی که قصد فعالیت در حریم هوایی اسرائیل را دارند، اجرا کنند.
این بیانیه تاکید میکند که این توصیه تا ۳۱ اکتبر معتبر است و ممکن است زودتر مورد بازبینی قرار گرفته و بر اساس ارزیابی جدید، اصلاح یا لغو شود.
کاخ سفید: سنوار زنده و تصمیمگیرنده اصلی در حماس است
کاخ سفید میگوید یحیی سنوار رهبر حماس احتمالا در تونلی در زیر غزه زنده است.
برت مکگورک، هماهنگکننده امور خاورمیانه و شمال آفریقا در کاخ سفید، روز چهارشنبه ۱۸ مهرماه ، در گفتوگو با شماری از خاخامها اعلام کرد که سنوار به احتمال زیاد در تونلی در زیر غزه زنده است.
این مقام ارشد در کاخ سفید با اشاره به اینکه سنوار همچنان « تصمیمگیرنده اصلی» گروه حماس است، گفت: «ما معتقدیم که او زنده است و در تونلی زیر غزه مخفی شده است و گروگانهایی نیز در نزدیکی او نگهداری میشوند.»
اوایل این هفته، رسانههای اسرائیلی گزارش دادند که سنوار بار دیگر با واسطههای قطری ارتباط برقرار کرده است.
روزنامهٔ نیویورکتایمز بهنقل از چند مقام آمریکایی پیشتر گزارش داده بود که یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس، در هفتههای اخیر موضعی سختتر پیدا کرده است و کشاندن اسرائیل به یک درگیری وسیع منطقهای را بر آتشبس ترجیح میدهد.
لبنان یک اسرائیلی و دو شهروند سوریه را بازداشت کرده است
گزارش رسانههای لبنانی و اسرائیلی حاکی از آن است که یک روزنامهنگار اسرائیلی پس از ورود به لبنان بازداشت شده است.
بر اساس گزارش روزنامه الاخبار، نزدیک به گروه حزبالله، این شهروند اسرائیلی با نام جاشوا تارتاکوفسکی دو هفته پیش وارد خاک لبنان شده بود.
او که در آمریکا متولد شده است، با پاسپورت بریتانیایی وارد لبنان شد و نیروهای امنیتی این کشور او را به دلیل «رفتار مشکوک» روز سهشنبه ۱۷ مهر بازداشت کردند.
از سوی دیگر ارتش لبنان اعلام کرد که دو شهروند سوریه را به دلیل آنچه کمک به اسرائیل برای بمباران اهداف حزبالله خوانده شده است، بازداشت کرده است.
بر اساس بیانیه ارتش لبنان این دو نفر بخشی از «شبکه جاسوسی» اسرائیل هستند و از مکانهای مختلفی عکس میگرفتند.
این بیانیه مدعی شده که این دو شهروند سوریه از طریق شبکههای اجتماعی به «استخدام» اسرائیل درآمدند.