ورود پیجر و بیسیم به همه پروازهای ایران ممنوع شد
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری میگوید مسافران از این پس، اجازه ندارند به جز تلفن همراه، وسایل ارتباط الکترونیکی چون پیجر، واکیتاکی (بیسیم دستی) و مانند آنها را به کابین هواپیما بیاوردند یا آنها را در بار خود حمل کنند.
جعفر یازرلو روز یکشنبه ۲۱ مهرماه گفت که این ممنوعیت «برای حفظ ایمنی پروازها» در نظر گرفته شده و شامل کابین مسافر و بخش بار است.
به دنبال انفجار هزاران دستگاه پیجر، بیسیم و تجهیزاتی دیگر در لبنان و بخشهایی از سوریه که در دست نیروهای گروه حزبالله بوده، ابتدا لبنان از بیم مخاطرات این تجهیزات برای پروازها، حمل این دستگاهها از سوی مسافران را ممنوع کرد.
پس از آن قطر ایرویز، خطوط هوایی قطر، نیز روز ۲۹ شهریور، خبر داد هیچ مسافری حق حمل این نوع تجهیزات را در پرواز ندارد.
یک روز پس از قطر ایرویز، هواپیمایی جمهوری اسلامی (ایران ایر) نیز از چنین محدودیتی خبر داد و اعلام کرد که مسافران این شرکت هواپیمایی در پروازهای میان تهران و بیروت اجازه ندارند «پیجر و بیسیم» حمل کنند.
از ۱۴ مهرماه شرکت هواپیمایی امارات نیز از مسافران خواست که در پروازهای این شرکت پیجر و بیسیم به همراه نداشته باشند.
این شرکت نیز در بیانیهای اعلام کرد: «تمامی مسافران که از مبدأ یا به مقصد دوبی سفر میکنند از حمل پیجر و بیسیم در بار دستی یا چمدانهای تحویلی منع شدهاند».
شرکتهای هوایی ایرانی که پروازهای متعدد روزانه به لبنان و سوریه دارند، همواره در مظان این اتهام بودهاند که نیروهای حزبالله یا عوامل ایرانی را که با حزبالله درارتباط هستند، در این پروازها جابهجا میکنند.
گزارش رویترز از تغییر رویکرد آمریکا در جنگ اسرائیل با حزبالله لبنان
خبرگزاری رویترز میگوید آمریکا چند هفته بعد از شعلهور شدن آتش جنگ میان اسرائیل و حزبالله لبنان، برخلاف روزهای ابتدایی جنگ، تلاشها برای آتشبس را کاهش داده است.
پیشتر آمریکا به همراه فرانسه طرحی برای آتشبس سههفتهای میان اسرائیل و حزبالله ارائه داده بودند، اما اکنون درخواستهای آمریکا برای آتشبس بهصورت ملموسی فروکش کرده است.
این گزارش میافزاید آمریکا از تضعیف حزبالله که از سوی جمهوری اسلامی ایران حمایت میشود، سود میبرد و تضعیف این گروه را کاهش نفوذ منطقهای ایران قلمداد میکند.
حزبالله یک گروه شبهنظامی و در عین حال یک حزب سیاسی در لبنان است که بخش بزرگی از جنوب لبنان را تحت کنترل دارد و ایالات متحده آن را یک سازمان تروریستی شناسایی کرده است.
رویترز میگوید صدمات چشمگیر نظامی اسرائیل به حزبالله این امید را افزایش میدهد که این گروه شبهنظامی با خلعسلاح موافقت کند و راه برای انتخاب یک دولت جدید در لبنان نیز هموار شود.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، این هفته به خبرنگاران گفت ایالات متحده از تخریب زیرساختهای نظامی حزبالله حمایت میکند «تا بتوانیم به یک راهحل دیپلماتیک برسیم».
این گزارش همچنین میافزاید واشینگتن متوجه شده است که نمیتوان اسرائیل را برای نابودی حزبالله مهار کرد؛ اما باز گذاشتن دست اسرائیل در حملات گسترده نیز میتواند خطر گسترش جنگ به منطقه را افزایش دهد.
جان آلترمن، از مقامات ارشد سابق وزارت خارجه آمریکا، میگوید اگر نمیتوانیم رویکرد اسرائیل را تغییر دهیم، باید تلاش کنیم آن را به یک شیوهٔ سازنده هدایت کنیم.
ارن دیوید میلر، مذاکرهکننده سابق وزارت خارجه آمریکا در امور خاورمیانه، نیز گفته است شانس کمی برای مهار اسرائیل دیده میشود و از طرفی حمله اسرائیل به حزبالله منافعی برای آمریکا دارد.
برخی منابع اروپایی نیز به رویترز گفتهاند که دیگر آمریکا تحرکات معناداری برای ایجاد آتشبس میان اسرائیل و حزبالله انجام نمیدهد و این جنگ میتواند تا هفتهها ادامه یابد.
هشدار ارتش اسرائیل به مردم جنوب لبنان
ارتش اسرائیل امروز شنبه ۲۱ مهرماه به ساکنان جنوب لبنان هشدار داد بهدلیل جنگ این کشور با شبهنظامیان حزبالله در این منطقه، «به خانههای خود بازنگردند».
سخنگوی ارتش اسرائیل در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی «پایگاههای حزبالله در روستاهای شما یا نزدیک روستاهای شما را هدف قرار میدهند» و افزود: «برای محافظت از خودتان، تا اطلاع ثانوی به خانههای خود بازنگردید. به سمت جنوب نروید؛ هرکسی که به جنوب برود، ممکن است جان خود را به خطر بیندازد».
امروز وزارت بهداشت غزه هم که زیر نظر حماس فعالیت میکند، اعلام کرد در شبانهروز گذشته ۴۹ فلسطینی دیگر در حملات اسرائیل به نقاط مختلف این باریکه کشته شدهاند.
بهگفتهٔ مقامات بهداشتی غزه، شمار کل کشتهشدگان جنگ در غزه به ۴۲ هزار و ۱۷۵ نفر رسید که شمار بسیاری از آنان کودکان و زنان بودهاند. شمار کل مجروحان فلسطینی جنگ در غزه نیز تا امروز ۹۸ هزار و ۳۳۶ نفر اعلام شد.
در لبنان، گروه شبهنظامی حزبالله اعلام کرد که امروز تعدادی موشک را به سمت یک پایگاه نظامی اسرائیل شلیک کرده است.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که نیروهای اسرائیلی در روز یوم کیپور، که مقدسترین روز در تقویم یهودیان است، با شبهنظامیان در لبنان و غزه درگیر بودند.
با این حال، شهرهای اسرائیل آرام بودند؛ بازارها بسته و پروازها و حملونقل عمومی بهدلیل برگزاری آیینهای مذهبی یهودیان در این روز متوقف بود.
در این میان، انتقادهای شدید از اسرائیل به خاطر زخمی کردن چهار صلحبان سازمان ملل در لبنان ادامه یافت.
ارتش اسرائیل در واکنش به انتقادها و محکومیتهای بینالمللی، وعده داد که «یک بررسی جامع» در این مورد انجام خواهد داد.
چهار صلحبان زخمی شدهاند، از جمله دو اندونزیایی که روز پنجشنبه در پی شلیک تانک اسرائیلی به برج دیدهبانی آنها، زخمی شدند.
شان کلنسی، رئیس ستاد ارتش ایرلند، دربارهٔ شلیک تانک اسرائیلی به برج دیدهبانی نیروهای حافظ صلح (یونیفیل) گفت «از دیدگاه نظامی، این یک اقدام تصادفی نیست». امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، هم گفت که باور دارد صلحبانان سازمان ملل بهطور عمدی هدف قرار گرفتهاند.
گوترش نیز این شلیکها را «غیرقابل تحمل» و «نقض حقوق بینالمللی بشردوستانه» خواند و دولت بریتانیا اعلام کرد که از این حادثه «شوکه» شده است.
این حوادث در حالی رخ داده که بیش از دو هفته از جنگ اسرائیل با حزبالله تحت حمایت ایران در لبنان گذشته است. اسرائیل در این مدت حملات هوایی گستردهای انجام داده و نیروهای زمینی خود را به آن سوی مرز فرستاده است.
تلاشهای دیپلماتیک برای مذاکره و پایان دادن به جنگ تاکنون ناکام مانده است.
این در حالی است که احتمال میرود پس از تعطیلات یوم کیپور، توجهها بار دیگر به انتقام احتمالی اسرائیل از ایران معطوف شود که دهم مهرماه حدود ۲۰۰ موشک به سمت اسرائیل شلیک کرد.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، این هفته اعلام کرد که پاسخ کشورش «کشنده، دقیق و غافلگیرکننده» خواهد بود. اما دولت بایدن از اسرائیل خواسته است که واکنشی «متناسب» داشته باشد تا منطقه به جنگی وسیعتر کشیده نشود.
در این میان سیانان گفته است حکومت ایران با نگرانی شدید دربارهٔ حملهٔ تلافیجویانه اسرائیل، در حال رایزنیهای فوری با کشورهای خاورمیانه است.
اخلال احتمالی ایران در تنگه هرمز «باعث تنش در روابط ایران و چین میشود»
شرکت مشاوره انرژی وُرتکسا، با اشاره به عبور یکسوم از نفت وارداتی چین از تنگه هرمز، میگوید اخلال احتمالی جمهوری اسلامی در این تنگه باعث بیثباتی گستردهٔ اقتصادی و تنش در روابط ایران و چین خواهد شد.
این شرکت بینالمللی که ردیابی نفتکشها را نیز انجام میدهد، اعلام کرده در ۹ ماه ابتدایی سال جاری میلادی روزانه بهطور متوسط چهار میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت با گذشتن از تنگه هرمز راهی چین شده که معادل ۴۳ درصد از نفت وارداتی این کشور از طریق دریا است.
حکومت ایران در سالهای گذشته بارها تهدید کرده است که اگر منافعش به خطر بیفتد، تنگه هرمز را خواهد بست؛ گذرگاهی که ۲۰ درصد از نفت مصرفی جهان از آن میگذرد.
طی روزهای اخیر و با مطرح شدن احتمال حمله اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران به تلافی حملهٔ گستردهٔ موشکی جمهوری اسلامی به این کشور در شامگاه دهم مهرماه، دوباره گمانهزنیها دربارهٔ احتمال استفادهٔ ایران از اهرم تنگهٔ هرمز برای اخلال در بازارهای جهانی نفت افزایش یافته است.
گفته میشود یکی از اهداف احتمالی اسرائیل پایانهٔ نفتی خارک در خلیج فارس است که ۹۰ درصد از نفت ایران از آن بارگیری میشود. پیشتر گزارش شده بود که ایران بعد از حمله به اسرائیل، نفتکشهای خود را از بندر خارک دور کرده است.
گزارش کامل را در لینک زیر بخوانید:
دولت نیکاراگوئه اعلام کرد روابط دیپلماتیک با اسرائیل را قطع میکند
دولت نیکاراگوئه با انتقاد شدید از اقدامات اسرائیل در یک سال اخیر، اعلام کرد روابط دیپلماتیک خود با این کشور را قطع میکند.
بیانیه دولت نیکاراگوئه ساعاتی پس از مصوبه کنگره این کشور صادر شد که از دولت خواسته بود همزمان با سالگرد جنگ غزه اقدامی انجام دهد.
دولت نیکاراگوئه گفته است درگیری اسرائیل در غزه اکنون «ب لبنان نیز گسترش یافته و سوریه، یمن و ایران را هم به شدت تهدید میکند».
ایران متحد دولت دانیل اورتگا، رئیس جمهور نیکاراگوئه، است.
به نوشته رویترز، نیکاراگوئه در سالهای اخیر و به دنبال سرکوب تظاهرات ضد دولتی در سال ۲۰۱۸ که به گفته نهادهای حقوق بشری حدود ۳۰۰ کشته بر جای گذاشت به طور فزایندهای منزوی شده است.
بلینکن میگوید نگرانی عمیقی در آسیا درباره گسترش درگیری در خاورمیانه وجود دارد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده که به جنوب شرقی آسیا سفر کرده است، روز جمعه گفت در آسیا نگرانی عمیقی در مورد چشمانداز گسترش درگیری در خاورمیانه وجود دارد.
آقای بلینکن در حاشیه نشست آسهآن در وینتیان، پایتخت لائوس، در یک نشست خبری گفت واشینگتن به استفاده از دیپلماسی برای کنترل اوضاع در مقابله با «محور مقاومت تحت رهبری ایران» متعهد است.
او تاکید کرد که تمرکز ایالات متحده طی یک سال اخیر جلوگیری از گسترش درگیریها در خاورمیانه بوده و «به شدت از طریق بازدارندگی و از طریق دیپلماسی در حال کار هستیم» تا از شعلهور شدن جنگ جلوگیری شود.
وزیر خارجه ایالات متحده همچنین بر اهمیت تامین نیازهای بشردوستانه مردم غزه تاکید کرد و نیز گفت به نفع اسرائیل است که افرادی که به دلیل جنگ در لبنان مجبور به ترک خانههای خود شدهاند بتوانند به کشور خود بازگردند.
همچنین دبیرکل سازمان ملل در حاشیه نشست آسهآن حمله اسرائیل به به یک برج مراقبت یونیفل در جنوب لبنان را که منجر به زخمی شدن دو صلحبان اندونزیایی شد محکوم کرد و آن را نقض قوانین بینالمللی خواند.
آنتونیو گوترش با این هشدار که هر گونه گسترش جنگ در خاورمیانه تاثیرات منفی چشمگیری بر کل جهان خواهد داشت، خواستار حداکثر خویشتنداری همه طرفها شد.
شبکه خبر اظهارات کارشناس تلویزیون درباره دست داشتن ایران در انتقال پیجرها را تکذیب کرد
ساعاتی پس از پخش مصاحبهای در شبکه خبر تلویزیون جمهوری اسلامی که در آن کارشناس این شبکه از نقش یک شرکت ایرانی در تهیه پیجرها برای حزبالله لبنان خبر داده بود، شبکه خبر این اظهارات را رد کرد.
مجری شبکه خبر شامگاه جمعه بدون اشاره به جزییات تنها اعلام کرد: «بر اساس پیگیریهای صورت گرفته، این اظهارات قابل تایید نیست و پیشتر هم حزبالله لبنان این موضوع را رد کرده بود».
ساعاتی پیشتر مسعود اسداللهی که در برنامههای تلویزیون جمهوری اسلامی از او با عنوان «کارشناس سیاسی» و «کارشناس منطقه» یاد میشود در برنامهای در شبکه خبر گفته بود که یک شرکت ایرانی برای تامین «پنج هزار پیجر مورد نیاز حزبالله» آنها را از یک شرکت تایوانی خریداری و بدون بررسی امنیتی در اختیار این گروه قرار داده بود.
پیشتر وبسایت رهبر جمهوری اسلامی نیز در مصاحبه با مسعود اسداللهی از او با عنوان تحلیلگر سیاسی مسائل منطقه یاد کرده بود.
انفجار همزمان هزاران دستگاه پیجر متعلق به نیروهای حزبالله در ۲۷ شهریور سال جاری در لبنان و بخشهایی از سوریه، و یک روز پس از آن، انفجار سایر تجهیزات ارتباطی این گروه دستکم ۴۲ کشته و هزاران زخمی بر جای گذاشت.
گزارش سیانان از «نگرانی ایران» درباره حمله تلافیجویانه اسرائیل
شبکه خبری سیانان به نقل از چند منبع آگاه گزارش داد که حکومت ایران با نگرانی شدید از حمله تلافیجویانه اسرائیل به حمله موشکی تهران، در حال رایزنیهای فوری با کشورهای خاورمیانه است تا ارزیابی کند که آیا آنها میتوانند مقیاس پاسخ اسرائیل را کاهش دهند یا حاضر به حفاظت از تهران هستند.
مقامهای ایران هنوز واکنشی به این گزارش نشان ندادهاند.
یک دیپلمات عرب به سیانان گفته است که کشورهای حوزه خلیج فارس به طور کلی مایلاند که از این درگیری دور بمانند و حاضر به کمک به حمله به ایران یا کمک آشکار به تهران در صورت حمله اسرائیل نیستند.
این دیپلمات عرب و همچنین یک منبع دیگر به سیانان گفتهاند که عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر به ایران و آمریکا اعلام کردهاند که اجازه نخواهند داد اسرائیل از حریم هوایی آنها برای حمله به ایران استفاده کند.
به نوشته سیانان، نگرانی ایران ناشی از این است که اطمینان ندارد ایالات متحده میتواند اسرائیل را درباره عدم حمله به سایتهای هستهای و تاسیسات نفتی ایران متقاعد کند یا خیر.
همچنین بنابر این گزارش، دیگر منشا نگرانی ایران تضعیف شدن حزبالله، مهمترین گروه نیابتی تهران در منطقه، توسط عملیات نظامی اسرائیل در هفتههای اخیر است.
سیانان به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشته است که کابینه امنیتی اسرائیل هنوز درباره چگونگی پاسخ به ایران تصمیم نگرفته است. یک مقام آمریکایی هم به این شبکه خبری گفت شکاف بین مواضع ایالات متحده و اسرائیل در حال کاهش است و ممکن است این شکاف به صفر برسد.
بنابر این گزارش، اسرائیل تا هفته گذشته هنوز هیچ تضمینی مبنی بر عدم حمله به تاسیسات هستهای ایران نداده بود.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، بر «متناسب بودن» پاسخ اسرائیل تاکید کرده و با هدف قرار گرفتن سایتهای هستهای یا تاسیسات نفتی ایران مخالفت کرده است.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه گفته بود پاسخ کشورش به حمله موشکی ایران «قدرتمند، دقیق و مهمتر از همه غافلگیرکننده» خواهد بود.
رهبران فرانسه، ایتالیا و اسپانیا حملات علیه صلحبانان سازمان ملل را محکوم کردند
رهبران فرانسه، ایتالیا و اسپانیا شلیک نیروهای اسرائیلی به سوی صلحبانان سازمان ملل در لبنان و مجروح شدن برخی از این صلح بانان را محکوم کردند و در بیانیهای مشترک نوشتند: چنین حوادثی غیرقابل توجیه است و باید فورا پایان یابد.
رهبران این سه کشور اروپایی با بیان اینکه «ما خشم خود را پس از مجروح شدن چندین صلحبان در ناقوره ابراز میکنیم» تصریح کردهاند: «این حملات نقض جدی تعهدات اسرائیل بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل و قوانین بینالمللی بشردوستانه است».
این بیانیه از سوی امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، و همچنین جورجا ملونی و پدرو سانچز، نخست وزیران ایتالیا و اسپانیا، صادر شده است. هر سه کشور نیروهایی در ماموریت صلحبانی سازمان ملل در لبنان، موسوم به یونیفل، دارند.
تنها یک روز پس از زخمی شدن دو صلحبان اندونزیایی در حمله اسرائیل، روز جمعه نیز دو صلحبان دیگر یونیفل در حمله اسرائیل در جنوب لبنان مجروح شدند.
ارتش اسرائیل با تایید این حمله گفته است نیروهایش در حال مقابله با یک تهدید فوری بودهاند.
سریلانکا مجروح شدن دو صلحبان خود را محکوم کرده و وزارت خارجه فرانسه نیز با احضار سفیر اسرائیل در پاریس خواستار توضیح در این باره شد.
به گفته ارتش اسرائیل، در حمله پهپادی از سمت لبنان یک ساختمان در هرتزلیا آسیب دید
ارتش اسرائیل شامگاه جمعه اعلام کرد که در پی شلیک دو پهپاد از سمت لبنان، ساختمانی در شهر هرتزلیا، در مرکز اسرائیل، آسیب دید اما گزارشی از از مجروحیت احتمالی گزارش نشده است.
به گفته ارتش اسرائیل، پس از عبور این دو پهپاد از مرز، یکی از آنها سرنگون شد.
مشخص نیست که آیا این ساختمان هدف اصابت پهپاد قرار گرفته یا ترکش سامانه پدافندی به آن برخورد کرده است.
به نوشته رسانههای اسرائیلی، ساختمان مورد نظر یک «خانه سالمندان» است و حریق کوچکی که در آن ایجاد شده بود توسط آتشنشانی مهار شد.
ارتش اسرائیل از انجام تحقیقات در این باره خبر داده است.