بلینکن درباره حمله اسرائیل به ایران با مقامات اسرائیلی گفتوگو میکند
یک مقام دولت ایالات متحده گفت که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور، در سفر خود به خاورمیانه با مقامات اسرائیلی درباره حمله اسرائیل به ایران گفتوگو خواهد کرد و آنها را از هر گونه اقدامی که میتواند به گسترش شدید جنگ در منطقه دامن بزند، بر حذر میدارد.
آقای بلینکن روز سهشنبه در سفری که هدف از آن تلاش برای آتشبس در منطقه توصیف شده است، وارد اسرائیل میشود و فردای آن نیز به اردن میرود.
یک مقام آمریکایی گفت که آنتونی بلینکن در این سفر که تا روز جمعه به درازا خواهد انجامید تلاش میکند تا اختلافات بر سر آتشبس برای پایان داده به جنگ یک ساله در غزه را کاهش دهد.
وزیر خارجه آمریکا در این سفر با مقامات اسرائیل و اردن درباره ورود کمکهای انساندوستانه به نوار غزه و چگونگی حکمرانی در این منطقه به دنبال آتشبس گفتوگو خواهد کرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در پی کشته شدن یحیی سنوار، رهبر حماس، نسبت به دستیابی به توافق بر سر آتشبس درنوار غزه ابراز امیدواری کرده است.
ایران میگوید اظهارات بایدن نشاندهنده تایید او برای حمله اسرائیل به این کشور است
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل با اشاره به اظهارات هفته گذشته جو بایدن در آلمان به سازمان ملل گفت که این اظهارات «نشاندهنده تأیید ضمنی و حمایت آشکار ایالات متحده از تجاوز نظامی غیرقانونی رژیم اسرائیل علیه ایران است».
سعید ایروانی در نامه خود به دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت نوشت که «رئیسجمهور ایالات متحده در سخنان خود فاش کرد که از چگونگی و زمانبندی حمله احتمالی رژیم اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران اطلاع دارد».
وی این اظهارات را «تحریکآمیز و عمیقا نگرانکننده» خواند و تاکید کرد که اظهارات آقای بایدن «با ادعاهای مکرر ایالات متحده مبنی بر حمایت از کاهش تنش در منطقه تناقض دارد».
آقای ایروانی ادامه داد: «ایالات متحده مسئولیت کامل نقش خود در تحریک، تشویق و تسهیل هرگونه اقدامات تجاوزگرانه توسط رژیم اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران را بر عهده خواهد داشت. این اقدامات تجاوزگرانه بهطور آشکار ناقض اصول اساسی حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد... بوده، و همچنین پیامدهای فاجعهباری برای صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی دارد.»
جو بایدن در بازدید اخیر خود از آلمان به خبرنگاران بدون اشاره به جزئیات گفته بود که از زمان و نحوه واکنش اسرائیل به حمله موشکی ایران تا حدی مطلع است.
عراقچی با پادشاه بحرین دیدار کرد
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، که به منامه سفر کرده با پادشاه بحرین دیدار و گفتوگو کرد.
این سفر که عصر روز دوشنبه ۲۹ مهرماه انجام شده، در ادامه سفرهای منطقهای آقای عراقچی و رایزنیهای منطقهای او در میانه قوت گرفتن حمله تلافیجویانه اسرائیل در پاسخ به حمله موشکی ایران است.
سفر وزیر خارجه ایران به منامه در حالی است که روابط دیپلماتیک ایران و بحرین از بیش از هشت سال و نیم پیش و در پی هجوم طرفداران جمهوری اسلامی به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد قطع شده بود.
اما چند ماه پیش خبرگزاری دولتی بحرین از آغاز مذاکرات برای از سرگیری روابط دو کشور خبر داد.
تهران و منامه به ویژه از وقایع موسوم به بهار عربی و اعتراضات در بحرین به حکومت این کشور روابط پرتنشی داشتند و منامه همواره تهران را به حمایت از مخالفان شیعه مذهب پادشاهی بحرین و تلاش برای براندازی این پادشاهی متهم کرده است.
عباس عراقچی پیش از سفر به بحرین به لبنان، سوریه، عربستان، قطر، عراق، عمان، اردن، مصر و ترکیه سفر کرده بود و پس از منامه نیز قرار است راهی کویت شود.
اسرائیل میگوید مسئول انتقال پول ایران به حزبالله را در سوریه هدف قرار داد
سخنگوی ارتش اسرائیل میگوید کشورش روز دوشنبه در یک حمله هوایی در سوریه، رئیس بازوی مالی حزبالله را که مسئول انتقال پول نقد ایران به حزبالله بود، هدف قرار داده است.
دانیل هاگاری بدون اینکه نامی از این فرد ببرد، تاکید کرده است که او به تازگی و پس از کشته شدن مسئول قبلی به این سمت انتخاب شده بود.
این حمله که روز دوشنبه صورت گرفت، بخشی از حملات ارتش اسرائیل است که در روزهای اخیر شبکه مالی حزب الله را هدف قرار داده است.
به گفته دانیال هاگاری، اسرائیل در روزهای آینده حملات بیشتری را علیه «سیستم پولشویی» گروه افراطی حماس صورت خواهد داد.
خبرگزاری رسمی سوریه، سانا، روز دوشنبه از انفجار یک خودروی سواری در محله «المزه» دمشق خبر داد و وزارت دفاع سوریه ساعتی بعد در بیانیهای گفت بر اثر حمله هوایی اسرائیل به یک خودرو، دو «غیرنظامی» کشته و سه نفر دیگر زخمی شدند.
درباره سامانه پدافندی «تاد» و دلیل استقرار آن در اسرائیل چه میدانیم؟
دولت آمریکا اعلام کرده که سامانه پیشرفته ضد موشکی «تاد» و حدود ۱۰۰ سرباز برای هدایت آن را در اسرائیل مستقر کرده است.
«تاد» با نام کامل «پدافند هوایی مرحله پایانی ارتفاع بالا»، یکی از پیشرفتهترین و نیرومندترین سامانههای ضدموشکی در زرادخانه ارتش آمریکا است.
درباره این سامانه ضدموشکی بیشتر بخوانید:
پرواز «ویژه» روزانه از ایران به ترکیه در پی خروج شرکتهای خارجی
سخنگوی ایرانایر میگوید این شرکت هواپیمایی از ۲۴ مهر برای مسافران مسیرهای اروپایی، روزانه یک پرواز ویژه از تهران به استانبول و بالعکس برقرار کرده است.
تعلیق پرواز ایرلاینهای خارجی در روزهای گذشته مسافران اروپا را نگران کرده است. از سوی دیگر فشار تقاضا بر ایرلاینهای داخلی که هنوز به ترکیه پرواز دارند، باعث شده تا خطوط هوایی ایرانایر مسیر تازهای به مقصد استانبول برقرار کند.
پروازهای مستقیم ایرانایر به اروپا از هفته گذشته به دلیل تحریم لغو شده است و مسافران هوایی تنها با استفاده از پروازهای «کانکشن» و به طور غیرمستقیم به مقصدهای اروپایی سفر میکنند.
پس از حمله موشکی ایران به اسرائیل در دهم مهرماه و افزایش احتمال پاسخ تلافیجویانه اسرائیل به ایران، خطوط هوایی بینالمللی پروازهای خود به ایران را متوقف کردهاند. تاکنون خطوط هوایی امارات، ترکیه، لوفتهانزا و قطر با بازنگری در برنامه پروازی خود، مسیرهای هوایی ثابت خود به ایران را به حالت تعلیق درآوردهاند.
از سوی دیگر، تعدادی از مسافران پس از لغو پروازهای خارجی در روزهای اخیر موفق به دریافت وجه خود از ایرلاینها نشدهاند.
«نگرانی عمیق» بایدن از درز اطلاعات محرمانه طرح حمله اسرائیل به ایران
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید میگوید که جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، به دلیل درز اسناد محرمانه در مورد طرح اسرائیل برای حمله به ایران «عمیقاً نگران» شده است.
جان کربی روز دوشنبه ۳۰ مهر در گفتوگو با خبرنگاران گفت که دولت هنوز مطمئن نیست که آیا این اسناد محرمانه به صورت اتفاقی درز کرده یا از طریق هک منتشر شده است.
مقامات آمریکایی روز شنبه اعلام کردند که دولت در حال بررسی درز این اسناد محرمانه است که به ارزیابی طرحهای حمله احتمالی اسرائیل به ایران میپردازد.
به گفته سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در حال حاضر هیچ نشانهای وجود ندارد که نشان دهد اسناد بیشتری از این دست به حوزه عمومی راه پیدا کند.
این اسناد به «آژانس اطلاعات جغرافیایی» و «آژانس امنیت ملی» ایالات متحده نسبت داده میشود و نشان میدهد که اسرائیل همچنان در حال انتقال نیروهای نظامی خود برای حمله به ایران در پاسخ به حمله موشکی جمهوری اسلامی است که در ۱۰ مهر ماه اتفاق افتاد.
اسناد یاد شده که بهصورت «فوق سری» نشانهگذاری شدهاند، در پیامرسان تلگرام منتشر شده و خبر درز آن ابتدا توسط شبکه سیانان و نشریه آکسیوس منتشر شد.
وزیر خارجه ایران راهی بحرین شد
رسانههای ایران خبر دادند که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی عازم منامه، پایتخت بحرین، شده است.
این سفر که عصر روز دوشنبه ۲۹ مهرماه انجام شده، در ادامه سفرهای منطقهای آقای عراقچی و رایزنیهای منطقهای او در میانه قوت گرفتن حمله تلافیجویانه اسرائیل در پاسخ به حمله موشکی ایران است.
سفر وزیر خارجه جمهوری اسلامی به منامه در حالی است که روابط دیپلماتیک ایران و بحرین از بیش از هشت سال و نیم پیش و در پی هجوم طرفداران جمهوری اسلامی به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد قطع شده بود.
اما چند ماه پیش خبرگزاری دولتی بحرین از آغاز مذاکرات برای از سرگیری روابط دو کشور خبر داد.
تهران و منامه به ویژه از وقایع موسوم به بهار عربی و اعتراضات در بحرین به حکومت این کشور روابط پرتنشی داشتند و منامه همواره تهران را به حمایت از مخالفان شیعه مذهب پادشاهی بحرین و تلاش برای براندازی این پادشاهی متهم کرده است.
عباس عراقچی پیش از سفر به بحرین به لبنان، سوریه، عربستان، قطر، عراق، عمان، اردن، مصر و ترکیه سفر کرده بود و پس از منامه نیز قرار است راهی کویت شود.
دستکم دو کشته بر اثر انفجار یک خودرو در دمشق
خبرگزاری رسمی سوریه، سانا، روز دوشنبه از انفجار یک خودروی سواری در محله «المزه» دمشق خبر داد.
وزارت دفاع سوریه ساعتی بعد در بیانیهای گفت بر اثر حمله هوایی اسرائیل به یک خودرو دو «غیرنظامی» کشته و سه نفر دیگر زخمی شدند.
این در حالی است که خبرنگار خبرگزاری فرانسه از انفجار این خودرو در نزدیکی وزارت اطلاعات سوریه و در نزدیکی یک هتل خبر داده و میگوید که بر اثر این انفجار که هنوز علت آن مشخص نیست، این هتل آسیب دیده است.
منطقه المزه محل استقرار سفارتخانهها، دفتر سازمان ملل و مراکز امنیتی در پایتخت سوریه است که هدف حملات اسرائیل قرار گرفته است.
اوایل ماه جاری، دولت سوریه اعلام کرد که هفت غیرنظامی در حمله هوایی اسرائیل به یک ساختمان مسکونی و تجاری در همین منطقه کشته شدند.
بنابر گزارش دیده بان حقوق بشر سوریه این حمله ساختمانی را هدف قرار داده بود که توسط سپاه پاسداران ایران و حزبالله لبنان استفاده میشد.
مقامات اسرائیل به ندرت در مورد حملات انفرادی در سوریه اظهار نظر میکنند، اما بارها گفتهاند که اجازه نخواهند داد که جمهوری اسلامی ایران حضور خود را در منطقه گسترش دهد.
نوسان در بازارهای مالی ایران؛ دلار به ۶۵ هزار تومان رسید
بازارهای مالی ایران تحت تاثیر افزایش تنشهای نظامی در منطقه و احتمال پاسخ نظامی اسرائیل به حمله دهم مهر ایران، نوسان شدیدی را تجربه میکند و روز دوشنبه قیمت دلار در بازار آزاد به ۶۵ هزار تومان رسید.
از سوی دیگر، بازار سهام یک هفته به شکل بیوقفه ریزشی بوده و قیمت هر قطعه سکه طلا به ۵۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است.
بازار سهام که در هفته جاری به طور کامل منفی بود، در آخرین روز معاملاتی مهر ماه نیز ۱۳ هزار و ۸۳۳ واحد کاهش داشت. شاخص کل بورس تهران در حالی به مرز دو میلیون و هفت هزار واحد رسیده است که در مرداد ماه سال ۱۳۹۹ و تا پیش از ریزش تاریخی بورس نیز در همین حوالی قرار داشت.
قیمت دلار در روزهای گذشته به دلیل قریبالوقوع بودن حمله نظامی اسرائیل به ایران بیش از چهار هزار تومان افزایش یافته است.
معاملهگران در فضای مجازی «انتشار شایعه نرخ دلار ۵۵ هزار تومانی در بودجه سال ۱۴۰۴» در کنار افزایش شانس دونالد ترامپ برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را به عنوان «محرکهای فرعی» دلار برای افزایش قیمت ارزیابی میکنند.
نرخ سکه طلا موسوم به «سکه امامی» هم همزمان با رکوردشکنی طلا در بازار جهانی به بیش از ۵۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است.
رضا اخلاقی شریعت، عضو کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران، افزایش نرخ انس جهانی طلا، انتخابات ایالات متحده آمریکا، تنشهای نظامی خاورمیانه و جنگ روسیه و اوکراین را از عوامل اصلی رکوردشکنی قیمت طلا در ایران اعلام کرده است.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران هم در واکنش به رکوردشکنی نرخ سکه طلا گفته است: «نرخ طلا اکنون ۱۲ میلیون تومان حباب دارد و این حباب به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد».
نادر بذرافشان در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا گفته است که اگر بانک مرکزی و مرکز مبادله ارز و طلا به دنبال تخلیه حباب سکه هستند، باید رویکردها را تغییر دهند و قیمتهای پایینتری را اعلام کنند.
آقای بذرافشان بانک مرکزی را مسئول شکلگیری این حباب دانسته و گفته که روش فعلی این بانک «نه میتواند التهاب بازار را کاهش دهد و نه حباب را تخلیه کند».