شلیک اسرائیل به برج دیدهبانی یونیفیل؛ توافق اروپا برای اعمال «فشار حداکثری» بر اسرائیل
نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفیل) در لبنان میگوید صبح روز چهارشنبه یک تانک مرکاوا ارتش اسرائیل به سمت برج دیدهبانی این نیروها شلیک کرد.
بر اساس بیانیه یونیفیل بر اثر این اقدام در نزدیکی روستای کفرکلا در جنوب لبنان، دو دوربین نابود و برج دیدهبانی آسیب دید.
طی روزهای اخیر، چند عضو این نیروهای صلحبان بر اثر حملات اسرائیل دچار جراحت شدهاند.
از سوی دیگر ایتالیا اعلام کرد که کشورهای اروپایی عضو یونیفیل در مورد «اعمال فشار دیپلماتیک حداکثری بر اسرائیل با هدف پیشگیری از وقوع حوادث بیشتر علیه نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در حاشیه مرزهای لبنان» توافق کردند.
وزارت دفاع ایتالیا روز چهارشنبه در بیانیهای گفت که در جلسه ویدئویی که به ابتکار ایتالیا و فرانسه برگزار شد، وزرای دفاع ۱۶ کشور اروپایی حاضر در یونیفیل حملات منتسب به ارتش اسرائیل به این نیرو را «به شدت محکوم کردند.»
این بیانیه افزود که جلسه وزرای دفاع کشورهای حاضر در یونیفیل یک روز قبل از اجلاس سران اتحادیه اروپا و با هدف اتخاذ موضع مشترکی در برابر شلیک به سوی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل برگزار شد.
بیانیه وزارت دفاع ایتالیا افزود: «یکی از نتایج مهم این جلسه اراده مشترک همه کشورهای شرکت کننده برای اعمال فشار دیپماتیک حداکثری بر اسرائیل با هدف جلوگیری از وقوع حوادث بیشتر بود. در عین حال، این جلسه با صراحت اعلام کرد که حزبالله نمیتواند از پرسنل یونیفیل به عنوان سپر استفاده کند.»
یسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، گفت فعالیت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل «اهمیت فراوانی» دارد و پس از پایان جنگ با حزبالله لبنان این نیرو میتواند نقش حیاتی ایفا کند.
آقای کاتز در پیامی در شبکه ایکس، توئیتر سابق، نوشت: «اسرائیل برای فعالیت یونیفیل اهمیت فراوانی قائل است و قصد آسیب زدن به این سازمان و پرسنل آن را ندارد.»
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا که روز جمعه به بیروت سفر میکند، حملات اسرائیل به یونیفیل را که دربرگیرنده تعداد قابل توجهی از نظامیان ایتالیایی است، به شدت محکوم کرده است.
در بخش دیگری از بیانیه وزارت دفاع ایتالیا گفته میشود: «تمامی وزرای حاضر در جلسه ضمن ابراز نگرانی از وضعیت منطقه، حملات به پایگاههای یونیفیل که ایمنی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل را به خطر میاندازد به شدت محکوم کردند.»
این بیانیه خاطرنشان میکند که وزرای دفاع ۱۶ کشور اروپایی بر اهمیت تضمین «احترام کامل» به مأموریت این نیرو و حفاظت از پرسنل آن تأکید کردند. آنها درعین حال خواستار بازبینی در نحوه عملیات این نیرو شدند که بتواند به شکل امنتر و موثرتری وظایف خود را انجام دهد.
بیانیه وزارت دفاع ایتالیا در پایان یادآوری کرد که پس از درخواست اسرائیل برای خروج یونیفیل از محل استقرارش همه وزرای شرکت کننده در جلسه روز چهارشنبه بر «اهمیت حضور پایدار این نیرو در لبنان» تأکید کرده و افزودند که هرگونه تصمیمگیری در مورد آینده مأموریت یونیفیل باید در سطح سازمان ملل اتخاذ شود.
در این جلسه ویدئویی وزرای دفاع فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، اتریش، کرواسی، فنلاند، یونان، ایرلند، هلند، لهستان، استونی، لتونی، آلمان، مجارستان، قبرس و مالتا شرکت داشتند.
آمریکا شبکه قاچاق مواد مخدر حزبالله لبنان را تحریم کرد
آمریکا یک شبکه تأمین مالی تسلیحاتی گروه حزبالله لبنان، مورد حمایت جمهوری اسلامی، را که در کار قاچاق مواد مخدر است، تحریم کرد.
این تحریمها شامل سه فرد و چهار شرکت لبنانی مرتبط با حزبالله است که میلیونها دلار منابع مالی برای این گروه از طریق فروش غیرقانونی ماده به شدت اعتیادآور آمفتامین (کاپتاگون) تامین کردهاند.
خزانهداری آمریکا میگوید این افراد که در واقع اعضای حزبالله هستند، شرکتها را با نام خود به عنوان بازرگان عادی لبنانی به ثبت رسانده بودند تا ارتباط آن با حزبالله را پنهان کنند.
وزارت خزانه داری همچنین سه نفر را که در تولید و فروش آمفتامین دخیل بودند، تحریم کرد و گفت که آنها از رژیم بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و متحدانش از جمله حزبالله حمایت مالی میکردهاند.
این بیانیه میافزاید آمریکا به هدف قرار دادن تجارت غیرقانونی کاپتاگون در منطقه، که به یک تجارت غیرقانونی میلیارد دلاری تبدیل شده، ادامه خواهد داد: «بخشی از این تجارت توسط اعضای ارشد رژیم سوریه اداره میشود».
وزیر خارجه ایران وارد مصر شد
سخنگوی وزارت خارجه ایران از ورود عباس عراقچی به قاهره در ادامه سفر منطقهای خود خبر داد.
اسماعیل بقائی اعلام کرد وزیر خارجه ایران روز پنجشنبه «گفتوگوهای مهمی» با مقامهای مصری شامل وزیر خارجه و رئیسجمهور این کشور خواهد داشت.
این در حالی است که آقای عراقچی در سفر روز چهارشنبه به اردن، با وزیر خارجه و پادشاه این کشور دیدار کرد. وزیر خارجه اردن در دیدار با همتای ایرانی خود گفت که کشورش اجازه نقض حریم هوایی خود به هیچ کشوری را نخواهد داد.
اردن در دو نوبت حملات موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل در رهگیری برخی پرتابهها با آمریکا و اسرائیل همکاری داشت.
جمهوری اسلامی در حالی مشغول رایزنی با کشورهای منطقه است که بر اساس گزارشها، حمله تلافیجویانه اسرائیل در پاسخ به حمله موشکی روز ۱۰ مهر ایران قطعی به نظر میرسد.
مقامات اسرائیلی میگویند طرح این کشور برای حمله به ایران آماده است
یک مقام اسرائیلی به شبکه تلویزیونی ایبیسی نیوز گفت که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائيل، مجوز حمله به برخی نقاط در ایران را در واکنش به حمله موشکی این کشور در ماه گذشته صادر کرده است.
ایبیسی نیوز میگوید که این منبع اسرائیلی جزئیات بیشتری درباره این اهداف و اینکه آیا آنها صرفا اهدافی نظامی هستند یا خیر ، ارائه نکرده است.
این گزارش همچنین تاکید میکند که زمانبندی مشخصی برای حملات اسرائیل هنوز تعیین نشده است.
از سویی شبکه تلویزیونی سیانان هم در گزارش مشابهی در گفتوگو با یک منبع آگاه تاکید میکند که طرح اسرائیل برای پاسخ به حملات اول اکتبر آماده است.
این در حالی است که به گفته این منبع آگاه، مقامات اسرائیلی، از جمله بنیامین نتانیاهو، به آمریکا اطمینان دادهاند که حمله متقابل به ایران محدود به اهداف نظامی خواهد بود و شامل تأسیسات نفتی یا هستهای نمیشود.
ایران در واکنش به کشتن حسن نصرالله رهبر حزبالله و اسماعیل هنیه رهبر سیاسی حماس بیش از ۱۸۰ موشک به سمت اسرائیل شلیک کرد.
پیشتر بنیامین نتانیاهو وعده داده بود که ایران برای این حمله «بهای سنگینی» خواهد پرداخت.
یونیسف: ۴۰۰ هزار کودک لبنانی به دلیل حملات اسرائیل آواره شدهاند
یونسیف اعلام کرد که از میان یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفری که در نتیجه جنگ در لبنان آواره شدهاند، ۴۰۰ هزار نفر آنها کودکان هستند.
تد چیبان از مقامات یونیسف روز چهارشنبه در نشستی خبری گفت: «حدود ۱۹۰ هزار نفری که مجبور به ترک خانههای خود شدهاند با امید امنیت به پناهگاههای موقت، از جمله مدارس دولتی، روی آوردهاند و بسیاری از دیگر آوارگان نیز به هر کسی که بتواند به آنها یک سقف و جایی برای استراحت بدهد، پناه میبرند. برخی هم هیچ گزینهای به جز خیابان و ساحل دریا ندارند.»
او که روز چهارشنبه دیداری نیز با آوارگان لبنانی داشت گفت که او نه به عنوان نماینده یونیسف، بلکه به عنوان شاهدی از فاجعه انسانی در حال وقوع در لبنان به جمع آنها پیوسته است.
به گفته این مقام یونیسف، حملات اسرائیل در لبنان تاکنون به کشته شدن یکصد کودک انجامیده و ۸۰۰ کودک را نیز زخمی کرده است.
وی همچنین با اشاره به کاهش دما در لبنان و در میانه جنگ گفت: «زمستان در راه است، اینجا هوا در حال سرد شدن است، به زودی در بیروت سرد میشود و ما باید آماده این باشیم که به خانوادهها کمک کنیم.»
کاهش شدید دما در چند سال گذشته برای کودکان آواره در منطقه کشنده بوده است، مانند سوریه که طی سال ۲۰۲۲ کودکان بسیاری در آنجا به خاطر توفانهای شدید زمستانی جان خود را از دست دادند.
سازمان ملل: نیروهای اسرائیلی به برج دیدبانی صلحبانان شلیک کردند
سازمان ملل متحد میگوید که نیروهای اسرائیلی به محل استقرار نیروهای حافظ صلح این نهاد در روستای کفرکلا، واقع در جنوب لبنان، شلیک کرده و یک برج دیدبانی را تخریب کردهاند.
نیروی موقت سازمان ملل در لبنان، یونیفل، شامگاه چهارشنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که نیروهای حافظ صلح یک فروند تانک مرکاوای ارتش اسرائیل را مشاهد کردهاند که به برج دیدبانی آنها شلیک میکند، رخدادی که باعث از بین رفتن دو دوربین و تخریب برج دیدبانی شده است.
این نهاد در ادامه بیانیه خود اسرائیل را به شلیک عمدی به مواضع یونیفل متهم کرده است.
پیش از این وزیر خارجه اسرائیل تاکید کرده بود که کشورش به هیچ وجه قصد ندارد که به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد در جنوب لبنان آسیبی برسد. او همچنین نیروهای حزبالله را متهم کرده بود که از صلحبانان سازمان ملل به عنوان سپر انسانی استفاده میکنند و از نزدیکی مواضع آنها به سربازان اسرائیلی شلیک میکنند.
حمله هوایی اسرائیل به لاذقیه در سوریه
رسانههای دولتی سوریه از حمله هوایی اسرائیل به شهر ساحلی لاذقیه خبر دادند، رخدادی که به آتشسوزی در این شهر منجر شده است.
خبرگزاری سانا بامداد پنجشنبه گزارش داد که نیروهای دفاع هوایی سوریه در عین حال توانستهاند که شماری از پرتابههای اسرائیل را بر فراز لاذقیه رهگیری و سرنگون کنند.
این خبرگزاری بدون اشاره به جزییات نوشت که حمله هوایی اسرائیل منجر به آتشسوزی در مبادی ورودی لاذقیه شده است. اما گروه اپوزیسیون ناظر حقوق بشر در سوریه گزارش داده که اسرائیل در این حمله یک زاغه مهمات را هدف قرار داده است.
لاذقیه از شهرهای حامی بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، محسوب میشود. دولت سوریه متحد حزبالله لبنان است که اکنون در جنگ با اسرائیل بهسرمیبرد. اما اسرائیل صرفنظر از این جنگ طی سالهای اخیر صدها بار نقاط مختلف سوریه را هدف حملات هوایی خود قرار داده است.
دور جدید حملات آمریکا علیه حوثیها
شبکه تلویزیونی سیانان بامداد پنجشنبه از دور جدید حملات آمریکا علیه حوثیهای یمن خبر داد.
به گفته سه مقام دفاعی آمریکایی، این حملات انبارهای تسلیحاتی و تأسیسات زیرزمینی حوثیها را هدف قرار داده است.
به گفته مقامات دفاعی آمریکا، در اماکن اسلاحهای پیشرفتهای انبار شده بودند که حوثیها برای حمله به کشتیهای نظامی و غیرنظامی در دریای سرخ و خلیج عدن استفاده میکردند.
یکی از مقامات دفاعی آمریکا به سیانان گفته است که این حملات توسط بمبافکنهای ب-۲ اسپریت انجام شده است که بزرگتر و بسیار قدرتمندتر از جنگندههایی است که تاکنون برای هدف قرار دادن تأسیسات حوثیها استفاده شده و توانایی حمل مقدار بیشتری بمب را دارد.
ایالات متحده برای اولین بار است که از این نوع بمبافکنها در حملات به حوثیها در یمن استفاده میکند.
تلویزیون المسیره، وابسته به حوثیها، نیز گزارش داد که امریکا در حملات هوایی خود در ساعات اولیه پنجشنبه، شهر صنعا، پایتخت یمن، و شهر صعده را هدف قرار داد.
این حملات همزمان با ورود نظامیان آمریکایی به اسرائیل و پس از آن صورت گرفته است که ایالات متحده اعلام کرد سامانه دفاع موشکی پیشرفتهای را برای کمک به حفاظت از اسرائیل در این کشور مستقر کرده است.
آمریکا خواستار افزایش ارسال غذا به غزه شد
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، میگوید کشورش در حال نظارت بر این موضوع است که اسرائیل «سیاست گرسنگی» را در غزه اجرا نکند.
او گفت: «دولت اسرائیل اعلام کرده است که این سیاست آنها نیست و غذا و سایر ملزومات ضروری قطع نخواهد شد.»
او در ادامه تاکید کرد که واشینگتن بر این مساله نظارت خواهد کرد که سیاست اسرائیل در زمین با این بیانیه مطابقت داشته باشد.
لیندا توماس گرینفیلد با اشاره به ورود چندین کامیون کمک به شمال غزه برای نخستین بار در چند هفته اخیر گفت: «این کافی نیست.»
خانم گرینفیلد تاکید کرد که «سیاست گرسنگی» در شمال غزه وحشتناک و غیرقابل قبول خواهد بود و تبعاتی تحت قوانین بینالمللی و همچنین قوانین ایالات متحده خواهد داشت.
این اظهارات در شورای امنیت سازمان ملل یک روز پس از آن صورت میگیرد که دولت بایدن در نامهای به اسرائیل تاکید کرد که اگر اسرائیل اقداماتی برای بهبود وضعیت انسانی در غزه در ۳۰ روز آینده انجام ندهد تداوم ارسال کمکهای نظامی ایالات متحده به این کشور به مخاطره خواهد افتاد.
به گفته خانم گرینفیلد، نیاز به افزایش فوری تأمین غذا به غزه وجود دارد.
او همچنین خواستار یک وقفه انسان دوستانه در این جنگ شد تا امکان واکسیناسیون و توزیع کمکها فراهم شود.
هفته گذشته، برنامه جهانی غذا هشدار داد که هیچ غذایی از ابتدای ماه اکتبر به شمال غزه وارد نشده است و این مساله یک میلیون نفر را در این منطقه در معرض خطر گرسنگی قرار داده است.
وزیر خارجه ایران پس از دیدار با شاه اردن به قاهره رفت
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه سفرهای خود به کشورهای منطقه، در یک دیدار کم سابقه، در نبود مناسبات رسمی میان ایران و مصر، بامداد امروز پنجشنبه ۲۶ مهر وارد قاهره شد.
ورود عباس عراقچی به پایتخت مصر در بحبوحه تشدید عملیات جنگی میان ارتش اسرائیل با گروه حزبالله در لبنان، ادامه جنگ در غزه و انتظار منطقه و جهان برای پاسخ نظامی اسرائیل به حمله موشکی اخیر ایران به این کشور انجام شده است.
مصر با اسرائیل از ۴۷ سال گذشته مناسبات کامل سیاسی دارد و روزهای گذشته نیز رئیس سازمان امنیت داخلی اسرائیل در دیدار از قاهره با مقامات مصری در مورد وضعیت باریکه غزه گفتوگو کرده است.
عباس عراقچی در اقامت کوتاه خود در قاهره، علاوهبر دیدار با همتای مصری خود، با ژنرال عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهور مصر، نیز دیدار و گفتوگو میکند.
آخرین بار که یک وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران از مصر دیدار کرده بود، سال ۲۰۱۴ میلادی در زمان عملیات نظامی آن زمان ارتش اسرائیل علیه گروه افراطی حماس در باریکه غزه بود.
روزنامه العربی الجدید چاپ قطر نوشته است که افزون بر مذاکره در زمینه مسائل منطقه، عباس عراقچی حامل پیام مسعود پزشکیان به عبدالفتاح سیسی است.
وزیر خارجه ایران بعد از دیدار از اردن که آن نیز یک سفر کمسابقه بود، از امان به قاهره رفته است. ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، و ولیعهد او و همچنین ایمن الصفدی، وزیر خارجه این کشور، روز چهارشنبه با عباس عراقچی دیدار کردند.
اردن در دو موج حملات موشکی ایران به اسرائیل در ۲۵ فروردین و ۱۰ مهر به رهگیری موشکها و سایر پرتابههای شلیکشده از ایران کمک کرده بود.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در دو هفته گذشته به لبنان، سوریه، عراق، عربستان، قطر و عمان نیز سفر کرد و قرار است روز جمعه ۲۷ مهر از مصر به ترکیه برسد.
تهران این سفرها را کوشش برای ثبات منطقه و جلوگیری از تشدید بحران جاری اعلام کرده است. اما منابعی در غرب و همچنین رسانههای اسرائیل نوشتهاند که مأموریت عراقچی انتقال پیام تهدیدآمیز به شماری از کشورهای عربی است تا مانع همکاری پشتپردۀ دولتهای این کشورها با اسرائیل در پاسخ نظامی اسرائیل به حمله موشکی ایران شود.
رسانههای اسرائیل چهارشنبه نوشتند طرح پاسخ نظامی کشورشان نهایی شده و تنها مسئله آن زمان اجرا است.
از سوی دیگر، دانی دِنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، به روزنامه اسرائیلی «مکور ریشون» در شماره روز ۲۶ مهر گفت سفیران کشورهای سنی منطقه در تماس با او در مقر سازمان ملل حمایت آرام خود را از عملیات ارتش اسرائیل در ضربه زدن به گروههای حزبالله و حماس بیان میکنند.
آقای دنون افزوده است حمایت پشتپردۀ برخی کشورهای سنی از اسرائیل در جنگ جاری «غافلگیرکننده» است. او صحنۀ دیپلماسی در سازمان ملل را «پرچالشتر» از هر زمان دیگر نامیده اما گفته در پشتپردۀ این انتقادها و تلاشهای پیاپی برای تصویب قطعنامههای محکومیت اسرائیل، کشورش مورد حمایت دولتهایی است که نمایندگانشان در دیدار با او موفقیت در جنگ ارتش اسرائیل علیه حماس و حزبالله را بیان میکنند.