رئیس جمهور فرانسه: مرگ یحیی سنوار فرصتی برای پایان دادن به جنگ غزه است
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، روز پنجشنبه گفت مرگ یحیی سینوار رهبر گروه افراطی حماس فرصتی حیاتی برای پایان دادن به جنگ یک ساله اسرائیل با شبهنظامیان فلسطینی در غزه فراهم کرده است.
آقای مکرون پس از مذاکرات نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل به خبرنگاران گفت: «ما باید از این فرصت برای آزادی همه گروگانها و پایان دادن به جنگ استفاده کنیم».
او همچنین تصریح کرد که ایران و گروه حزبالله «بخش بزرگی از مسئولیت را در رابطه با وضعیت کنونی بر عهده دارند».
به گزارش رویترز، رئیس جمهور فرانسه افزود که ریشههای بی ثباتی در منطقه به اقدامات مستقیم و غیرمستقیم ایران که برای چندین سال از طریق گروههای نیابتی خود انجام داده است بازمیگردد.
بنابر این گزارش، آقای مکرون همچنین بار دیگر تاکید کرد که فرانسه در کنار اسرائیل و امنیت آن ایستاده است اما «این بدان معنا نیست که نمیتوان با نخست وزیر اسرائیل اختلاف نظر داشت».
رئیس جمهور فرانسه از اسرائیل خواست که به عملیات نظامی خود در لبنان پایان دهد و به حاکمیت آن کشور احترام بگذارد.
اکسیوس به نقل از مقامهای آمریکا و اسرائیل: مرگ یحیی سنوار فرصتی برای دستیابی به توافق ایجاد میکند
وبسایت اکسیوس به نقل از مقامهای آمریکایی و اسرائیلی به تاثیر مرگ یحیی سنوار در از سرگیری مذاکرات دستیابی به توافق آتشبس غزه و آزادی گروگانها پرداخته است.
مرگ یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته میشود، روز پنجشنبه تایید شد.
مقامهای اسرائیلی و آمریکایی به اکسیوس گفتهاند علت توقف مذاکرات در دو ماه گذشته «تا حدی به دلیل موضع تند یحیی سنوار و عدم دسترسی به او» بود.
همچنین به نوشته اکسیوس، مرگ یحیی سنوار «تصویر پیروزی» را که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در یک سال گذشته به دنبال آن بود ارائه میکند و به او فضای سیاسی لازم را میدهد تا به سمت توافق حرکت کند.
اکسیوس همچنین به نقل از مقامهای اسرائیلی افزوده است که دیگر رهبران و فرماندهان گروه افراطی حماس، برخلاف یحیی سنوار، ممکن است آمادگی بیشتری برای تسلیم شدن و حتی تبعید به عنوان بخشی از توافق برای پایان دادن به جنگ داشته باشند.
بنابر همین گزارش، بنیامین نتانیاهو و مشاورانش تماسهایی با مقامهای دولت بایدن و همچنین میانجیهای قطری و مصری درباره آینده توافق را آغاز کردهاند؛ همچنین بنابر اعلام وزارت خارجه قطر، آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده درباره مرگ یحیی سنوار و مذاکرات آتشبس غزه و آزادی گروگانها با نخست وزیر قطر گفتوگو کرد.
به گفته مقامهای اسرائیل، در حال حاضر ۱۰۱ گروگان در غزه هستند که روشن نیست چه تعداد از آنها جان باختهاند.
در همین حال جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز گفت که مرگ یحیی سنوار فرصتی برای دستیابی به یک توافق آتشبس و آزادی گروگانها ایجاد میکند که دولت جو بایدن میخواهد از آن استفاده کند.
او روز پنجشنبه گفت: «لحظاتی وجود داشت که سنوار در مسیر پیشرفت به سوی توافق قرار میگرفت. موانع دیگری هم در این راه وجود داشت، اما او قطعا از موانع حیاتی بود».
وبسایت آمریکایی اکسیوس همچنین یادآور شده که مشخص نیست یحیی سنوار در خانهای که در رفح هدف قرار گرفت چه میکرد.
بنابر این گزارش، دادههای اطلاعاتی اسرائیل و ایالات متحده این طور برآورد میکرد که او در تونلهایی در اعماق زمین در جنوب غزه و همراه با گروگانها پنهان شده است؛ با این حال یحیی سنوار در خانهای در محله تلسلطان رفح، همراه با دو فرمانده حماس، و بدون هیچ گروگانی کشته شد.
وزیر دفاع آمریکا مرگ یحیی سنوار را دستاورد بزرگ در مبارزه با تروریسم خواند
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، کشته شدن یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس توسط نیروهای اسرائیلی را «یک دستاورد بزرگ در مبارزه با تروریسم» خواند که به گفته او، فرصت بزرگی برای پیشرفت به سوی آینده روشنتر منطقه «که سنوار عمدا آن را مسدود کرده بود» فراهم میکند.
وزیر دفاع آمریکا با بیان اینکه زخمهای جنایات هفتم اکتبر که سنوار طراحی کرد و همچنین مرگهای متعددی که او مسئول آن است التیام نخواهد یافت، ابراز امیدواری کرد که مرگ او بتواند اندکی از عدالت و آرامش را برای خانوادههای قربانیان به همراه داشته باشد.
در جریان حملات هفتم اکتبر سال گذشته گروه افراطی حماس به جنوب اسرائیل بیش از ۴۰ شهروند آمریکا نیز کشته شدند.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.
لوید آستین در بیانیه خود همچنین تصریح کرده است: «مهمترین و فوریترین اولویت ما این است که آزادی تکتک گروگانها، از جمله شهروندان آمریکایی را تضمین کنیم».
او مرگ یحیی سنوار را «فرصت فوقالعادهای» برای دستیابی به آتشبس پایدار، پایان دادن به این «جنگ وحشتناک»، فراهم شدن شرایط برای بازگشت اسرائیلیها به خانههای خود و ارسال بیشتر کمکهای بشردوستانه به غزه خوانده است.
همچنین به گفته سخنگوی پنتاگون، وزیر دفاع آمریکا در تماس با همتای اسرائیلی خود، یوآو گالانت، درباره کشته شدن یحیی سنوار با او گفتوگو کرد.
به گفته پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون، وزیر دفاع ایالات متحده همچنین بر حمایت ایالات متحده از حق اسرائیل در دفاع از خود تاکید کرد و استقرار سامانه ضدموشکی تاد در اسرائیل را نشانه دیگری از تعهد ایالات متحده به امنیت اسرائیل دانست.
پنتاگون پیشتر اعلام کرده بود که روز دوشنبه یک تیم پیشرفته از نظامیان ایالات متحده همراه با اجزای اولیه لازم برای استقرار سامانه تاد وارد اسرائیل شد است.
نخستین واکنش ایران به کشته شدن یحیی سنوار: «روحیه مقاومت تقویت خواهد شد»
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل کشته شدن یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس، به دست نیروهای اسرائیلی را «تقویتکننده روحیه مقاومت» خواند.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود و جمهوری اسلامی از گروههای نیابتی خود در منطقه با عنوان «مقاومت» یاد میکند.
نمایندگی ایران در سازمان ملل در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس همچنین مدعی شده است که یحیی سنوار «الگوی نوجوانان و کودکان فلسطینی خواهد شد».
بجز توییت نمایندگی ایران در سازمان ملل، هنوز هیچ یک از مقامهای جمهوری اسلامی به طور رسمی درباره کشته شدن یحیی سنوار اظهار نظری نکرده است.
سیانان: احتمال پاسخ اسرائیل به حمله موشکی ایران همچنان پابرجا است
شبکه تلویزیونی سیانان به نقل از دو منبع مطلع گزارش داد با اینکه مرگ یحیی سنوار میتواند دستیابی به توافق آتشبس غزه را نزدیکتر کند، اما به گفته آنها، رویکرد اسرائیل در قبال ایران و نیروهای نیابتیاش عملیاتهایی «متمایز» تلقی میشود.
یکی از این دو منبع به سیانان گفت که پاسخ تلافیجویانه اسرائیل به حمله موشکی ایران ممکن است طی روزهای آینده و پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا انجام شود.
ایران شامگاه دهم مهرماه حدود ۲۰۰ موشک به سمت اسرائیل شلیک کرد و مقامهای اسرائیل از قطعی بودن پاسخ به این حمله سخن گفتهاند.
سیانان در گزارش خود در عین حال تماس روز پنجشنبه جو بایدن و بنیامین نتانیاهو را صادقانه و صمیمی توصیف کرده و نوشته است با مرگ یحیی سنوار که یک نقطه عطف تلقی میشود، و با توجه به «زبان موازی» که در بیانیه دفتر نخست وزیر اسرائیل از تماس رهبران دو کشور استفاده شده است، مقامات آمریکایی نسبت به در دسترستر بودن راه حل دیپلماتیک خوشبین شدهاند.
وزارت بهداشت لبنان شمار قربانیان حملات شبانهروز اخیر را ۴۵ کشته اعلام کرد
وزارت بهداشت لبنان شامگاه پنجشنبه اعلام کرد طی ۲۴ ساعت اخیر حملات هوایی اسرائیل به نقاط مختلف این کشور مجموعا ۴۵ کشته و ۱۷۹ مجروح برجای گذاشت.
به گفته وزارت بهداشت لبنان، بیشترین تلفات در نبطیه بود که ۲۵ کشته و ۸۸ مجروح برجای گذاشت و پس از آن استانهای جنوب، بعلبکهرمل و بقاع با ۱۲، پنج و سه کشته قرار داشتند.
به این ترتیب بنابر این گزارش، شمار قربانیان حملات هوایی اسرائیل به لبنان از آغاز درگیریها تاکنون به دو هزار و ۴۱۲ کشته و ۱۱ هزار و ۲۶۷ مجروح رسیده است.
گفتوگوهای بلینکن با وزرای خارجه عربستان و قطر
وزارت خارجه ایالات متحده شامگاه پنجشنبه اعلام کرد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور، در تماس با همتایان سعودی و قطری خود، درباره پایان دادن به جنگ غزه و آزادی گروگانها گفتوگو کرده است.
بنابر این گزارش، آقای بلینکن در تماسهای جداگانه با محمد بن عبدالرحمان آلثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر، و فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، با آنها درباره «بازگرداندن گروگانها به خانه، پایان دادن به جنگ در غزه، و ترسیم مسیری رو به جلو که مردم غزه را قادر به بازسازی زندگی خود و رهایی از چنگ حماس کند» گفتوگو کرد.
هاآرتص: نتانیاهو فرصت برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران را مناسب میداند
روزنامه هاآرتص روز جمعه در مقالهای با اشاره به کشته شدن یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس، نوشته است بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، فرصت را برای رسیدگی به موضوع هستهای ایران مناسب تشخیص داده و نگرانی آمریکا از این امر تشدید شده است.
به نوشته این روزنامه، بعد از کاهش توجهها در روزهای آتی به نابودی یحیی سنوار که یک دستاورد برای اسرائیل است، توجه جامعه جهانی به پاسخ این کشور به حمله موشکی اخیر ایران معطوف خواهد شد.
عاموس هرئل، مفسر هاآرتص، نوشت اسرائیل در حال بررسی نوعی پاسخ شدید است که دارای ظرفیت افزایش تنش با ایران است تا جایی که کار را به مبادله ضرباتی به برنامه هستهای تهران نیز بکشاند.
این روزنامه نوشت، این در حالی است که آمریکا در تلاش مهار واکنش اسرائیل به حمله موشکی ایران است و همزمان کانالهایی برای گفتوگو با تهران را جستجو میکند تا از پیشروی ایران به سوی برنامه هستهای نظامی جلوگیری کند.
هاآرتص نوشت این رویدادها در پسزمینه دو موعد حساس در جریان است: انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در چهارم نوامبر (۱۴ آبان) و ورود نامزد برنده انتخابات به کاخ سفید در روز ۱۹ ژانویه (۳۰ دی).
این روزنامه منتقد بنیامین نتانیاهو افزود قدرت چانهزنی نخستوزیر در برابر آمریکا در وضعیت فعلی بسیار بیشتر از یک دهه پیش و زمانی است که دولت وقت باراک اوباما برجام را در میانه ناخشنودی اسرائیل امضا کرد. شرایط میدانی نیز به گونهای است که اسرائیل به خود اجازه میدهد تحرکات نظامیاش علیه ایران را برای آمریکاییها توجیه کند.
به نوشته هاآرتص، دموکراتها از رویارویی با بنیامین نتانیاهو که ممکن است بر انتخاب نامزد این حزب و حتی بر یک بحران جدید انرژی جهانی در آستانه انتخابات تأثیر بگذارد، هراس دارند.
به نوشته آقای هرئل، در شرایطی که سیاستمداران اسرائیلی اطرافِ بنیامین نتانیاهو در مقایسه با او ضعیف شده و رهبران اپوزیسیون مانند آویگدور لیبرمن و نفتالی بنت نیز تشدید اقدامات علیه ایران و ضربه زدن به سر مار یا اختاپوس ایرانی را توصیه میکنند، واشینگتن نگران این احتمال است که دیگر کسی نباشد که جلوی نتانیاهو را بگیرد. این در حالی است که او تا پیش از این، در اسرائیل و آمریکا، رهبری محتاط شناخته میشد اما وضعیت کنونی متفاوت است.
هاآرتص نوشت دولت بایدن آگاه است که حکومت ایران از ضربه احتمالی اسرائیل به سایتهای هستهایاش برای تقویت مشروعیت داخلی خود جهت ادامه مسیر تا تولید بمب اتمی بهرهبرداری خواهد کرد.
تحلیلگران اسرائیلی درباره جانشین احتمالی یحیی سنوار چه میگویند؟
رسانههای اسرائیل جانشینی یحیی سنوار از میان نامزدهای احتمالی رهبری گروه افراطی حماس و دخالت جمهوری اسلامی ایران در این گزینش را بررسی کردهاند.
سایت اسرائیلی «گلوبز» در این زمینه نوشت حذف سنوار یک ضربه معنوی، روانی و تشکیلاتی به حماس است و در نبود او در حالی که مدتی پیش نیز اسماعیل هنیه رئیس پیشین دفتر سیاسی در تهران کشته شد و محمد ضیف فرمانده گردانهای عزالدین قسام از پای درآمد، شمار مهرههایی که ممکن است به رهبری حماس برسند محدود شدهاند، اما این گروه هنوز دارای چهرههایی هست که پا جا پای سنوار بگذارند.
گروه افراطی حماس در فهرست تروریستی ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار دارد.
واکنشها در ایران به مرگ سنوار؛ پایان «عاملِ کشتار» یا سرنوشت یک «اَبَرقهرمان»
مرگ یحیی سنوار، رهبر سیاسی گروه افراطی حماس که از او به عنوان «طراح» عملیات ۱۵ مهر پارسال به اسرائیل و «عامل اصلی» درگیریهای یکسالهٔ اخیر در خاورمیانه معرفی میشود، فضای مجازی فارسیزبان را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.
شبکههای مجازی فارسیزبان مملو از تصاویر و ویدئوهایی از بُرشهای مختلف زندگی سنوار از جمله در ایران در حضور علی خامنهای، سخنرانیهای او، ویدئوی آخرین لحظات زندگی، عکسهای لحظه مرگش و وسایل باقیمانده از این رهبر پیشین گروه افراطی حماس شده است.