موسسات قرض الحسن؛ تحریمشده از سوی آمریکا، بیرون از نظارت بانک مرکزی لبنان
اسرائیل از آغاز حملات خود به موسسات مالی حزبالله خبر داده و بنابر گزارشها، در طول یکشنبهشب شعبههای بانک معروف به «القرض الحسن» در مناطق مختلف لبنان هدف بیش از ۱۵ حمله قرار گرفتند.
به گفته اسرائیل و ایالات متحده، حزبالله از موسسات «القرض الحسن» برای مدیریت امور مالی خود استفاده میکند.
این موسسه مالی در دهه ۱۹۸۰ میلادی تاسیس شد و بیش از ۳۰ شعبه در سراسر لبنان دارد که نیمی از آنها در بیروت و حومه جنوبی آن است.
بانک قرض الحسن بیرون از نظارت بانک مرکزی لبنان است.
وزارت خزانهداری آمریکا در سال ۲۰۲۱ این بانک را مشمول تحریمهای خود قرار داد و اعلام کرد که این موسسه مالی به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی و با مجوز وزارت کشور لبنان فعالیت میکند و در واقع «به طور غیرقانونی در کار انتقال وجوه از طریق حسابهای پوششی است و موسسات مالی لبنان را در معرض تحریمهای احتمالی قرار میدهد».
به گفته ارتش اسرائیل، این بانک در عملکرد اقتصادی حزبالله نقشی اساسی دارد.
حملات راکتی حزبالله به شمال اسرائیل
ارتش اسرائیل اعلام کرد که گروه حزبالله طی روز یکشنبه مجموعا حدود ۲۰۰ پرتابه به شمال این کشور شلیک کرد.
بنابر این گزارش، در این حملات به کسی آسیب نرسید اما خساراتی بر جای گذاشت.
گروه حزبالله مسئولیت حملات راکتی و موشکی به سمت اودِم، کریات شمونه و بیتهلل را پذیرفته است.
به نوشته تایمز اسرائیل، در طول یکشنبهشب نیز راکتهایی به سوی چند شهر مرزی پرتاب شد یا صدای آژیر هشدار در آنها به صدا درآمد.
نشست کابینه امنیتی اسرائیل «با ایدههای جدید» برگزار شد
نشست کابینه امنیتی اسرائیل شامگاه یکشنبه برگزار شد و به گفته یک مقام اسرائیلی، در این جلسه «ایدههای جدیدی» در مورد توافق برای آزادی گروگانها مورد بحث قرار گرفت.
سخنگوی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، بامداد دوشنبه با اشاره به اینکه نشست کابینه امنیتی حدود هشت ساعت ادامه داشت در بیانیهای اعلام کرد: «در این جلسه، ایدههای جدیدی مطرح شد و عملی بودن آنها در ارتباط با یک طرح آزادی گروگانها مورد بررسی قرار گرفت».
پیش از نشست کابینه امنیتی، یک مقام این کشور به وبسایت «تایمز اسرائیل» گفته بود که پس از کشته شدن یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس، اسرائیل به دنبال فرصتی برای پایان دادن به جنگ غزه و آزادی گروگانها است.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.
بنابر این گزارش، این مقام اسرائیلی جسد یحیی سنوار را «یکی از ابزارهای چانهزنی» در مذاکرات توصیف کرده بود.
با این حال دفتر بنیامین نتانیاهو از تایید این موضوع خودداری کرد و گفت: «تا زمانی که به همه اهداف خود دست یابیم به جنگ پایان نخواهیم داد».
همچنین یک مقام دیگر اسرائیلی پیش از نشست کابینه امنیتی به «تایمز اسرائیل» گفته بود که این جلسه به موضوعات حمله تلافیجویانه به ایران، حمله پهپادی به خانه بنیامین نتانیاهو، جنگ در لبنان و غزه، و فرصتها برای پیشرفت در توافق آزادی گروگانها به دنبال سفر رئیس شینبت به قاهره خواهد پرداخت.
اکسیوس: اسرائیل برای پایان دادن به جنگ در لبنان خواستههایش را به آمریکا داده است
سایت «اکسیوس» روز یکشنبه به نقل از دو مقام آمریکایی و دو مقام اسرائیلی گزارش داد که اسرائیل هفته گذشته سندی را به ایالات متحده ارائه کرده که در آن خواستههایش برای پایان دادن به جنگ در لبنان ارائه شده است.
اکسیوس به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش داد اسرائیل درخواست کرده که نیروهای ارتش این کشور برای اطمینان از اینکه حزبالله لبنان دوباره مسلح نمیشود و زیرساختهای نظامی خود را در نزدیکی مرز بازسازی نمیکند، اجازه «اقدامات فعال» داشته باشند.
بر اساس این گزارش، اسرائیل همچنین درخواست کرده که نیروی هواییاش در حریم هوایی لبنان آزادی عملیات داشته باشد.
یک مقام آمریکایی به اکسیوس گفته که بعید است لبنان و جامعه بینالمللی با شروط اسرائیل موافقت کنند.
کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا هنوز به این گزارش واکنش نشان ندادهاند.
این گزارش میافزاید که آموس هوکشتاین، فرستاده ویژه کاخ سفید، قرار است روز دوشنبه برای گفتوگو در مورد راهحل دیپلماتیک برای پایان دادن به درگیریها در لبنان، به بیروت سفر کند.
وزیرد دفاع آمریکا میگوید سامانه دفاعی «تاد» در اسرائیل مستقر شده است
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، میگوید ارتش ایالات متحده سامانه ضد موشکی پیشرفته خود را به اسرائیل فرستاده و اکنون در این کشور مستقر است
«تاد» یا سیستم دفاعی در ارتفاع بالا، بخش مهمی از سامانه دفاع هوایی چند لایه ارتش آمریکا است و به گزارش رویترز، دفاع ضد موشکی قدرتمند اسرائیل را تقویت میکند.
آقای آستین روز دوشنبه قبل از ورود به اوکراین به خبرنگاران گفت: «سامانه تاد مستقر شده است».
او حاضر نشد در مورد زمان عملیاتی شدن این سامانه توضیح دهد، اما گفت: «ما این توانایی را داریم که خیلی سریع آن را عملیاتی کنیم». با این حال، شبکه تلویزیونی «کان» یکشنبهشب گفت که مقامهای اسرائیل در گفتوگو با این شبکه تأیید کردند که این سامانه عملیاتی شده است.
پیشتر شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفته بود که ظاهرا درخواستی به آمریکا برای تحویل دومین سامانه «تاد» نیز ارائه شده اما معلوم نیست واشینگتن چه واکنشی به آن نشان خواهد داد.
این گزارش حاکی بود که آمریکا خود دارای هفت سامانه «تاد» است. هر سامانه حدود یک میلیارد دلار ارزش دارد.
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، پیشتر گفته بود که استقرار سامانه تاد همراه با اعزام حدود ۱۰۰ نیروی آمریکایی، برای کمک به دفاع از اسرائیل است که پس از شلیک بیش از ۱۸۰ موشک از سوی تهران در اول اکتبر، انتظار میرود اقدام ایران را تلافی کند.
آقای بایدن هفته گذشته در پاسخ به سوالات خبرنگاران گفت که از زمان و نحوه حمله اسرائیل به ایران اطلاع دارد. اما وزیر دفاع آمریکا روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «سخت است که بگوییم دقیقاً آن حمله (اسرائیل) چگونه خواهد بود».
آستین افزود: «در نهایت، این تصمیم اسرائیل است، و اینکه آیا اسرائیلیها معتقدند متناسب است یا نه و ایرانیها چگونه آن را هضم میکنند، منظورم این است که اینها ممکن است دو چیز متفاوت باشند».
او تاکید کرد: «ما هر کاری که بتوانیم انجام میدهیم تا تنش ها را کاهش دهیم و امیدواریم که هر دو طرف تنشها را کاهش دهند».
هاآرتص: ایمیلهای چهار مقام پیشین و فعلی اسرائیل توسط ایران هک شد
روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» از اقدام یک گروه هکری وابسته به جمهوری اسلامی ایران در افشای ایمیلهایی از چهار مقام پیشین و فعلی اسرائیل خبر داد.
گروه هکری یاد شده که نام آن فاش نشده، اطلاعات این افراد را در یک کانال جدید تلگرامی قرار داده است. افرادی که ایمیلهای آنها هک شده است از این امر مطلع شدهاند. نام این افراد فاش نشده است.
مقامهای نهاد رسمی سایبری اسرائیل گفتهاند با این نفوذ جمهوری اسلامی ایران آشنا بودهاند و واقف هستند که هکرهای وابسته به نهادهای اطلاعاتی ایران مرتباً کانالها و سایتهای جدیدی را برای افشای مطالبی که بهدست آوردهاند، راهاندازی میکنند.
یک محقق اداره رسمی سایبری اسرائیل به هاآرتص گفته که هدف هکرهای ایرانی تلاش برای تأثیرگذاری بر اقتصاد اسرائیل با استفاده از تاکتیکهای جنگ روانی و ایجاد ترس و ارعاب است.
این پژوهشگر افزود برخی از مطالب منتشر شده، ناشی از هک این گروه ایرانی نیست بلکه از نشتهای قبلی که سالها در فضای مجازی منتشر میشدند، مانند عکس سیاستمداران در میان خانواده و دوستان و تعطیلات آنها، بازنشر شده و برخی از مطالب دیگر نیز از طریق آنلاین به راحتی برای هر کسی قابل دسترسی است.
گروه هکری گفته است به زودی اطلاعاتی را نیز در مورد یائیر گولان و کمال پنحاسی منتشر خواهد کرد. آقای گولان ژنرال ارشد ذخیره و معاون پیشین ستاد ارتش و رهبر جریان چپ اسرائیل است که به تازگی نام خود را به «اردوگاه دموکراتها» تغییر داده و از منتقدین سرسخت بنیامین نتانیاهو است که برای ساقط کردن دولت او تلاش میکند.
کمال پنحاسی یکی از سخنگویان فارسیزبان ارتش است که سالها به عنوان یک شهروند غیرنظامی و از جمله بنیانگذار نشریه فارسیزبان «شهیاد» در مرکز اسرائیل بود که در میان اسرائیلیهای زاده ایران و جامعه ایرانیان مقیم اسرائیل یک شخصیت سرشناس است. او بهدنبال آغاز جنگ غزه به خدمت در ارتش بازگشته و در کنار سایر سخنگویان ارتش مسائل نظامی و امور جنگ را برای فارسیزبانان توضیح میدهد.
آقای پنحاسی هفته گذشته در توضیح نمایشگاه بزرگ تسلیحات به غنیمت گرفتهشدهِ ساخت ایران که تهران در طول دههها به گروه افراطی حماس داده بود، نقش فعالی داشت.
ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی شکایت کرد
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، در نشست خبری هفتگی خود خبر داد که ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی نامهای نوشته و از تهدیدهای اسرائیل علیه تأسیسات هستهای خود شکایت کرده است.
اسرائیل اعلام کرده است که در واکنش به حمله موشکی ۲۰ روز پیش ایران، حملاتی را علیه جمهوری اسلامی انجام دهد و گمانهزنیهای گستردهای وجود دارد که تأسیسات هستهای ایران ممکن است جزو اهداف اسرائیل باشد.
بقایی در این نشست خبری تلویزیونی گفت: «تهدید به حمله به تأسیسات هستهای برخلاف قطعنامههای سازمان ملل است… و محکوم میشود… ما در این خصوص نامهای به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارسال کردهایم.»
بهطور جداگانه، اسماعیل بقایی اعلام کرد که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز دوشنبه به بحرین و کویت سفر خواهد کرد. این سفر بخشی از تلاشهای ایران برای کاهش تنشهای منطقهای است.
نشست هشت ساعته کابینه امنیتی اسرائیل پاسخ نظامی به ایران را «بررسی نکرد»
روزنامه یدیعوت آحرونوت میگوید نشست هشت ساعته کابینه امنیتی به ریاست بنیامین نتانیاهو که از شامگاه یکشنبه آغاز شد و تا ساعات اولیه بامداد دوشنبه طول کشید، هیچ موضوع مرتبط با پاسخ نظامی پیش رو اسرائیل به حمله موشکی اخیر ایران را بررسی نکرد.
این گزارش حاکی است که در نشست کابینه از وزیران برای دادن مجوز لازم به بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع، جهت تصمیم در مورد زمان نهایی پاسخ به ایران درخواستی به عمل نیامد.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، این احتمال مطرح است که تنها زمان کوتاهی پیش از آغاز عملیات مورد نظر، از وزیران کابینه درخواست شود نظر خود را در خصوص دادن مجوز لازم به نخستوزیر و وزیر دفاع یا مخالفت با آن بیان کنند. این امر نیازی به نشست حضوری کابینه ندارد و میتواند تلفنی نیز انجام شود.
به نظر میرسد تلاش برای جلوگیری از درز موعد پاسخ اسرائیل به ایران تا کنون مانع از آن شده که وزیران کابینه به دادن اختیار نهایی به نخستوزیر و وزیر دفاع برای آغاز حمله، ملزم شوند.
رئیسجمهور آمریکا چند روز پیش گفته بود که از زمان و نحوه اقدام نظامی اسرائیل مطلع است. لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، نیز روز دوشنبه در سفر به اوکراین گفت سخت است که بتوان گفت این اقدام اسرائیل چگونه خواهد بود و ماهیت آن به تصمیم این کشور بستگی دارد.
برخی مفسران در رسانههای اسرائیل در روزهای گذشته گفتند بنیامین نتانیاهو و کابینه او اعتماد زیادی به دولت کنونی آمریکا ندارند و واشینگتن را در جریان موعد عملیات علیه ایران قرار ندادهاند.
موضوع افشای دو سند نهادهای اطلاعاتی پنتاگون در مورد آمادهسازی نیروی هوایی و جابهجایی مهمات اسرائیلی برای استفاده در عملیات پیش رو، ظاهرا بر بدبینی کابینه اسرائیل نسبت به آمریکا افزوده است.
بنیامین نتانیاهو روز یکشنبه در بیانیهای برای چندمین بار تأکید کرد که دولت او دیدگاههای آمریکا را میشنود و تصمیم نهایی را بر اساس منافع اسرائیل اتخاذ میکند.
از سوی دیگر، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه در نشست خبری در تهران گفت ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد تهدیدات ناشی از اسرائیل برای حمله به تأسیسات هستهای ایران شکایت کرده است. او گفت شورای امنیت سازمان ملل باید به این امر رسیدگی کند.
آنچه که این سخنگوی ایران «تهدید اسرائیل» برای سایتهای اتمی ایران نامیده، ظاهرا اشاره به گمانهزنیها در رسانههای جهان در خصوص اهدافی است که اسرائیل ممکن است به عنوان گزینه در پاسخ به حمله موشکی ایران، در اختیار داشته باشد.
میقاتی: مقامهای ایران احساسات خود را نسبت به لبنان کم کنند
نخستوزیر دولت موقت لبنان میگوید از مقامهای جمهوری اسلامی ایران خواسته است که «احساسات خود را نسبت به لبنان کم کنند».
نجیب میقاتی در گفتوگو با شبکه العربیه که روز دوشنبه منتشر شد، افزود: خودش مصاحبه اخیر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، را مرور کرده و با خواندن آن اعتراضش را به مقامات ایران ابلاغ کرده و پیام او به اطلاع رهبران تهران رسیده است.
اشاره آقای میقاتی به مصاحبه هفته گذشته قالیباف با روزنامه فرانسوی «فیگارو» است که در آن گفته بود ایران حاضر است بر سر اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت با فرانسه وارد مذاکره شود.
این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که ۱۸ سال پیش در آخرین روزهای جنگ ۳۴ روزه ارتش اسرائیل با گروه حزبالله لبنان تصویب شد، میگوید که هیچ نیروی شبهنظامی و تسلیحاتی در پایینتر از خط رودخانه لیطانی تا مرز شمال اسرائیل حضور نداشته باشد.
گروه حزبالله هیچگاه این قطعنامه را اجرا نکرد و هزاران نیرو و انبارهای تسلیحاتی خود را در جنوب لبنان تا فاصله نزدیک به مرز شمال اسرائیل مستقر کرد و افزایش داد.
محمدباقر قالیباف پس از سفر اخیر خود به بیروت با روزنامه فیگارو گفتوگو کرده بود. او به عنوان حامل پیام ویژه علی خامنهای به بیروت رفته بود اما نخستوزیر لبنان اظهارات او را به قیمومیت ایران بر لبنان تلقی و به آن اعتراض کرد. آقای میقاتی گفته بود از این سخنان تعجب کرده است.
در غیاب مجتبی امانی، سفیر ایران در بیروت، کاردار سفارت ایران در لبنان نزد مقامات ارشد دولت آقای میقاتی احضار شد تا مراتب اعتراض و ناخشنودی لبنان به او ابلاغ شود. سفیر ایران روز ۲۷ شهریور در انفجار هزاران پیجری که گروه حزبالله در دست داشتند، زخمی شد و از ماه گذشته به ایران انتقال یافته است.
نجیب میقاتی در گفتوگو با العربیه گفت درک میکند که ایران حامی مذاکرات است اما «هیچ کس نمیتواند به نیابت از دولت لبنان صحبت کند».
رسانههای اسرائیل انتقاد علنی آقای میقاتی از ایران را نشانه دیگری از تضعیف جایگاه حزبالله پس از ضربات اخیر اسرائیل به این گروه نیابتی تهران تلقی کردهاند.
همزمان، آموس هوکشتاین، نماینده ویژه آمریکا، روز دوشنبه در یک کوشش دیپلماتیک دیگر و گفتوگو با آقای میقاتی و نبیه بری، رئیس مجلس لبنان، وارد بیروت شد.
در آستانه سفر آقای هوکشتاین به لبنان، وبسایت اکسیوس نوشته بود که دولت اسرائیل شرایط خود را برای راهحل دیپلماتیک جهت پایان دادن به عملیات نظامیاش علیه حزبالله به دولت جو بایدن ارائه کرده است.
پلیس اسرائیل هفت نفر را به اتهام جاسوسی برای ایران بازداشت کرد
پلیس اسرائیل میگوید یک شبکه جاسوسی متشکل از هفت شهروند اسرائیلی را که برای دستگاههای اطلاعاتی ایران اطلاعات جمعآوری میکردهاند منهدم کرده است.
در بیانیهای که پلیس اسرائیل روز دوشنبه ۳۰ مهرماه منتشر کرد، آمده است: «این شبکه در حال جمعآوری اطلاعات حساس در مورد پایگاههای نظامی ارتش اسرائیل و زیرساختهای انرژی بوده است».
به گفته پلیس هر هفت نفر دستگیر شدهاند.
درباره این اتفاق بیشتر بخوانید: