الجزیره اتهام وابستگی خبرنگاران خود به حماس و جهاد اسلامی را «بیاساس» خواند
شبکه تلویزیونی الجزیره اتهامات اسرائیل را مبنی بر اینکه شش خبرنگار این شبکه با گروههای افراطی حماس و جهاد اسلامی ارتباط دارند رد کرد و آنها را «بیاساس» خواند.
الجزیره در بیانیهای اعلام کرد: «این اتهامات جعلی تلاشی آشکار برای خاموش کردن صدای آخرین خبرنگاران باقیمانده در منطقه و پنهان کردن واقعیتهای سخت جنگ از چشم مخاطبان جهانی است.»
در طول سال گذشته، چندین خبرنگار الجزیره در غزه کشته شدهاند و اسرائیل به طور مکرر این شبکه خبری مستقر در قطر را به فعالیتهای مرتبط با تروریسم متهم کرده است.
نیروهای دفاعی اسرائیل سندی را منتشر کردهاند که بنا به ادعای آنها شامل اطلاعات شخصی خبرنگاران، رتبه، آموزش و حقوق آنها در دو گروه افراطی حماس و جهاد اسلامی است، اما الجزیره با رد ادعای نیروهای اسرائیل این اسناد را جعلی نامیده است.
بر اساس آمار کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، از آغاز جنگ کنونی در غزه تا روز چهارشنبه دوم آبان ماه، دستکم ۱۲۸ خبرنگار و کارمند رسانهای در غزه، کرانه باختری، اسرائیل و لبنان کشته شدهاند.
یک امدادگر به همراه برادرش در حمله اسرائیل به خودروی سازمان ملل کشته شد
آژانس امدادرسانی سازمان ملل ویژه فلسطینیان، اونروا، میگوید دو برادر که یکی از آنها برای این نهاد کار میکرد، هنگام انجام ماموریت خود در مرکز غزه بر اثر حمله هوایی اسرائیل به خودروی آنها که نشان سازمان ملل بر آن بود، کشته شدند.
به گفته اونروا، محمد ابوعتیوی که پنج سال برای آژانس سازمان ملل در غزه کار کرده بود و برادرش بلال، در حال جمعآوری کمکهای غذایی برای آوارگان فلسطینی در دیرالبلح بودند که کامیون آنها مورد حمله قرار گرفت.
تصاویری از بیمارستان شهدای الاقصی در دیر البلح نشان میدهد که بدنهای این دو برادر تکهتکه شدهاند.
مروان ابوعتیوی پدر این دو برادر با اشاره به اینکه فرزندش محمد در حال کمک به نیازمندان کشته شده است، گفت: «او یک مبارز نیست و هیچ ارتباطی با هیچ گروهی ندارد.»
سخنگوی اونروا در گفتوگو با شبکه تلویزیونی سیانان تأیید کرد که یکی از وسایل نقلیه این سازمان «مستقیماً توسط یک موشک اسرائیلی هدف قرار گرفته و یکی از کارمندان این سازمان کشته شده است.»
ویدئوهایی که پس از این حمله تهیه شده است نشان میدهد که بر روی کامیون علامت اونروا وجود دارد و راننده و سرنشین دیگر آن به طور کامل در این حمله سوختهاند.
آنتونی بلینکن با محمد بن سلمان دیدار کرد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، در سفری به ریاض با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، درباره تلاشها برای پایان دادن به جنگ در خاورمیانه گفتوگو کرد.
بر اساس اطلاعیه وزارت خارجه ایالات متحده، بلینکن و بن سلمان بر ضرورت ایجاد ثبات پایدار در منطقه از طریق وحدت بیشتر بین کشورهای منطقه تاکید داشتند.
این اطلاعیه میگوید که آنها به جز مسئله غزه، درباره «پیدا کردن راهحلی دیپلماتیک» برای پایان دادن به جنگ اسرائیل و حزبالله لبنان گفتوگو کردند.
به گفته وزارت خارجه ایالات متحده، بلینکن در ادامه سفر خود ریاض را به مقصد دوحه ترک میکند و پس از آن نیز راهی بریتانیا میشود تا مذاکرات پیرامون «پایان دادن به جنگ در غزه، تضمین آزادی همه گروگانها و کاهش درد و رنج مردم فلسطین» را پیش ببرد.
آنتونی بلینکن در سفر تازه به منطقه در ابتدا وارد اسرائیل شد و با مقامات این کشور گفتوگو کرد.
ایالات متحده نسبت به حملات اسرائیل به ارتش لبنان ابراز نگرانی کرد
پنتاگون اعلام کرد که لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، به همتای اسرائیلی خود گفته که واشینگتن نگرانیهایی در رابطه با حمله به نیروهای ارتش لبنان دارد و اسرائیل باید اقداماتی جهت اطمینان از امنیت نظامیان لبنانی و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد در لبنان انجام دهد.
بر اساس این اطلاعیه، آقای آستین روز چهارشنبه در مکالمه تلفنی با یوآو گالانت گفته که واشینگتن از ورود کمکهای انساندوستانه به شمال غزه از طریق گذرگاه بیت حانون استقبال میکند و از اسرائیل خواسته که دست به اقداماتی جهت بهبود شرایط وخیم انسانی در آنجا بزند.
سه سرباز لبنانی روز یکشنبه در حمله اسرائیل به یک خودروی نظامی در جنوب لبنان کشته شدند. اسرائیل که میگوید صرفا در جنگ با گروه شبهنظامی حزبالله است و نه ارتش لبنان، بابت کشته شدن این سه سرباز عذرخواهی کرده است.
نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در لبنان نیز گزارش دادهاند که بارها هدف حملات اسرائیل قرار گرفتهاند. اسرائیل اما سازمان ملل را به بزرگنمایی این رخدادها متهم کرده است.
به گفته پنتاگون، لوید آستین «از گزارشها درباره حملات به نیروهای نظامی لبنان ابراز نگرانی عمیق کرده» و از اسرائیل خواسته است که «نسبت به امنیت نیروهای نظامی لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد اطمینان حاصل کند».
بازداشت دو نفر در سریلانکا به ظن توطئه برای کشتن گردشگران اسرائیلی
رسانههای سریلانکا امروز پنجشنبه سوم آبان از شناسایی و بازداشت دو تن در این کشور به ظن برنامهریزی توطئه برای کشتن گردشگران اسرائیلی در خلیج آروگام خبر دادند.
بر اساس این گزارشها، یکی از دو فرد بازداشتی یک مظنون عراقی است و فرد دیگر نیز پیشتر به اتهام مشارکت در قاچاق بینالمللی مواد مخدر در این کشور زندانی بوده است.
بازداشت این دو تن یک روز پس از آن اعلام شده که شورای امنیت ملی اسرائیل به هزاران گردشگر این کشور در سریلانکا هشدار شدید داده تدابیر احتیاطی را برای حفظ جان خود افزایش دهند و با دور شدن فوری از سواحلی مانند خلیج آروگام به دلیل وجود تهدید تروریستی به سوی پایتخت سریلانکا بروند.
پیش از آن نیز سفارت آمریکا در کلمبوس، پایتخت سریلانکا، هشدار امنیتی داده و به مناطق خاصی مانند خلیج آروگام اشاره کرده بود.
سخنگوی پلیس سریلانکا گفت یک ساختمان مشخص که گردشگران اسرائیلی در آن در خلیج آروگام اقامت داشتند، ظاهراً هدف مشخص برای حمله تروریستی بود.
به گزارش شبکه کان، هزاران اسرائیلی در این فصل سال که امواج دریا، بهویژه در خلیج آروگام برای ورزش موجسواری مناسب است، به سریلانکا سفر میکنند. در هشت ماه اول سال جاری یک و نیم میلیون گردشگر اسرائیلی از سریلانکا دیدار کردهاند. شماری از این گردشگران در گفتوگو با کان گفتند هشدار امنیتی را دریافت کردند و برخی از آنها با رفتن به سوی کلمبوس، برای بازگشت به اسرائیل برنامهریزی میکنند.
از بعد از جنگ غزه کشورهایی مانند بریتانیا و آرژانتین از خنثی کردن طرحهای تروریستی برای ضربه زدن به اسرائیلیها و جوامع یهودی خبر دادهاند.
در این میان، کامالا هریس، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو در آمریکا، گفت باید در آمریکا قوانینی علیه یهودستیزی تصویب شود تا کسانی که مرتکب یهودستیزی میشوند، بهای سنگینی بپردازند.
خانم هریس در گفتوگو در شبکه سیانان در مورد افزایش موارد یهودستیزی در آمریکا پس از شروع جنگ غزه گفت قوانین برای مجازات یهودستیزان باید مشخص باشد.
گزارش مرکز تحقیقات یهودستیزی آمریکا وابسته به «لیگ ضد افترا» حاکی است در دوره پس از حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل، یهودیان در آمریکا و سایر کشورها شاهد افزایش گسترده یهودستیزی بودهاند که بهویژه در آمریکا در سالهای اخیر «بیسابقه» توصیف شده است.
سخنگوی ارتش اسرائیل: افسران سپاه اعزامی به لبنان را زیر نظر داریم
سخنگوی ارتش اسرائیل میگوید شمار زیادی افسران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از طریق سفارت ایران در بیروت وارد لبنان شدهاند تا به گروه حزبالله در شلیک راکت و پرتاب پهپادهای انفجاری به سوی اسرائیل کمک کنند.
دانیل هگاری افزود که اسرائیل این افسران سپاه را که در سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت هستند و به حزبالله در حملات راکتی و پهپادی به اسرائیل نقش دارند، رصد و تعقیب میکند.
او در گفتوگوی ویژه با شبکه العربیه در شامگاه چهارشنبه دوم آبان گفت جمهوری اسلامی با اعزام نیرو و تجهیزات درصدد کمک به این گروه نیابتی خود است اما اسرائیل آنها را رصد میکند و اجازه نخواهد داد حزبالله پس از ضربات سنگینی که در یک ماه اخیر دریافت کرده، کنترل و فرماندهی خود را احیا کند.
دانیل هگاری همچنین گفت ارتش در عملیات خود در دوره اخیر «بیش از یک هزار و ۵۰۰ تن از نیروهای حزبالله را که اکثرا از کادر فرماندهی و مهرههای ارشد گروه بودهاند»، از پای درآورده و با داشتن «اطلاعات دقیق» به ضربه زدن به تمامی مقامات ارشد این گروه ادامه خواهد داد، «چه در بیروت چه در میدان».
او تأکید کرد که تعقیب و هدف قرار دادن مهرههای حزبالله در لبنان بر اساس «گزارشهای اطلاعاتی معتبر است».
ارتش اسرائیل روز چهارشنبه کشته شدن هاشم صفیالدین، رئیس شورای اجرایی حزبالله را که بعد از کشته شدن حسن نصرالله در روز ششم مهر بهعنوان جانشین احتمالی او مطرح شده بود، تأیید کرد. پس از بیانیه اسرائیل، گروه حزبالله نیز مرگ صفیالدین را سه هفته پس از بمباران مخفیگاه او در ضاحیه تأیید کرد.
ایران همچنین این هفته کشته شدن دو شهروند خود در عملیات روزهای گذشته اسرائیل در لبنان را تأیید کرد: معصومه کرباسی و علی حیدری.
«شبکه خبر» جمهوری اسلامی ایران معصومه کرباسی و همسر لبنانیاش رضا عباس عواضه را بهعنوان مهندسان رایانه، «دست راست» حزبالله در هک ماهوارهای و عضو گروه حزبالله توصیف کرد.
دانیل هگاری گفته بود رضا عباس عواضه یکی از نیروهای مهم حزبالله بود که در عملیات اسرائیلی در آغاز این هفته کشته شد. علی خامنهای روز چهارشنبه در تهران با خانوادههای عواضه و کرباسی دیدار و از آنها تجلیل کرد.
رسانههای ایران همچنین روز چهارشنبه از کشته شدن علی حیدری بهعنوان «پزشک داوطلب» اعزامی به بیروت خبر دادند که در حمله پهپادهای اسرائیلی به خودرو در حال حرکت او هدف گرفته شد.
ارتش اسرائیل میگوید عملیات «هدفمند» در لبنان را معمولاً برای هدف قرار دادن عواملی که آنها را به عنوان مهرههای مؤثر در گروه حزبالله شناسایی کرده، انجام میدهد.
وزارت خارجه ایران کشته شدن حیدری را «جنایت جنگی» و «نقض کنوانسیون سال ۱۹۴۹ میلادی»، که حمله به بیمارستانها و کادر درمانی را منع کرده، خواند و آن را بهشدت محکوم کرد.
فرمانده سپاه پاسداران خطاب به اسرائیل: به لولههای تاد اعتماد نکنید
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اسرائیلیها گفت «به لولههای تاد اعتماد نکنند» زیرا اینها «محدود هستند» و اسرائیل «به قدرت محدودی اعتماد کرده است».
حسین سلامی پنجشنبه سوم آبان در یک مراسم عمومی خطاب به مقامات اسرائیل افزود «هر چه بخواهید شلیک کنید، دشمنان شما چند برابر شما شلیک میکنند و شما نمیتوانید در این داستان پیروز شوید و ما شما را شکست خواهیم داد».
«لوله» نامیدن سامانه پیشرفته دفاع هوایی آمریکایی «تاد» از سوی فرمانده کل سپاه پاسداران پس از آن است که وزیر دفاع آمریکا این هفته استقرار این سامانه در اسرائیل را بهعنوانی نشانی دیگر از حمایت واشینگتن از این متحد خود تأیید کرد.
شبکه اسرائیلی کان گزارش داده که سامانهٔ استقراریافته اکنون عملیاتی شده و آمادۀ کمک به دفاع از اسرائیل در برابر خطرات احتمالی آتی مانند حملات موشکی بیشتر از سوی جمهوری اسلامی ایران است.
«تاد» با توان انهدام موشکهای بالیستیک در بردهای مختلف در داخل و خارج از جو، قرار است به دفاع هوایی چندلایۀ اسرائیل کمک کند.
همزمان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز در مورد احتمالات پیش رو در بحران میان اسرائیل و ایران گفت «در صورت حمله به ایران، پاسخ ما به شکل متناسب و حسابشده خواهد بود».
عباس عراقچی که همراه با مسعود پزشکیان برای شرکت در نشست سران گروه «بریکس» به میزبانی روسیه به شهر قازان در این کشور سفر کرده، این را در پاسخ به خبرگزاری روسی راشاتودی گفت. پزشکیان روز چهارشنبه در قازان گفت اسرائیل در صورت حمله به ایران، با پاسخی غیر قابل تصور روبهرو خواهد شد.
وزیر دفاع اسرائیل چهارشنبه در بازدید از یک پایگاه هوایی اسرائیل به خلبانان کشورش گفته بود وقتی پاسخ ایران را بدهیم، در داخل و در جهان خواهند فهمید که آمادگی شما تا چقدر بوده است.
رویدادهای اسرائیل و لبنان
در این میان، ارتش اسرائیل اعلام کرد چهارشنبهشب به شماری از تأسیسات تولید تسلیحات حزبالله در ضاحیه در لبنان حمله کرده است. ارتش گفت ۱۶۰ «هدف تروریستی» را در شبانهروز اخیر در لبنان بمباران کرد.
ارتش لبنان گزارش داد که سه نفر از نیروهایش در حملات روز چهارشنبه اسرائیل در روستای یاطر در جنوب لبنان کشته شدند. اسرائیل به این امر واکنش نشان نداد اما در آغاز هفته از کشته شدن سه عضو دیگر ارتش لبنان پوزش خواسته بود.
ارتش اسرائیل به نوبه خود خبر داد که حزبالله در طول ساعات اولیه سوم آبان ۵۰ فروند راکت به سوی شهر نهاریا در شمال این کشور شلیک کرد که اکثر آنها را رهگیری کرده اما برخی نیز اصابت کردهاند. مرکز خدمات اضطراری درمانی اسرائیل اعلام کرد دو تن در نهاریا و گالیل غربی در بامداد پنجشنبه شدیداً زخمی شدهاند.
کنفرانس کمکهای پاریس بیش از ۸۰۰ میلیون دلار برای لبنان جمعآوری کرد
یک کنفرانس بینالمللی موفق شد ۸۰۰ میلیون یورو (۸۶۵ میلیون دلار) کمک فوری بشردوستانه برای لبنان جمعآوری کند.
ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، روز پنجشنبه در پایان این کنفرانس در پاریس با اعلام این مطلب افزود که ۲۰۰ میلیون یوروی دیگر نیز برای تقویت نیروهای مسلح این کشور جمعآوری شده است.
این کنفرانس حدود ۷۰ کشور و سازمان بینالمللی را گرد هم آورد. فرانسه، که لبنان را قبل از این تحت قیمومیت خود داشته، ۱۰۰ میلیون یورو کمک کرد، در حالی که آلمان ۹۶ میلیون یورو اهدا کرد. سازمان ملل نیاز فوری این کشور را ۴۰۰ میلیون یورو تخمین زده است.
امانوئل مکرون، میزبان کنفرانس بینالمللی حمایت از لبنان، گفت این کشور در جنگ میان شبهنظامیان حزبالله و اسرائیل گرفتار شده و به کمکهای گسترده نیاز دارد. او افزود که کمکها هم برای صدها هزار لبنانی است که جابهجا شدهاند و هم برای میزبانان آنها.
آلمان که متعهد شد ه ۹۶ میلیون یورو از مبلغ تخمینزده شده از سوی سازمان ملل را تأمین کند گفته است که این مبلغ هم برای لبنان خواهد بود و هم برای سوریه. دهها هزار تن از سوریهایی که در جنگ داخلی کشورشان در لبنان پناه گرفته بودند، در جریان جنگ جاری میان شبهنظامیان حزبالله با ارتش اسرائیل، به سوریه بازگشته و شماری از مردم لبنان نیز همراه آنها به سوریه رفتهاند.
ایتالیا هم پیشتر این هفته از اعطای کمک ۱۰ میلیون یورویی به لبنان خبر داده بود.
نخستوزیر دولت موقت پیشبرد امور لبنان در سخنرانی در کنفرانس پاریس گفت کمکهای بینالمللی به کشورش، از جمله برای بازسازی، باید افزایش یابد.
نجیب میقاتی بر لزوم «برقراری فوری آتشبس» تأکید کرد و گفت آماده است برای عملی کردن قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت و جلوگیری از گسترش بحران «نقش کامل» خود را ایفا کند. او افزود که آتشبس در مرحله نخست میتواند برای سه هفته عملی شود.
هدف دیگر فرانسه از برگزاری نشست پاریس غیر از اعطای کمک بشردوستانه به لبنان، تلاش برای یافتن راهکارهایی جهت پر کردن خلأ امنیتی دامنهدار در لبنان است؛ کشوری که دو سال است رئیسجمهوری ندارد و دولت آن نیز موقتی است.
بلینکن: مذاکرهکنندگان آتشبس غزه «در روزهای آینده» دیدار میکنند
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه گفت که مذاکرهکنندگان در روزهای آینده برای رسیدن به یک آتشبس در غزه دیدار خواهند کرد و بار دیگر خواستار توافق میان اسرائیل و حماس شد.
آًقای بلینکن این موضوع را پس از مذاکرات با قطر که یکی از میانجیهای اصلی است، به خبرنگاران گفت.
این دیدار بلینکن از دوحه پس از گفتوگوهایی با رهبران اسرائیل و عربستان سعودی انجام شد. این یازدهمین سفر او به منطقه از زمان آغاز جنگ در غزه است.
قطر به همراه آمریکا و مصر رهبری مذاکرات میان اسرائیل و طرفهای فلسطینی را برای دستیابی به آتشبس در غزه و تبادل گروگانها و زندانیان بر عهده داشته است.
محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آلثانی، نخستوزیر قطر، اعلام کرد که تیمهای آمریکایی و اسرائیلی به قطر سفر خواهند کرد، بدون اینکه جدول زمانی مشخصی ارائه دهد.
تایمز: اسرائیل حمله به ایران را پس از افشای اطلاعات به تأخیر انداخت
روزنامه تایمز روز پنجشنبه به نقل از منابع خود نوشت که افشای اطلاعات محرمانه آمریکا باعث شد اسرائیل حمله تلافیجویانه خود به ایران را به تأخیر بیندازد.
یک «منبع اطلاعاتی آشنا با رایزنیهای نظامی اسرائیل» به این روزنامه گفته است: «افشای اسناد آمریکایی باعث شد تا به دلیل نیاز به تغییر برخی استراتژیها و عناصر، حمله به تأخیر بیفتد.» او اضافه کرد: «حمله تلافیجویانه انجام خواهد شد، اما بیش از آنچه انتظار میرفت زمان برده است.»
محتوای دو سند فوق محرمانهٔ منتسب به پنتاگون برای نخستین بار روز جمعه ۲۷ مهر در کانال تلگرامی «میدل ایست اسپکتیتور» که حامی جمهوری اسلامی ایران شناخته شده، منتشر شد. این کانال ادعا کرد که این اسناد را از منبعی در نهادهای اطلاعاتی آمریکا دریافت کرده اما توضیح بیشتری نداد. آمریکا این ادعا را رد کرده است.
به نوشته تایمز، اسرائیل نگران است که افشای این اطلاعات به ایران کمک کند تا الگوهای خاصی از حملات را پیشبینی کند. طبق گزارش تایمز، اسرائیل مجبور شده است یک طرح جایگزین را توسعه دهد، طرحی که نیاز به بررسیهای دقیقتر جنگی دارد.
در ماه آوریل، اسرائیل در پاسخ به حملههای قبلی موشکهای بالیستیک، موشکهای کروز و پهپادهای ایرانی، یک ایستگاه رادار را در حومه اصفهان منهدم کرد.
طبق اطلاعات افشاشده در اسناد آمریکا، به نظر میرسد اسرائیل قصد داشته حملهای مشابه را برنامهریزی کند. در این اسناد به آمادگی برای استفاده احتمالی از دو نوع موشک توضیح داده شده است: موشکهای نوع راکز و موشک گلدن هورایزن.
موشک راکز یک موشک هوابهسطح با برد بلند است که میتواند از جتهای جنگنده اف-۱۶ یا اف-۳۵ شلیک شود و توسط شرکت دفاعی اسرائیلی رافائل ساخته شده است. گلدن هورایزن نیز یک موشک بالیستیک هوابرد است بردی حدود ۱۲۰۰ مایل.
مزیت استفاده از جتهای جنگنده اسرائیلی برای شلیک چنین موشکهای دوربرد به سوی ایران این است که خلبانان نیازی به ورود به حریم هوایی سایر کشورهای خاورمیانه نخواهند داشت.