لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۳۷

وزیر اقتصاد: تعرفهٔ ۹۶ درصدی آیفون «مصوبهٔ ما نبود، اصلاح می‌شود»


یک نماینده مجلس شورای اسلامی با گوشی آيفون
یک نماینده مجلس شورای اسلامی با گوشی آيفون

وزیر اقتصاد ایران گفت مصوبه دولت مبنی بر وضع تعرفهٔ ۹۶ درصدی برای واردات آیفون «مصوبهٔ ما» نبود و «به‌زودی اصلاح می‌شود».

عبدالناصر همتی روز شنبه ۱۲ آبان در پاسخ به سؤالات خبرنگاران گفت: «تعرفه ۹۶ درصدی برای واردات آیفون مصوبهٔ ما نبوده و به‌زودی اصلاح می‌شود و احتمالاً نزدیک به ۳۰ درصد باشد.»

این ادعای وزیر اقتصاد در حالی است که در مصوبه هیئت وزیران که نهم آبان‌ منتشر و واکنش‌برانگیز شد، سود بازرگانی واردات آیفون ۹۶ درصد تعیین شده بود؛ به این معنا که متقاضیان پس از رفع ممنوعیت واردات آیفون باید تا دو برابر قیمت اصلی هزینه بدهند.

همین مسئله موجی از واکنش‌های انتقادی را در شبکه‌های اجتماعی برانگیخت تا جایی که ساعاتی بعد سخنگوی دولت در واکنش به این انتقادات با انتشار یک پست در شبکه اجتماعی «ایکس» اعلام کرد آن‌چه در هیئت دولت مصوب شد، رفع ممنوعیت واردات محصولات گوشی اپل بود و درمورد نرخ تعرفه واردات «اشتباهی رخ داده که به‌زودی اصلاح و به اطلاع شهروندان محترم خواهد رسید».

سخنگوی دولت همین پیام لحظاتی بعد بازنویسی کرد و بخشی از آن را که به «رخ‌دادن اشتباه» در دولت اشاره کرده بود، از آن حذف کرد. فاطمه مهاجرانی در ویرایش جدید پیام خود نوشت که دولت در مورد نرخ تعرفه واردات «تصمیم‌گیری» خواهد کرد.

ابهام در وضعیت تعرفه‌ها و سردرگمی دولت باعث نوسان شدید قیمت گوشی‌های آیفون در بازار شده است تا جایی که نرخ آیفون ۱۶ پرومکس در بازار غیررسمی از ۹۰ میلیون تومان به ۱۰۵ میلیون تومان رسید.

به‌گفتهٔ رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران، موضوع تعرفه واردات این کالا هنوز مبهم و نابه‌سامان است و تعیین میزان واقعی تعرفهٔ واردات زمان می‌برد. حسین سادات حسینی افزوده است که انتشار اخبار مربوط به تعرفه باعث افزایش تقاضا برای آخرین مدل‌های آیفون شده است.

با این حال، صبح شنبه و با اعلام وضع تعرفه «احتمالاً ۳۰ درصدی» توسط وزیر اقتصاد، قیمت‌ها در بازار کمی متعادل‌تر شد.

پس از اعلام رفع ممنوعیت واردات گوشی‌های آیفون، برخی مقامات صنفی نیز اظهاراتی را مطرح کردند که به ابهام‌ها و بلاتکلیفی این موضوع افزود.

در یکی از این موارد، دبیر کنگره موبایل ایران گفته است که اجرای این مصوبه «ذینفعان دیگری» از جمله ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز، بانک مرکزی و غیره دارد که باید موافقت خود را با آن اعلام کنند.

به گفته محمدرضا عالیان،‌به نظر می‌رسد دولت اقدامی شبیه به «واردات خودروهای دست دوم» را در نظر گرفته است اما جزئیات واردات آیفون از جمله تعرفه هنوز مشخص نیست و در آیین‌نامه مطرح خواهد شد.

در صورتی که اجرای سیاست‌گذاری جدید دولت در مورد آیفون منوط به موافقت ذینفعان دیگر باشد، می‌توان احتمال داد که هریک از این ذینفعان با مخالفت خود مصوبه را زیر سؤال ببرند.

دبیر کنگره موبایل ایران در حالی این مصوبه را به «واردات خودرو» تشبیه کرده است که پیش از این واردات خودرو بارها به دلیل مشکل تخصیص ارز به تعویق افتاده بود.

در همین حال وزیر اقتصاد می‌گوید ارز واردات آیفون با قیمت توافقی تأمین خواهد شد و این برند هم با همان منشأ ارزی وارد خواهد شد که گوشی‌های سامسونگ و سایر برندها وارد می‌شود. این در حالی است که پیش از این یکی از مهم‌ترین دلایل ممنوعیت واردات گوشی‌های آیفون «کمبود ارز» اعلام شده بود.

وارد‌ات رسمی آیفون ۱۴ بلافاصه پس از عرضه در ایران ممنوع شده است. از آن زمان تاکنون مسئولان دولت‌های سیزدهم و چهاردهم بارها وعده رفع ممنوعیت واردات آیفون را داده بودند.

XS
SM
MD
LG