لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۵۸

وزیر نفت ایران می‌گوید نگران بازگشت ترامپ نیست


محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت ایران
محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت ایران

وزیر نفت ایران در ارتباط با وضعیت پیش روی صدور نفت ایران می‌گوید: «تدابیر، اندیشیده شده و دغدغه جدی برای صادرات نفت نداریم».

این اظهارات در حالی بیان می‌شود که بازگشت سیاست «فشار حداکثری» آمریکا علیه ایران با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری قوت گرفته است.

محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت ایران، روز چهارشنبه ۲۳ آبان به خبرنگاران گفت بدون توجه به حضور جو بایدن یا دونالد ترامپ در کاخ سفید «تدابیر آزموده شده» و «تجارب کسب شده» برای ادامه صادرات نفت داریم.

او بدون اشاره به جزئیات این تدابیر و تجارب تصریح کرد «این جمله را کلی گفتم و از من بپذیرید. مطمئن باشید با توجه به شرایطی که پیش خواهد آمد، همکاران صنعت نفت تدابیر لازم را اتخاذ کرده‌اند و جای نگرانی وجود ندارد».

اظهار اطمینان آقای پاک‌نژاد در حالی است که با اعمال تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران در دور قبلی ریاست‌جمهوری آقای ترامپ، صادرات روزانه نفت ایران طی تنها دو سال از ۲.۵ میلیون بشکه به زیر ۳۵۰ هزار بشکه سقوط کرد.

نشریه پولتیکو روز ۱۸ آبان به نقل از چهار مقام دولت قبلی دونالد ترامپ و افراد نزدیک به او در کارزار انتخاباتی‌اش نوشت که سیاست‌های رئیس‌جمهور آیندهٔ ایالات متحده «فشار حداکثری» بر ایران را احیا خواهد کرد.

با روی کار آمدن دولت جو بایدن و تغییر فشار تحریم‌ها، صادرات روزانه نفت ایران هر سال با جهش چشمگیر مواجه شد و در ماه سپتامبر امسال به رکورد ۱.۸۵ میلیون بشکه در روز طی پنج سال گذشته اوج گرفت؛ اما ماه گذشته به خاطر تهدید احتمالی حملات اسرائیل به زیرساخت‌های نفتی به ۱.۵ میلیون بشکه کاهش یافت.

شرکت اطلاعات کالا، کپلر، به رادیو فردا می‌گوید در مجموع، چین در ۱۰ ماه نخست سال جاری به‌طور میانگین بیش از ۱.۵ میلیون بشکه واردات نفت از ایران داشته که معادل ۹۴ درصد از کل صادرات نفت ایران است. ایران در دورهٔ یادشده، روزانه ۴۶ هزار بشکه نیز راهی سوریه و حدود ۲۰ هزار بشکه راهی مقاصد نامعلوم کرده است.

بازگشت ترامپ و اِعمال دوبارهٔ فشار حداکثری در حالی است که دولت مسعود پزشکیان در لایحه بودجه سال آینده، صادرات روزانه ۱.۸۵ میلیون بشکه نفت را گنجانده که حتی ۳۰۰ هزار بشکه بیشتر از سال جاری است.

تقریباً کل نفت صادراتی ایران به چین از طریق واسطه‌ها در عراق، عمان و به‌ویژه مالزی انجام می‌گیرد و ایران هزینه چشمگیری برای دور زدن تحریم‌ها متقبل می‌شود.

مدیریت سوخت زمستانی

آقای پاک‌نژاد همچنین در واکنش به کسری سوخت مایع و گاز که منجر به قطعی برق شده، گفته است مدیریت سوخت زمستانی برای «منازل و مراکز صنعتی» خواهیم داشت.

جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته معمولاً کسری برق تابستانی و گاز زمستانی را با اعمال محدودیت تحویل انرژی به بخش صنعتی مدیریت می‌کرد؛ اما کسری انرژی کشور به حدی افزایش یافته که تابستان امسال و طی روزهای گذشته قطعی برق به همه بخش‌ها از خانوارها تا بخش تجاری و صنعتی اعمال می‌شود.

وزیر نفت ایران مدعلی شد گاهی تا ۸۰ درصد سوخت در بخش خانگی مصرف می‌شود، اما گفت که «تلاش می‌کنیم تا حد ممکن بخش‌های دیگر دچار مشکل نشوند و بخش صنعت با حداقل چالش روبه‌رو شود.»

به‌رغم اظهارات آقای پاک‌نژاد دربارهٔ تلاش دولت برای به حداقل رساندن چالش انرژی بخش صنعت، علی‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان روز جاری اعلام کرد از ۱۵ مهرماه گاز تحویلی به این صنعت کاهش یافته است؛ به‌طوری که ابتدا ۲۰ درصد محدودیت اعمال شد که بعد از مدتی به ۵۰ درصد هم رسید و در حال حاضر محدودیت گاز به ۸۰ درصد افزایش پیدا کرده است.

وحید یعقوبی، عضو انجمن صنایع فولاد نیز روز سه‌شنبه ۲۲ آبان گفته بود اعمال محدودیت تحویل گاز به این صنعت از نیمه مهرماه آغاز شده و گاز تحویلی به این صنعت نصف شده است.

XS
SM
MD
LG