لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۳

رویترز: رایزنی قدرت‌های اروپایی برای صدور قطعنامه‌ای علیه ایران در شورای حکام


آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داده است که قدرت‌های اروپایی در صدد آن هستند تا شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نشست هفته آینده خود قطعنامه جدیدی علیه ایران به دلیل عدم همکاری با این نهاد صادر کند.

این گزارش روز چهارشنبه ۲۳ آبان همزمان با سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سازمان ملل، به تهران منتشر شده است. آقای گروسی در این سفر قرار است با مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، عباس عراقچی، وزیر خارجه، و محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، دیدار و گفت‌وگو کند.

رویترز می‌نویسد که صدور قطعنامه جدید می‌تواند تنش‌ها با ایران را تشدید کند همان‌طور که تهران پیش از این نیز انتقادات شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را با افزایش فعالیت‌های هسته‌ای خود و ممانعت از انجام ماموریت بازرسان آژانس تلافی کرده بود.

با این حال قطعنامه جدید در صورت تصویب در شورای حکام رخدادی متعاقب پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده و بازگشت او به کاخ سفید خواهد بود، کسی که در دولت اول خود توافق هسته‌ای با ایران را یکطرفه لغو کرد و سیاست فشار حداکثری علیه آن را به اجرا گذاشت.

به گفته این منابع دیپلماتیک، این قطعنامه از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهد خواست که علاوه بر گزارش‌های فصلی خود از فعالیت‌های هسته‌ای ایران «گزارش جامعی» نیز از آن تهیه کند که حاوی جزییات بیشتری است و روی اختلافات با تهران، از جمله در رابطه با کشف ذرات اورانیوم در سایت‌های اعلام نشده، تمرکز دارد.

این منابع دیپلماتیک می‌گویند که هدف از چنین قطعنامه‌ای وادار کردن ایران برای بازگشت به میز مذاکره است تا در ازای کاهش تحریم‌ها، محدودیت‌های جدیدی را در رابطه با برنامه اتمی خود بپذیرد، محدودیت‌هایی که کمتر از برجام خواهد بود.

یک دیپلمات اروپایی به رویترز گفت: «نگرانی‌های ما در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران کاملا مشخص است. این خیلی طبیعی است که از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته شود تا گزارشی دقیق ارائه دهد. این گزارش سپس مبنایی برای برخورد با رفتار ایران فراهم می‌کند.»

رویترز می‌نویسد که چهار دیپلمات دیگر نیز تایید کرده‌اند که فرانسه، بریتانیا و آلمان برای صدور یک قطعنامه در شورای حکام رایزنی می‌کنند.

این خبرگزاری می‌افزاید، تلاش‌های غرب برای مذاکره با ایران و دستیابی به توافق جدید تا پیش از اکتبر سال آینده که برجام به طور رسمی پایان خواهد پدیرفت، اساسا بر این فرض استوار بود که کامالا هریس، رقیب دونالد ترامپ، در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده پیروز خواهد شد، چرا که ترامپ تمایلی به مذاکره با ایران ندارد.

به گفته دیپلمات‌ها، ایالات متحده نقشی در تهیه پیش‌نویس این قطعنامه نداشته است، اما پیش‌بینی می‌شود که همچنان از آن حمایت کند، همان‌طور که در مورد آخرین قطعنامه علیه ایران در ماه ژوئن نیز چنین شد.

رویترز اضافه می‌کند که اما از سوی دیگر رافائل گروسی تمایلی به ارائه گزارشی جامع ندارد، چرا که او در میانه تلاش‌های دیپلماتیک برای وادار ساختن ایران به توضیح درباره ذرات اورانیوم و متقاعد کردن تهران به افزایش نظارت آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای‌اش است.

تهران اکنون در حال غنی‌سازی اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصد است که به حدود ۹۰ درصد مورد نیاز برای بمب اتم نزدیک است. طبق معیار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران اورانیوم غنی‌شده کافی برای تولید حدود چهار بمب هسته‌ای، در صورت غنی‌سازی بیشتر، در اختیار دارد.

ایران مدت‌هاست که هرگونه برنامه برای ساخت بمب هسته‌ای را رد کرده و می‌گوید که اورانیوم را فقط برای مصارف انرژی غیرنظامی غنی‌سازی می‌کند.

XS
SM
MD
LG