رئیسجمهور گرجستان با انتقاد از برخوردها با معترضان و بازداشت موقت رهبر اپوزیسیون کشور هشدار داده که «قیام» کل کشور را فرا گرفته است.
هشدار سالومه زورابیشویلی در حالی است که گزارشها حاکی از ادامه اعتراضات مردم خشمگین برای چهارمین شب متوالی به تصمیم دولت برای به تعویق انداختن مذاکرات عضویت در اتحادیه اروپا است.
خبرنگاران رادیو اروپای آزاد میگویند نیروهای پلیس چندین معترض را بعد از متفرق کردن، مورد ضرب و شتم قرار داده و بازداشت کردهاند.
این گزارش میافزاید پلیس برای جلوگیری از تجمع معترضان در نزدیکی پارلمان، خیابانها و ایستگاه متروی روستاولی در مرکز شهر، از ماشینهای آبپاش استفاده کرده و در سرکوب دیگری که حوالی ساعت ۲ بامداد روز دوشنبه آغاز شد، متوسل به گاز اشکآور و اسپری مواد شیمیایی شد و افراد بیشتری را بازداشت کرد.
گزارشها حاکی است که تاکنون دستکم ۲۰۰ نفر در اعتراضات بازداشت شدهاند. اعتراض و تجمع تا شامگاه دوشنبه ۱۲ آذر هم ادامه یافته است.
خانم زورابیشویلی در مصاحبه با رسانه «فرانس اینتر» گفته است: «این یک قیام در کل کشور است».
او در ادامه اعلام کرد انتخابات پارلمانی اخیر با «تخلف و دزدی آرا» همراه بود و هیچ کسی آن را به رسمیت نشناخت.
رئیسجمهور گرجستان تصریح کرد: «ما با رژیمی مواجه هستیم که خارج از چهارچوب قانون اساسی است و ماموریت من تا روزی که رئیس جمهور به طور قانونی انتخاب شود، ادامه دارد».
اظهارات او واکنشی به درخواست ایراکلی کوباخیدزه، نخست وزیر گرجستان و رهبر حزب حاکم «رویای گرجی» است که از خانم زورابیشویلی خواسته بود تا پایان ماه جاری و اتمام دوره ریاستجمهوری، این پست را ترک کند.
خانم زورابیشویلی میگوید: «پارلمان قانونی وجود ندارد و بنابراین، یک مجلس نامشروع نمیتواند رئیس جمهور جدید را انتخاب کند».
حزب حاکم «رویای گرجی» ماه گذشته اعلام کرد حائز ۵۴ درصد آرا در انتخابات پارلمانی شده و بار دیگر به پیروزی رسیده است؛ مخالفان دولت از تخلفات گسترده و «نفوذ روسیه» در این انتخابات خبر داده و آمریکا و اتحادیه اروپا نیز گفتهاند نتیجه اعلام شده را به رسمیت نمیشناسند.
اکثریت گرجستان از عضویت در اتحادیه اروپا حمایت میکنند و ماموریت دولت طی قانون اساسی باید تلاش برای پیوستن به این اتحادیه باشد؛ اما حزب حاکم اخیرا اعلام کرد که مذاکرات برای پیوستن به اتحادیه اروپا را تا سال ۲۰۲۸ تعلیق میکند.
جمعیت گرجستان حدود ۳.۷ میلیون نفر است و بر اساس نظرسنجیها، بیش از ۸۰ درصد از شهروندان این کشور خواستار پیوستن به اتحادیه اروپا هستند.
درخواست گرجستان برای پیوستن به اتحادیه اروپا در دسامبر ۲۰۲۳ ارائه شد و اخیرا به حالت تعلیق درآمد؛ اما روابط دو طرف در ماههای اخیر و به دنبال تصویب قانون بحثبرانگیز «عامل خارجی» در گرجستان تیره شده است.
این قانون که مشابه قانون روسیه است، به گفته منتقدان با هدف تهدید رسانهها و جامعه مدنی تصویب شده است.
ایالات متحده حدود پنج ماه پیش با این هشدار که گرجستان در حال پسرفت از دموکراسی است، توقف بیش از ۹۵ میلیون دلار کمک به این کشور را اعلام کرد.