لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۷

واکنش‌ها به حضور اسرائیل در منطقه حائل؛ عربستان: تخریب شانس سوریه است


خودرورهای نظامی اسرائیل در منطقه حائل در بلندی‌های جولان
خودرورهای نظامی اسرائیل در منطقه حائل در بلندی‌های جولان

ورود نیروهای ارتش اسرائیل به آن سوی بلندی‌های جولان در خاک سوریه واکنش‌های بین‌المللی گسترده‌ای را به همراه داشته و عربستان آن را تخریب شانس سوریه برای برقراری دوباره امنیت خوانده است.

وزارت خارجه عربستان سعودی شامگاه دوشنبه ۱۹ آذر در بیانیه‌ای اعلام کرد که تصرف منطقه حائل «نقض دوباره قواعد حقوق بین‌الملل توسط اسرائیل» است.

به نوشته بیانیه وزارت خارجه عربستان، این اقدام «تاییدی بر تداوم نقض قواعد حقوق بین‌الملل توسط اسرائیل و قصد این کشور برای خراب کردن شانس سوریه در برقراری مجدد امنیت و ثبات است».

در همین حال دبیرکل سازمان ملل نیز اقدام اسرائیل را ناقض توافقنامه ۱۹۷۴ دانسته است.

استفان دوجاریک، سخنگوی آنتونیو گوترش، با تاکید بر اینکه ورود سربازان اسرائیلی به منطقه حائل ناقض توافقنامه سال ۱۹۷۴ میان اسرائیل و سوریه است گفت نیروهای حافظ صلح این موضوع را به اسرائیل ابلاغ کرده‌اند.

روز یکشنبه به دنبال سقوط حکومت بشار اسد به دست شورشیان سوری، نخست وزیر اسرائیل اعلام کرد که سربازان ارتش سوریه محل‌های استقرار خود را ترک کرده‌اند و توافق ۱۹۷۴ در حال فروپاشی است.

بنیامین نتانیاهو روز دوشنبه نیز گفت که حضور نیروهای اسرائیلی در منطقه حائل با هدف «اطمینان از امنیت و حق حاکمیت ملی» اسرائیل بوده است.

در همین حال متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، تصریح کرد که اقدام اسرائیل در واکنش به عقب‌نشینی ارتش سوریه بوده و آمریکا ضروری می‌بیند که توافق سال ۱۹۷۴ میان اسرائیل و سوریه به شکل کامل پابرجا بماند.

آقای میلر در عین حال گفت که ایالات متحده مراقب خواهد بود که حضور اسرائیل در خاک سوریه «موقت باشد».

از سوی دیگر مصر استقرار نیروهای اسرائیلی در منطقه حائل را محکوم کرده و وزارت خارجه قطر هم ضمن محکوم کردن این اقدام، آن را «تحولی خطرناک» خواند.

ایران نیز این اقدام ارتش اسرائیل را «تجاوز مکرر» این کشور به خاک سوریه خواند و آن را به شدت محکوم کرد.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با اشاره به شرایط فعلی در سوریه و مواجهه مردم با تحولات ناشی از تغییر نظام گفت که اقدام اسرائیل «نقض آشکار منشور سازمان ملل» است».

او همچنین خواستار واکنش فوری شورای امنیت سازمان ملل شد.

از سوی دیگر اسرائیل روز دوشنبه در نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد که اقدامات نیروهای این کشور در منطقه حائل بلندی‌های جولان «محدود و موقت» است و برای مقابله با تهدیدات، به ویژه برای ساکنان بخش اسرائیلی جولان، اتخاذ شده است.

دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، هم در نامه‌ای به شورای امنیت تاکید کرد کشورش در درگیری‌های کنونی در سوریه مداخله نمی‌کند و اقدام اخیر اسرائیل «صرفا بر حفظ امنیت خودمان متمرکز است».

او همچنین گفت که اسرائیل به چارچوب توافقنامه سال ۱۹۷۴ پایبند است.

اسرائیل در سال ۱۹۶۷ بخش اعظم بلندی‌های جولان را اشغال کرد و بعدها به رغم مخالفت جامعه بین‌المللی، آن را ضمیمه خاک خود ساخت.

در سال ۱۹۷۴ یک منطقه حائل برای جدا کردن نواحی تحت کنترل اسرائیل از سرزمین‌ سوریه تشکیل شد و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد نیز در آن مستقر شدند که اکنون صحنه پیشروی نیروهای اسرائیلی است.

XS
SM
MD
LG