لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۸

بلینکن: ترامپ می‌تواند با مذاکره مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود


آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، گفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب این کشور، فرصت مذاکره با ایران را دارد و دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای امر اجتناب‌ناپذیری نیست.

آقای بلینکن که در روزهای پایانی مسئولیت خود به عنوان ارشدترین دیپلمات ایالات متحده به سرمی‌برد، روز چهارشنبه ۲۸ آذر اذعان داشت که حکومت جمهوری اسلامی احتمالا اکنون که شکست‌های نظامی را در منطقه متحمل شده‌ است، جدی‌تر از قبل از به فکر سلاح هسته‌ای باشد.

طی چند ماه گذشته اسرائیل در حمله‌ای تلافی‌جویانه برخی مراکز نظامی ایران را هدف قرار داده و حزب‌الله را که متحد کلیدی آن در لبنان محسوب می‌شود، تضعیف کرده است. از سویی شورشیان سوری نیز حکومت بشار اسد را که دیگر متحد ایران در منطقه محسوب می‌شد، سرنگون کرده‌اند.

آنتونی بلینکن در شورای روابط خارجی در نیویورک گفت: «تصور نمی‌کنم که دستیابی آنها به سلاح هسته‌ای اجتناب‌ناپذیر باشد.»

وی افزود: «از آنجا که آنها در حوزه دفاعی شکست‌هایی خورده‌اند، مطمئنا باید انتظار داشته باشید که بیشتر از قبل به آن [سلاح هسته‌ای] فکر بکنند.»

اما وزیر خارجه ایالات متحده در عین حال خاطرنشان ساخت که ایران از عواقب دستیابی به سلاح هسته‌ای مطلع است و ادامه داد: «به نظرم چشم‌اندازی برای مذاکرات وجود دارد.»

ایران اتهام تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده و می‌گوید که برنامه هسته‌ای آن صرفا ماهیتی صلح‌آمیز دارد.

دونالد ترامپ در نخستین دوره ریاست جمهوری خود توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران، موسوم به برجام، را که پس از مذاکراتی دامنه‌دار در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما به دست آمده بود، یکجانبه لغو کرد و تحریم‌های سنگینی را علیه تهران به اجرا گذاشت.

بلینکن اظهار داشت: «رئیس جمهور ترامپ زمانی که می‌خواست برجام را لغو کند گفت که او خواستار یک توافق بهتر و قدرتمندتر است.»

وی تاکید کرد که هیچ کدام از دولت‌های ایالات متحده نمی‌خواهند که ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد.

وزیر خارجه ایالات متحده سپس با اشاره به این دیدگاه کلان گفت: «به هر حال همان‌طور که من متقاعد شده‌ام دولت ما چنین قصدی داشت، دولت بعدی نیز چنین خواهد بود.»

دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، از سال ۲۰۲۱ که روی کار آمد، مداکرات غیرمستقیمی را با ایران آغاز کرد که هدف از آن احیای توافق هسته‌ای بود. این مذاکرات اما به دلیل اختلاف بر سر دامنه لغو تحریم‌ها شکست خورد و بایدن نیز از زمان حمله ۷ اکتبر گروه افراطی حماس به اسرائیل به دلیل حمایت‌های ایران از این گروه فشار را بر تهران بیشتر کرد.

به دنبال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری پنجم نوامبر امسال، گزارش‌هایی مبنی بر دیدار ایلان ماسک، متحد دونالد ترامپ، با یک مقام ارشد ایرانی منتشر شد. ایران اما این گزارش را تکذیب کرده است.

از سویی دونالد ترامپ چند روز پیش در مصاحبه‌ای با مجله تایم که او را به‌عنوان «شخصیت سال» برگزیده است گفت که احتمال وقوع درگیری نظامی گسترده بین آمریکا و ایران منتفی نیست.

پس از آن نیز روزنامه وال‌استریت جورنال به نقل از چند فرد نزدیک به تیم انتقالی رئیس جمهور منتخب آمریکا گزارش داد که آقای ترامپ و همکارانش در حال بررسی گزینه‌هایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، «از جمله حملات هوایی پیشگیرانه»، هستند.

XS
SM
MD
LG