نرخ دلار در بازار آزاد ارز ایران در ادامهٔ روند صعودی خود، به رکورد ۷۷ هزار و ۶۵۰ تومان رسید.
یورو نیز برای اولین بار وارد کانال ۸۰ هزار تومان شده و تا صبح روز پنجشنبه ۲۹ آذرماه در حوالی ۸۰ هزار و ۶۰۰ تومان معامله میشود. نرخ پوند نیز با عبور از ۹۸ هزار تومان در آستانه ۱۰۰ هزارتومانی شدن است.
مجموعهای از عوامل سیاسی و اقتصادی از جمله «پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده»، «تحولات خاورمیانه و ریسکهای درگیری نظامی ایران»، «تقویت احتمال استفاده از مکانیزم ماشه علیه جمهوری اسلامی» و «حذف ارز نیمایی و ترجیحی»، به عنوان عمدهترین دلایل رکوردهای تاریخی دلار مطرح شده است.
در روزهای اخیر بر اساس تصمیم بانک مرکزی، نرخ دلار توافقی حدود ۶۱ هزار تومان جایگزین ارز نیمایی شد. بر این اساس، صادرکنندگان و واردکنندگان از این پس باید در سامانه معاملات ارز تجاری ارز مورد نیاز خود را خرید و فروش کنند.
این در حالی است که تا پیش از این واردکنندگان امکان واردات کالا با نرخ ۵۴ هزار تومان را داشتند و حذف یکباره ارز نیمایی به دلیل اینکه باعث افزایش نرخ کالا و خدمات میشود، به بازار غیررسمی ارز سیگنال افزایشی داده است. با این وجود مقامهای رسمی اثر این تصمیمگیری را در قیمتها انکار میکنند.
رئیس کل بانک مرکزی ایران ۲۷ آذرماه در یک گفتوگوی تلویزیونی دلیل رشد دلار را «عملیات روانی دشمن» اعلام کرد و وعده داد که قیمت ارزهای خارجی کاهش خواهد یافت اما از آن زمان تاکنون نرخ دلار دستکم هزار تومان رشد کرده است.
بانک مرکزی انتظار داشت با روی کار آمدن بازار ارز توافقی و نرخهای رسمی را به نرخ بازار آزاد نزدیک کند اما پس از این تغییر بار دیگر نرخ دلار آزاد در حال فاصله گرفتن از نرخ دلار رسمی است.
در همین حال سخنگوی هیئترئیسهٔ مجلس نیز گفت نمایندگان وزیر اقتصاد را برای طرح سؤال به مجلس فراخوانده و در صورت لزوم طرح استیضاح او را کلید خواهند زد.
عباس گودرزی روز پنجشنبه با اشاره به تأثیرات منفی نوسانات ارزی بر اقتصاد و معیشت مردم گفت با شروع جلسات در روزهای آتی مجلس به این مسئله ورود خواهد داشت.
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با انتقاد از عملکرد بانک مرکزی و شورای عالی پول و اعتبار در تنظیم بازار ارز گفته است: «حتی فقیرترین کشورهای آفریقایی هم کاهش ارزش پولشان به این شکل نیست.»
علیرضا زندیان افزوده که «عمده مشکلات بازار ارز ناشی از خود بانک مرکزی است».