لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۳۸

تهدید ترامپ به پس‌گرفتن کانال پاناما و الحاق گرینلند به آمریکا در پیام کریسمس


رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در پیامی به مناسبت کریسمس، ناخشنودی خود از عملکرد دولت‌ پاناما در ارتباط با اداره کانال پاناما و دولت کانادا به دلیل ناترازی بازرگانی با آمریکا را تکرار کرد و گفت که جزایر گرینلند که بخشی از قلمرو پادشاهی دانمارک در آمریکای شمالی است، باید بخشی از خاک آمریکا باشد.

دونالد ترامپ روز چهارشنبه پنجم دی در روز کریسمس، میلاد عیسی مسیح، در پیامی در شبکهٔ اجتماعی «تروث سوشال» نوشت سربازان چینی «عاشقانه، اما غیرقانونی، کانال پاناما را اداره می‌کنند، مکانی که آمریکا ۱۱۰ سال پیش، ۳۸ هزار نفر را برای احداث آن از دست داد، و (پاناما) مطمئن است که آمریکا میلیاردها دلار پول تعمیرات را می‌پردازد اما مطلقاً اجازهٔ گفتن حرفی در این زمینه ندارد».

او نوشت که تحویل کانال پاناما به دولت و مردم پاناما «با شرایطی بود و اگر اصول اخلاقی و قانونی این هدیهٔ بزرگ رعایت نشود، آمریکا خواهان استرداد کامل کانال به آمریکا خواهد شد».

دولت آمریکا در سال ۱۹۹۹ که دومین دوره ریاست‌ جمهوری بیل کلینتون، رئیس‌ جمهور دموکرات بود، کانال پاناما که یک مسیر مهم کشتیرانی و حلقهٔ اتصال اقیانوس اطلس به اقیانوس آرام است را به دولت این کشور داد. پیش از آقای کلینتون، جیمی کارتر، هم حزبی او، در سال ۱۹۷۷ توافق اصولی برای واگذاری کانال به پاناما، پس از یک رشته اعتراضات دانشجویی و مباحثات آن زمان را امضا کرده بود.

احداث کانال در سال ۱۸۸۰ توسط فرانسوی‌ها آغاز شد اما آمریکا آن را در سال‌های ۱۹۰۴ تا ۱۹۱۴ بر اساس تصمیم تئودور روزولت تکمیل کرد. بیماری‌های مختلف مانند مالاریا و تب زرد به مرگ ده‌ها هزار کارگر سازنده این کانال منجر شده بود.

دونالد ترامپ با نزدیک شدن به آغاز دوران دوم ریاست جمهوری خود در اول بهمن، از هزینه‌های «بیش از حدی» که پاناما برای عبور کشتی‌ها از کانال می‌گیرد، انتقاد کرده و هشدار داده که بعید نیست آمریکا خود این آبراه مهم را در دست بگیرد.

رئیس‌ جمهور منتخب همچنین در روز کریسمس در پیام انتصاب کوین مارینو کابرِرا به عنوان سفیر در پاناما نوشت سفیر کشوری می‌شوید که آمریکا را «فراتر از بدترین کابوس‌های‌مان استثمار کرده است».

با این حال رئیس‌جمهور پاناما در پی پیام تازه آقای ترامپ بر حاکمیت کشورش بر کانال تأکید کرد.

تبریک به «فرماندار» کانادا

دونالد ترامپ همچنین در پیام کریسمس خود بار دیگر جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا را «فرماندار» نامید و به طعنه نوشت کریسمس را به او تبریک می‌گوید؛ جایی که «مالیات شهروندانش بسیار زیاد است و اگر کانادا ایالت پنجاه و یکم آمریکا می‌شد، مالیات مردمش بیش از ۶۰ درصد کاهش می‌یافت، رونق اقتصادی‌اش سریعاً دو برابر می‌شد و از نظر نظامی نیز به‌طوری بی‎‌نظیر مورد حمایت قرار می‌گرفت».

رسانه‌های کانادا ماه گذشته پس از سفر جاستین ترودو به آمریکا برای دیدار با دونالد ترامپ، نوشتند که رئیس‌جمهور منتخب در میز شام پیشنهاد کرد آقای ترودو به مقام «فرمانداری» ایالت کانادا اکتفا کند.

این دیدار پس از آن بود که دونالد ترامپ اعلام کرد با آغاز رهبری او بر آمریکا، تعرفه برای کانادا را به ۲۵ درصد افزایش خواهد داد زیرا تراز بازرگانی جاری «شدیداً به زیان» آمریکا است در حالی که این وضعیت سالانه یکصد میلیارد دلار بیشتر نصیب کانادا می‌کند.

آقای ترامپ در پیام کریسمس خود این را نیز نوشت که مردم کانادا باید یک جنبش (برای رهبری جدید) ایجاد کنند که «تماشای آن واقعا لذت‌بخش خواهد بود». او تآکید کرد که عنوان عالی‌ترین مقام در کانادا «فرماندار» خواهد بود.

ارزش دلار کانادا در روزهای اخیر در پی تنش با آقای ترامپ کاهش یافته و هر دلار آمریکا به ۱.۴۴ دلار کانادا رسیده است.

«مردم گرینلند هم خواهان آمریکا هستند»

دونالد ترامپ در پیام خود، کریسمس را نیز به ساکنین گرینلند شادباش گفت و نوشت آمریکا برای اهداف امنیت ملی خود به این منطقه نیاز دارد». او افزود که مردم گرینلند هم خواهان حکومت آمریکا هستند و «ما این کار را خواهیم کرد».

پیت هگست که از سوی دونالد ترامپ برای سمت وزارت دفاع معرفی شده، در پیامی تاکید کرد که با آغاز کار خود در این مقام، موضوع حاکمیت آمریکا بر کانال پاناما و گرینلند را در دستور کار قرار خواهد داد.

اریک ترامپ، پسر ارشد دونالد ترامپ، یک روز پیش از آن، پدرش را در حال خرید اینترنتی از شبکه آمازون برای دادن پیشنهاد خرید کانال پاناما، کانادا و گرینلند نشان داده بود.

نخست‌وزیر خودگردان گرینلند نیز در پیامی نوشت که مبارزهٔ طولانی این منطقه از دست نخواهد رفت و این جزیره هرگز فروشی نیست. دولت دانمارک این هفته بودجه برای دفاع از گرینلند را افزایش داد.

دونالد ترامپ در پیام کریسمس خود همچنین با انتقاد شدید از افرادی که آنها را «دیوانه‌های چپ رادیکال» در کشورش نامید، گفت آنها در کار دادگاه‌ها و انتخابات اخلال می‌کنند، و خطاب به ۳۷ «جنایتکار بسیار خشن» محکوم به اعدام که جو بایدن، رئیس‌جمهور مستقر این هفته حکم آن‌ها را به حبس ابد بدون آزادی مشروط کاهش داد، نوشت: «بروید به جهنم».

جو بایدن، رئیس‌جمهور وقت آمریکا در پیامی متفاوت به مناسبت کریسمس، از مردم این کشور خواست اختلافات را کنار بگذارند و گفت ما انسان‌ها برای دوست داشتن به دنیا آمده‌ایم. او یک تور ویدئویی از تزیینات کاخ سفید به مناسبت کریسمس را نیز به مردم ارائه کرد.

XS
SM
MD
LG