(rm) صدا |
شيرين فاميلي (راديوفردا): روزگذشته ژاله كاظمي، چهره آشنا و مجري خوش صداي تلويزيون ملي ايران پيش از انقلاب، در شهر واشنگتن دي سي چشم از جهان فرو بست. صداي دلنشين و اجراي هنرمندانه او در دوبله فيلمهاي فارسي و در برنامه هائي چون شما و تلويزيون و روزها و روزنامه ها براي بسياري از ايرانيان به ياد ماندني است. ژاله علاوه بر آنكه يكي از پيش كسوتان و برجسته ترين گويندگان در ايران به شمار مي رفت، نقاش هم بود. بهروز نيكذات از دوران آشنائي و همراهي با ژاله كاظمي سخن مي گويد.
صداي ژاله كاظمي: سال گذشته من در ميشيگان نمايشگاهي داشتم به نام صداي خاموش، چون معتقد هستم كه نقاشي به طور كلي، صدا و موسيقي را در خودش دارد و مي دانيد كه به طور كلي در هنرها ما موسيقي را اول داريم و بعد نقاشي را و به نظر من نقاشي خيلي هنر پرصدايي است، در نهايت خاموشي اش، بنابراين من درواقع با صداي خاموشم سال گذشته در آمريكا حرف زدم و امسال در مملكتم ايران.
علي سجادي (راديو فردا): اين صداي ژاله كاظمي بود كه براي هميشه خاموش شد. در مصاحبه اي با بهروز نيكذات، درباره نمايشگاهي با نام صداي خاموش دو كه شمال نقاشيهاي خانم ژاله كاظمي بود و سال گذشته در تهران برگزار شد. خانم كاظمي روز گذشته در بيمارستاني در ايالت ويرجينيا در ساعت شش و نيم به وقت محلي درگذشت. در گفتگويي با بهروز نيكذات، از او درباره سابقه آشنايش با ژاله كاظمي پرسيدم.
بهروز نيكذات (راديو فردا): سابقه شخصي من با خانم ژاله كاظمي به دوران تلويزيون ملي ايران برمي گردد، ولي از زماني كه تلويزيون به ايران آمده بود كه اصلا تلويزيون ملي وجود نداشت، در تلويزيون خصوصي بود به نام تلويزيون ايران، من تماشاگر اين برنامه ها بودم و اولين بار شايد ايشان را آن برنامه اي كه برنامه جوانان آنجا ديدم كه فقط چند لحظه اي بيشتر طول نكشيد، چون براي اولين بار آمده بودند به تلويزيون و مي خواستند برنامه را اجرا كنند كه بعد از اين كه دوربين به روي ايشان بازشد، ايشان نگاهي به دوربين كردند و نگاهي به كاغذ، گفتند سلام و بعد ديگر همانطور ماندند و نتوانستند ادامه دهند و گفتند كه من نمي توانم. و برنامه را به همانجا قطع كردند و از آن به بعد هم ديگر در تلويزيون ايران كه تلويزيون تجاري و بخش خصوصي بود، حضور پيدا نكردند.
ع . س : سابقه حضور ايشان قبل از اين كه به تلويزيون بيايند، در دوبلاژ بود.
ب ن: نه . وقتي كه ايشان به تلويزيون آمدند، بيشتر از 17 سال نداشتند و دختر جوان تازه كاري بودند كه توسط برادرشان آقاي كاظمي كه خودشان در دوبلاژ كار مي كردند و يكي از دوبلاژهاي خيلي سرشناس ايران بودند، معرفي شدند به تلويزيون كه در آنجا نتوانست موفق بماند و از آنجا با برادرشان به دوبلاژ برگشتند.
ع . س: ايشان كي به تلويزيون ملي ايران آمد؟
ب ن: خانم كاظمي وقتي كه در دوبلاژ بود، يك ازدواج خيلي كوتاه و ناموفقي داشت با آقاي سيامك ياسمي كه بدوا تهيه كننده فيلمهاي سينمايي شد. ازدواجش شايد بيشتر از سه ماه طول نكشيد كه بعد از هم جدا شدند و بعد با آقاي ايرج گرگين كه يكي از تهيه كنندگان و مديران تلويزيون ملي ايران بودند ازدواج كردند كه نتيجه اش يك فرزند است به اسم آقاي افشين گرگين. آن هم بيشتر از چند سالي طول نكشيد و از هم جدا شدند و بعد از اينكه از هم جدا شدند، ژاله كاظمي به تلويزيون آمد.
ع . س : در تلويزيون چه مي كرد ايشان؟
ب . ن: آنهايي كه ژاله كاظمي را به ياد مي آورند مي دانند كه بيشتر كار خانم ژاله كاظمي در زمينه مصاحبه و ارائه برنامه هاي ديگري بود در همين زمينه ها. از برنامه هاي معروفي كه شايد به خاطر مانده باشد، برنامه شما و تلويزيون بود كه ايشان مجريش بودند و يك برنامه ديگري كه خانم ژيلا سازگار تهيه مي كردند به نام روزها و روزنامه ها كه مجري آن برنامه هم بودند و شما يادم مي آيد در صحبتي كه با هم مي كرديم درباره خانم ژاله كاظمي، از خاطره اي كه از يكي از برنامه هاي شما و تلويزيون داشتيد ياد كرديد كه بهتر است از زبان خود شما بشنويم.
ع . س: بله من برنامه نوروز 1357 بود. در آن برنامه يكي از ميهمانان خانم كاظمي در برنامه شما و تلويزيون آقاي اميرعباس هويدا، نخست وزير وقت بود و آن مصاحبه خيلي خوب ياد من مانده است، بخصوص به خاطر سئوالهايي كه خانم كاظمي از ايشان كرد، از جمله اينكه از او پرسيد كه شما سيزده سال است كه نخست وزير كشور هستيد و فكر نمي كنيد كه اين عدد سيزده براي شما نحسي به باربياورد؟
ب . ن : به هر حال هر كسي به نوعي اطمينان دارم كه يادي از ژاله كاظمي دارد، چه در مقام اجراكننده برنامه هاي تلويزيوني و يا در پانزده بيست سال گذشته كه به نقاشي هم روي آورده بود و نمايشگاههاي متعددي در آمريكا و ايران برگزار كرده بود، به نوعي اسم خودش را در ذهنها و خاطره ها ثبت كرده و براي من به عنوان يك دوست و همكار قديمي جايش هميشه خالي خواهد بود. ژاله كاظمي، برنامه ساز و مجري سرشناس تلويزيون ملي ايران در دهه 1350، ديروز در واشنگتن دي. سي. در اثر ابتلا به سرطان لوزالمعده در شصت سالگي درگذشت. بهروز نيكذات، از همکاران قديمي وي مي گويد که ژاله كاظمي كار تلويزيوني خود را در 17 سالگي آغاز كرد و به معرفي برادرش كه در كار دوبله بود، به دوبلاژ فيلمها روي آورد. وي مي افزايد در تلويزيون بيشتر كار خانم ژاله كاظمي در زمينه مصاحبه بود و از برنامه هاي معروف وي، برنامه شما و تلويزيون بود. وي مي گويد: هر كسي يادي از ژاله كاظمي دارد، چه در مقام اجراكننده برنامه هاي تلويزيوني و چه در 15، 20 سال گذشته كه به نقاشي روي آورد و نمايشگاههاي متعددي در آمريكا و ايران برگزار كرد.