(rm) صدا |
مينا بهارمست (راديو فردا): 117نفر از شخصيتهاي سياسي در ايران، بيانيه مشترکي امضا کردند و در آن در مورد وضعيت کنوني کشور ابراز نگراني شده و سياستهاي کلان جمهوري اسلامي مورد انتقاد قرار گرفته است.
مهدي خلجي (راديو فردا): مطبوعات امروز صبح ايران نتوانستند متن کامل بيانيه 117چهره سياسي را در انتقاد از سياستهاي کلان جمهوري اسلامي منتشر کنند. امضا کنندگان رهبران جمهوري اسلامي را از گرفتار آمدن به سرنوشت صدام حسين و طالبان بيم داده اند و نوشته اند استبداد و خودکامگي با هر نيت و به هر شکلي که باشد سرانجام، سرنوشتي جز سقوط و محصولي جز بر باد رفتن توان کشور ندارد.
استفاده ابزاري حکومت از دين در تقديس قدرت و توجيه خشونت، صف آرايي نهادهاي انتصابي در برابر قانون و صداي دادخواهي مردم ايران، موانع فراوان بر سر انتخاب دموکراتيک رهبران سياسي، انحراف جمهوري اسلامي از اهداف نخستين آن که استقلال آزادي و جمهوريت بوده است، مواردي است که در اين بيانيه موضوع اعتراض امضا کنندگانش اعلام شده است.
در اين بيانيه آمده که مانگران آنيم که تداوم سياستها و روشهاي کنوني جناح غير انتخابي حاکميت، کشور را به نقطه و وضعيتي غير قابل اصلاح برساند. در اين بيانيه از بازداشتها و احضارهاي غيرقانوني و خروج مکرر شوراي نگهبان از محدوده اختيارات قانوني و عدم استقلال قوه قضائيه انتقاد شده است.
سعيد حجاريان نظريه پرداز اصلاحات در ايران، عبدالکريم سروش روشنفکر ديني، ابراهيم يزدي دبير کل نهضت آزادي، احمد منتظري فرزند آيت الله منتظري، الهه کولايي نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي، وحيد دستجردي استاد دانشگاه و شمار زيادي از فعالان سياسي، استادان دانشگاه، وکيلان دادگستري، روزنامه نگاران و نويسندگان اين بيانيه را امضا کرده اند.
بيانيه اي به اين صراحت و با امضاي بسياري از دولتمردان جمهوري اسلامي و شخصيتهاي اصلاح طلب در کنار فعالان سياسي خارج از حکومت، براي نخستين بار است که در ايران منتشر مي شود. از سوي ديگر در شرايطي که بسياري از ناظران آن را بن بست سياسي در ايران ارزيابي کرده اند، شماري از اصلاحطلبان پيشنهاد کردند که براي سازماندهي يک جبهه سياسي نيرومند، بخشي از بدنه اصلاح طلبان بايد با بخشي از اپوزيسيون خارج از کشور ائتلاف کنند.
به نظر مي رسد بخشي از اين بيانيه نيز جدا کردن مرز بخشي از اصلاح طلبان داخل حکومت با بخش ديگر باشد. اصلاح طلبان مي گويند يکي از دلايل شکست اصلاحات در ايران، نامنسجم بودن و يک دست نبودن مجموعه اصلاح طلبان بوده است. در اين موقعيت به نظر مي رسد که اصلاح طلبان در پي صف آرايي و مرزبندي تازه براي ادامه فعاليت خود هستند. محتواي اين بيانيه پيشتر و از زبان بسياري از امضا کنندگان آن بيان شده بود ولي صدور يک بيانيه مشترک در اين شرايط يک معناي سياسي مستقل دارد. 117نفر از شخصيتهاي سياسي در ايران، بيانيه مشترکي امضا کردند و در آن در مورد وضعيت کنوني کشور ابراز نگراني شده و سياستهاي کلان جمهوري اسلامي مورد انتقاد قرار گرفته است. مطبوعات امروز صبح ايران نتوانستند متن کامل بيانيه 117چهره سياسي را در انتقاد از سياستهاي کلان جمهوري اسلامي منتشر کنند. امضا کنندگان رهبران جمهوري اسلامي را از گرفتار آمدن به سرنوشت صدام حسين و طالبان بيم داده اند و نوشته اند استبداد و خودکامگي با هر نيت و به هر شکلي که باشد سرانجام، سرنوشتي جز سقوط و محصولي جز بر باد رفتن توان کشور ندارد. استفاده ابزاري حکومت از دين، صف آرايي در برابر قانون، انحراف جمهوري اسلامي از اهداف نخستين آن، موارد موضوع اعتراض امضا کنندگان اعلام شده است.