اتحادیه عرب در بیانیه پایانی نشست قاهره با تأکید بر تشکیل جبههای متحد برای مقابله با «مداخلههای ایران»، از کشورهای عضو خواسته است که برای برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت در مورد تهدیدهای منطقهای ایران تلاش کنند.
نشست اضطراری وزیران خارجه اتحادیه عرب روز یکشنبه ۲۸ آبان، به درخواست عربستان سعودی و حمایت امارات عربی متحده، بحرین و کویت، با هدف رایزنی در مورد مقابله با مداخلههای ایران برگزار شد و صحنه انتقادهای وزیران خارجه کشورهای عضو از ایران و حزبالله لبنان بود.
در بیانیه پایانی این نشست، کشورهای عضو تأکید کردهاند که ضمن محکوم کردن «دخالتهای خصمانه ایران» در امور کشورهای عربی، همدلی کامل خود را با عربستان سعودی اعلام کردهاند.
وزیران خارجه اتحادیه عرب همچنین با اشاره به «پرتاب موشک ساخت ایران» توسط حوثیهای یمن به سوی ریاض، تصریح کردهاند که از اقداماتی که ممکن است عربستان برای حفظ امنیت خود در قبال سیاستهای تهران اتخاذ کند، حمایت خواهند کرد.
این بیانیه با هشدار به ایران در مورد تداوم مداخله در مور داخلی کشورهای منطقه، از جمهوری اسلامی خواسته است که از حمایت از حوثیهای یمن و حزبالله لبنان دست بردارد و با خودداری از «تحریک گروههای تروریستی در بحرین» به سیاست حسن همجواری پایبند باشد.
اتحادیه عرب همچنین از کشورهای عربی عضو سازمان ملل خواسته است که برای برگزاری نشست تماسهای لازم را برای برگزاری نشست اضطراری سازمان ملل متحد با هدف رایزنی در مورد تهدیدهای منطقهای ایران و بررسی نقض تحریمهای سازمان ملل از طریق تجهیز تسلیحاتی شورشیان یمن توسط ایران، برقرار کنند.
در این زمینه احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب تأکید کرده که تهدیدهای ایران همه محدودیتهای را درنوردیده و منطقه را به سوی پرتگاهی پرخطر سوق داده است.
دبیرکل اتحادیه عرب، موشک شلیکشده به ریاض را «ساخت ایران» خوانده و آن را «پیامی واضح از دشمنی ایران» توصیف کرده است.
بیانیه پایانی اتحادیه عرب از سوی وزیر مشاور در امور خارجی امارات متحده عربی به عنوان «پیامی روشن» در مورد اقدام مشترک کشورهای عربی علیه ایران توصیف شده است.
این بیانیه همچنین حزبالله لبنان را به «حمایت از تروریسم و گروههای افراطی در کشورهای عربی با تسلیحات پیشرفته و موشکهای بالیستیک» متهم کرده است.
اما آن طور که احمد ابوالغیط اعلام کرده، هیئت نمایندگی لبنان در این نشست به بندهایی از این بیانیه در ارتباط با حزبالله لبنان اعتراض کرده و این گروه را یکی از مؤلفههای بنیادی لبنان توصیف کرده که نمایندگانی در پارلمان و دولت این کشور دارد.
وزیر خارجه لبنان از حضور در نشست روز یکشنبه اتحادیه عرب در قاهره خودداری کرده بود.
پیشتر خبرگزاریها اظهارات وزیر خراجه عربستان سعودی در نشست قاهره را مخابره کردند که در آن از کشورهای عربی خواسته شده بود که موضعی «صادقانه و جدی» در برابر ایران اتخاذ کنند.
عادل الجبیر در نشست قاهره تصریح کرده بود که نرمش در قبال تهران تنها باعث میشود ایران به رفتار تجاوزکارانه و مداخله در امور کشورهای عربی ادامه دهد.
او گفته بود که اتحادیه عرب لازم است در مورد رفتاری «غیرسازشکارانه» در مواجهه با ایران، اتخاذ تصمیم کند.
دو کشور ایران و عربستان سعودی، منتقد رفتارهای یکدیگر در سوریه و یمن هستند و یکدیگر را به بیثباتی در منطقه متهم میکنند. با این تفاوت که در یمن ایران حامی شورشیان مخالف دولت عبد ربه منصور هادی است و عربستان از دولت قانونی یمن پشتیبانی میکند، اما در سوریه ایران در کنار دولت بشار اسد ایستاده و عربستان حامی برخی از گروههای معارض اسد است.
لحن مقامهای دو کشور در قبال یکدیگر به ویژه از زمان حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد رفته رفته شدیدتر شده است، گرچه اخیراً وزیران خارجه دو کشور تأکید کردهاند که سیاست کشورهاشان «درگیری در منطقه» نیست.