لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۴۷

بازگشت سردیس رُمی لیبی از آمریکا


نمایی از شهر تاریخی قورینا که امروزه به شحات شهرت دارد
نمایی از شهر تاریخی قورینا که امروزه به شحات شهرت دارد

وزارت خارجه لیبی اعلام کرد یک سردیس باستانی را که به طور غیرقانونی از این کشور خارج و به آمریکا منتقل شده بود، باز پس گرفته است. قرار بود این سردیس در حراجی در آمریکا به معرض فروش گذاشته شود، اما اقدامات «دولت همبستگی ملی» لیبی مانع از چنین اقدامی شد.

این سردیس متعلق به دوران تسلط رُمی‌های باستان بر لیبی است. محل پیشین این سردیس تاریخی شهر «قورینا» در شرق لیبی است که در دوران جدید تاریخ این کشور «شحات» نامیده می‌شود.

سردیس سرقت‌شده از لیبی، روز پنجشنبه توسط نمایندگان پلیس فدرال آمریکا به سفارت لیبی در واشینگتن تحویل داده شد.

روزنامه «الحیات» می‌نویسد، در پی سقوط حکومت معمر قذافی در سال ۲۰۱۱ قطعات و اشیای باستانی بسیاری از لیبی به سرقت رفت و در بازارهای قاچاق در اروپا، آسیا و آمریکا به فروش رسید. در حال حاضر چند سردیس دیگر شبیه سردیسی که به سفارت لیبی در واشینگتن بازگردانده شد، در اسپانیاست و دولت «همبستگی ملی لیبی» منتظر حکم دادگاه برپای استرداد آنهاست.

روزنامه الشرق الاوسط نیز در گزارشی در همین زمینه می‌نویسد، «داعش» در قلمروی خود در لیبی به قاچاق گسترده اشیای باستانی لیبی و فروش آنها در بازارهای قاچاق بین‌المللی دست زد. دو سال پیش ۱۱ قطعه باستانی که از لیبی سرقت شده بود پیش از هر اقدامی توسط دولت اسپانیا، در بازار قاچاق به فروش رسید. این قطعات از موزه‌های «سوسه» و «شحات» در لیبی به سرقت رفته بودند.

به نوشته این روزنامه، میان لیبی و چند کشور دیگر از جمله آمریکا پیمان همکاری درباره جلوگیری از فروش اشیای تاریخی به سرقت رفته از طرفین به امضا رسیده است. چنین پیمانی میان لیبی و چند کشور اروپایی نیز امضا شده است. در همین زمینه چندین کارشناس لیبیایی با مسئولان مربوطه در آمریکا همکاری دارند.

در ماه گذشته چندین قطعه سفالی که از لیبی به سرقت رفته بودند، پس از کشف آنها در بازار قاچاق ایتالیا، توسط مسئولان مربوطه به سفارت این کشور در ایتالیا تحویل داده شدند. بعضی از این اشیا متعلق به پیش از تاریخند.

یونسکو می‌گوید آثار باستانی در پنج شهر تاریخی لیبی، «لبده الکبری»، «صبراته»، «شحات»، «اکاکوس» و «غدامس قدیم» در معرض خطر قرار گرفته‌اند.

XS
SM
MD
LG