رسانههای اسرائیلی با ابراز اطمینان از دست داشتن ارتش این کشور در حملات هوایی اخیر به مواضع حشدالشعبی در عراق، پیشبینی کردهاند که این گونه حملات ادامه مییابد و عراق به «جبهه جدید» اسرائیل برای مقابله با تثبیت نظامی جمهوری اسلامی تبدیل شود.
در هفتههای اخیر دو پایگاه حشدالشعبی در دو استان مختلف عراق در روزهای ۲۸ تیر و ۶ مرداد هدف حملات هوایی ناشناس قرار گرفت؛ یکی از این دو پایگاه در منطقه آمرلی، در استان صلاحالدین، قرار دارد و پایگاه دوم، موسوم به «پایگاه ابومنتظر المحمداوی» یا همان کمپ پیشین «اشرف»، در استان دیالی و در ۸۰ کیلومتری مرز ایران.
شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل با اشاره به حمله ۴۰ سال پیش اسرائیل به عراق برای انهدام رآکتور در دست ساخت «عصیراک»، گفته است که عراق پس از چند دهه «دوباره در سیبل اهداف اسرائیل قرار گرفته است».
روزنامه «اسرائیل هیوم» نیز نوشته است جمهوری اسلامی پس از آن که به دلیل حملات متعدد اسرائیل موفق به تثبیت نظامیاش در سوریه نشد، اکنون از طریق عراق برای گروه حزبالله موشک میفرستد.
به نوشته این روزنامه، اهدافی که در حملات اخیر در عراق ضربه دیدند، انبارهای موشکی ایران در پایگاههای حشدالشعبی بود.
روزنامه هاآرتص نیز به نقل از برخی «مقامهای نظامی اسرائیل» گزارش داده است موشکهایی که جمهوری اسلامی در عراق انبار کرده «دقیقتر» از مواردی است که به حزبالله داده و نفوذ نظامی بیشتر ایران در عراق «تهدیدی برای اسرائیل» است.
به گفته این مقامهای نظامی، ایران محل این موشکها را تغییر میدهد و میداند که حمله به عراق برای اسرائیل دشوارتر است.
خبرگزاری رویترز تابستان پارسال گزارش داد که ایران طی چندین ماه دهها موشک را به خاک عراق انتقال داده و همکاریهایی را برای بازسازی سه مرکز تولید موشک در بغداد، کربلا و اقلیم کردستان، آغاز کرده است.
اردیبهشت امسال مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، سفر برنامهریزی شدهاش به آلمان را لغو کرد و به طور غیرمنتظرهای به بغداد رفت. به نوشته هاآرتص، آقای پومپئو در آن «سفر شتابزده» به نخست وزیر عراق گفته بود: «نگذارید ایران موشک به عراق بیاورد و موشکهایی را که تا حال انتقال داده برچینید. اگر خودتان این کار را نکنید، اقدامات لازم انجام خواهد شد».
روزنامه هاآرتص نوشته است که سکوت دولت عراق درباره دو حمله اخیر میتواند نشانی از همکاری احتمالی با اسرائیل و نگاه عراق به اسرائیل به عنوان «شریک پنهانی» باشد؛ هر چند عادل عبدالمهدی قبلا گفته بود که خاک عراق محلی برای تسویه حساب با ایران نخواهد شد.
روزنامه هاآرتص به نقل از «دیپلماتهای اروپایی» گزارش داده که مقامهای اسرائیلی مدتی است با مقامات عراقی دیدارهای محرمانه دارند و برخی از این دیدارها نیز در اسرائیل انجام شده است.
چندی پیش فرید یاسین، سفیر عراق در واشینگتن، از لزوم عادیسازی روابط کشورش با اسرائیل سخن گفته بود اما دولت بغداد اعلام کرد که این سخنان موضع شخصی آقای یاسین بوده است.
حملات اخیر به پایگاههای حشدالشعبی در عراق با سکوت مقامهای رسمی هر سه کشور اسرائیل، ایران و عراق روبهرو شد و تنها آمریکا در روز حمله نخست تاکید کرد که عامل آن نبوده است.
از سوی دیگر یک تحلیلگر سرشناس اسرائیلی به صراحت گفته است که «زمان کشتن قاسم سلیمانی برای راحتتر شدن کار اسرائیل در حملات به سوریه و عراق فرارسیده است».
زویکا یخزقلی، تحلیلگر مسائل مربوط به جهان عرب، روز جمعه در مصاحبه با یک رادیوی تلآویو موسوم به «اف.ام ۱۰۳» گفت: «دو حمله اخیر، استنثایی نبوده و ادامه خواهد یافت؛ زیرا ایران عراق را به پشت جبهه سوریه مبدل کرده است.»
این تحلیلگر اسرائیلی با اشاره به اینکه قاسم سلیمانی برای «تغییر آرایش نظامی و پنهان کردن موشکها» به عراق رفته است گفت: «انهدام موشکها و ضربه زدن به پایگاههای سپاه پاسداران باید شامل هدف قرار دادن سر شاخه ترور هم باشد؛ اگر من بودم این کار را میکردم».
در این میان علی موسوی خلخالی، سردبیر وبسایت «دیپلماسی ایرانی»، چاپ تهران، در مقالهای با طرح این «سوال آزاردهنده» که «آیا دولت عراق بیطرفی را کنار گذاشته است؟»، سکوت عراق نسبت به حملات اسرائیل را «عجیب» نامیده است.
به نوشته وی، «حمله به پایگاه حشدالشعبی اقدامی نیست که ایران بتواند به راحتی از کنار آن بگذرد و واکنشی نشان ندهد، به ویژه که این حملات به نزدیکی مرزهای ایران رسیده و به نوعی تهدید مستقیم علیه تهران محسوب میشود».
سردبیر «دیپلماسی ایرانی» با این اطمینان که «آمریکا چراغ سبز حمله را به اسرائیل نشان داده»، پرسیده است «در حالی که دولت عراق سکوت اختیار کرده و تلویحا اجازه داده که اسرائیل به خاکش حمله کند، اگر ایران واکنش متقابل نشان دهد، این اقدام برای عراق قابل هضم خواهد بود».