لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۳۸

«یونسکو در مورد آبگیری سد سیوند سکوت کرده است»


نگرانی عمده ديگری که از آبگيری اين سد ناشی می شود مربوط به آسيب جدی احتمالی به آرامگاه کوروش، بنيانگذار سلسله هخامنشی است
نگرانی عمده ديگری که از آبگيری اين سد ناشی می شود مربوط به آسيب جدی احتمالی به آرامگاه کوروش، بنيانگذار سلسله هخامنشی است

به رغم اعتراض دوستداران ميراث فرهنگی ايران، سد سيوند در شهرستان پاسارگارد روز پنجشنبه ۳۰ فروردين ماه با دستور محمود احمدی نژاد رييس جمهوری ايران آبگيری شد.


موضوع ساخت سد سيوند و آبگيری آن در سال های اخير يکی از نگرانی های عمده دوستداران ميراث فرهنگی ايران در داخل و خارج از کشور بوده است که اعتقاد دارند رطوبت ناشی از آن، سبب نابودی آثار دوران هخامنشی در تنگه بلاغی خواهد شد. به گفته کارشناسان بسياری از آثار باستانی در اين منطقه هنوز کشف و بررسی نشده اند.


نگرانی عمده ديگری که از آبگيری اين سد ناشی می شود مربوط به آسيب جدی احتمالی به آرامگاه کوروش، بنيانگذار سلسله هخامنشی است که به گفته کارشناسان، رطوبت ناشی از اين سد سبب نابودی تدريجی اين اثر باشکوه تاريخی خواهد شد

نگرانی عمده ديگری که از آبگيری اين سد ناشی می شود مربوط به آسيب جدی احتمالی به آرامگاه کوروش، بنيانگذار سلسله هخامنشی است که به گفته کارشناسان، رطوبت ناشی از اين سد سبب نابودی تدريجی اين اثر باشکوه تاريخی خواهد شد.


دست اندرکاران وزارت نيروی جمهوری اسلامی ادعا می کنند که از کف درياچه پشت سد تا آرامگاه کورش هشت و نيم کيلومترفاصله مکانی وجود دارد و برای وارد آمدن هرگونه خرابی به آثار تاريخی دشت پاسارگارد، از جمله آرامگاه کوروش بيش از ۳۵ ميليارد متر مکعب آب لازم است.


آقای هوشنگ سيحون، طراح و آرشيتکت ايرانی، در اين باره به راديو فردا گفت « اگر شما در يک منبع آب بريزيد و لوله ای را از آنجا عبور بدهيد و ده متر آنطرف تر ببريد و سر اين لوله آب را بالا بياوريد و شير آن را باز کنيد، می بينيد که آب بيرون می زند. آب بصورت ظروف مرتبطه به مناطق اطراف خود نشت می کند و خواه ناخواه چند کيلومتر آنطرف تر ازجاهای ديگری هم سردرمی آورد . درست مثل يک قنات که نه از منبع اصلی بلکه از جاهای ديگر نيز خودش را ظاهر می کند. حالا فرض کنيم که اين آب به هردليلی از جای ديگری سردرنياورد، اما درنتيجه وجود آب در درياچه سد سيوند، اين رطوبت کم کم به خاک های اطراف سرايت می کند و خاک اين نواحی در اثر اين فعل و انفعالات تبديل به خاکی مرطوب می شود که خود موجب خرابی خواهد شد.»


پرتره ای ازهوشنگ سیحون

هوشنگ سيحون درپاسخ به پرسش راديو فردا مبنی بر چگونگی جلوگيری ازوارد شدن ضايعات بيشتر به ميراث فرهنگی ايران در منطقه تنگ بلاغی، ضمن ابراز نگرانی شديد از اين واقعه به نقش يونسکو در اين مورد اشاره می کند و می گويد«يونسکو تنها نهادی است که می تواند در اين مورد عکس العملی نشان دهد، اما به نظر می رسد که در حال حاضر سکوت کرده است.»


اقای سیحون در پایان به این نکته اشاره کرد که شاید آثار مخرب رطوبت بر آثار باستانی ایران در کوتاه مدت به چشم نیاید، ولی در دراز مدت رطوبت می تواند به کلی آثار تاریخی نظیر آرامگاه کورش را از بین ببرد.


او از مردم ایران خواست تا با فرستادن نامه به یونسکو خواستار دخالت مستقیم این نهاد بین المللی در این زمینه شوند.


هوشنگ سیحون


هوشنگ سیحون در سال۱۲۹۹ در تهران بدنيا آمد. تحصيلات معماری خود را در دانشگاه تهران و دانشکده هنرهای زيبای پاريس (بوزار) انجام داد.


وی زمانی استاد دانشکده هنرهای زيبای دانشگاه تهران و يک دوره رییس اين دانشکده بود.


هوشنگ سيحون نقاش و معمار ۸۶ ساله ايرانی، به مرد بناهای ماندگار معروف است آن هم به دليل طراحی و نظارت بر ساخت آرامگاه بزرگانی چون خيام، کمال الملک، بوعلی سينا، نادرشاه افشار، کلنل محمدتقی خان پسبان، باباطاهر و ده ها مقبره و آرامگاه ديگر، ضمناً وی طراح بنای موزه توس در سال ۱۳۴۷ و همچنين ساختمان بانک سپه در ميدان توپخانه تهران نيز است.


آقای سيحون در ۱۳۳۸ آرامگاه حکيم عمر خيام را مبتنی بر اصول رياضی و مثلثاتی خيام، محاسبه و طراحی کرده است.


XS
SM
MD
LG