در حالی که منابع خبری از روز جمعه نسبت به ناپدید شدن همسر لیو شیائوبو، برنده نوبل صلح ۲۰۱۰، ابراز نگرانی میکردند، یک گروه حقوق بشری در هنگکنگ روز یکشنبه اعلام کرد که وی موفق به دیدار با همسر خود شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مرکز اطلاعات حقوق بشر و دموکراسی که مقر آن در هنگ کنگ است روز یکشنبه، ۱۸ مهرماه در بیانیهای به نقل از مادر لیو شیا، همسر لیو شیائوبو، برنده نوبل صلح ۲۰۱۰، اعلام کرد که وی و همسرش با یکدیگر دیدار داشتهاند. این در حالی است که تا کنون از جزئیات این دیدار و محل این ملاقات اطلاعی در دست نیست.
پیش از این خبرگزاری فرانسه اعلام کرده بود که لیو شیا، از روز جمعه، ۱۶ مهرماه، که با محافظت پلیس برای دیدار همسرش در زندانی واقع در شمال شرق این کشور از پکن خارج شده بود تا خبر اعطای این جایزه را به وی بدهد، ناپدید شده است.
وکلای لیو شیائوبو نیز ضمن ابراز نگرانی نسبت به امنیت لیو شائو، گفته بودند از زمانی که خانم لیو در همراهی پلیس، پکن را ترک کرده است قادر به تماس با وی نبودهاند و هیچ اطلاعی از او در دست ندارند.
در حال حاضر تمامی جادههای منتهی به زندانی که لیو شیائوبو در آن نگهداری میشود توسط پلیس مسدود شده است و تنها اهالی منطقه و مقامات رسمی قادر به عبور و مرور در جادهها هستند. این در حالی است که مقامهای پلیس از اعلام دلیل این مسدود شدن جادههای این منطقه خودداری میکنند.
لیو شیا روز جمعه در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرده بود که از شنیدن خبر تعلق گرفتن نوبل صلح به همسرش خرسند است و افزود که مقامات پلیس او را تا زندان همراهی خواهند کرد تا بتواند خبر دریافت نوبل را به لیو شیائوبو بدهد.
از آن زمان تا کنون تلفن همراه وی خاموش است و از محل وی اطلاعی در دست نیست.
لیو شیائوبوی ۵۴ ساله که به اتهام «اقدام به براندازی» از سوی دولت چین به ۱۱ سال زندان محکوم شده است، روز ۱۶ مهرماه از سوی کمیته جایزه نوبل به عنوان برنده نوبل صلح ۲۰۱۰ معرفی شد که این انتخاب خشم مقامات چینی را برانگیخت.
مقامهای چینی در واکنش به دریافت این جایزه توسط لیو شیائوبو، این اقدام کمیته نوبل را «شرمآور» خواندند و در حالی که از وی با لقب «جنایتکار» یاد میکردند، تعلق گرفتن این جایزه به او را «مایه بیحرمتی به این جایزه» دانستند.
این در حالی است که باراک اوباما که خود برنده نوبل صلح سال ۲۰۰۹ بود، از لیو شیائوبو به عنوان مدافع «مصمم و شجاع» حقوق بشر و دموکراسی یاد کرده و از دولت چین خواسته است تا آقای لیو را آزاد کند.
علاوه بر این، به گزارش آسوشیتد پرس، ما یینگ جئو، رئیسجمهوری تایوان نیز روز یکشنبه، در سخنرانی خود به مناسبت روز ملی جمهوری چین، تعلق گرفتن این جایزه به آقای لیو را تبریک گفت و افزود چین باید برای دستیابی به هدف «ترقی مسالمتآمیز» به حقوق بشر احترام بگذارد.
این اظهارات در حالی بیان شده است که ما یینگ جئو در طول دو سال گذشته در تلاش بوده است تا روابط میان چین و تایوان را بهبود بخشد و به نوشته آسوشیتد پرس در این مدت تنش میان چین و تایوان که از زمان جدایی این دو کشور از یکدیگر در سال ۱۹۴۹ آغاز شده، به حداقلترین میزان ممکن در تمام این سالها رسیده است.
با وجود این که خبر تعلق گرفتن جایزه نوبل صلح به آقای لیو در کشورهای مختلف به سرعت منتشر شده است، گزارشها حاکی از آن است که دولت چین در تلاش است تا از انتشار خبر تعلق گرفتن نوبل صلح به لیو شیائوبو در چین جلوگیری به عمل آورد.
رسانههای دولتی چین پس از تعلق گرفتن این جایزه به لیو شیائوبو از اعلام این خبر خودداری کرده و تنها به انتشار خبر اعتراض دولت چین به این اقدام کمیته نوبل قناعت کردند.
خبرگزاری فرانسه میافزاید که موتور جستجوی گوگل نیز در چین با مشکلاتی مواجه شده است و جستجوی کلید واژه «جایزه نوبل صلح» و «لیو شیائوبو» در برخی پورتالهای اینترنتی در چین هیچ نتیجهای به همراه ندارد.
این در حالی است که گروه مدافعان حقوق بشر چین که از طریق اینترنت سازماندهی شده، بر این باور است که مقامات دولتی، مدیران اصلی پورتالهای اینترنتی داخلی را وادار کردهاند تا تمامی صفحات مربوط به جایزه نوبل ۲۰۱۰ را حذف کنند.
این گروه همچنین میافزاید که پلیس با اعمال زور لیو شیا را از پکن منتقل کرده است تا مانع از انتشار خبر تعلق گرفتن این جایزه به لیو شیائوبو در سطح چین شود.
لیو شیائوبو، یکی از سرشناسترین مخالفان دولت چین است که تا کنون سه بار به خاطر فعالیتهای سیاسی و انتقاد از حزب کمونیست به زندان افتاده است. وی آخرین بار در سال ۲۰۰۹ و به خاطر تنظیم منشوری به نام «منشور ۰۸» که به امضای ۳۰۳ روشنفکر و فعال حقوق بشر چینی رسیده است، محکوم به گذراندن ۱۱ سال زندان شد.
انتخاب سردبیر
پرخوانندهترینها
۱