لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۴۵

مذاکرات کشورهای گروه ۱+۵ درباره برنامه هسته ای ایران


یانگ جیه‌چی، وزیر خارجه چین
یانگ جیه‌چی، وزیر خارجه چین
کشورهای گروه ۱+۵ روز جمعه درباره تلاش ها برای ترغيب ايران به توقف غنی سازی اورانيوم گفت وگو کردند، اين در حالی است که چين می گويد به جای بحث بر سر تحريم های بيشتر، بايد به مذاکره مستقيم با اين کشور ادامه داد .

فيليپ کرولی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا، می گويد: مقام های آمريکا، بريتانيا، روسيه، فرانسه، آلمان و چين، کشورهای گروه ۱+۵، روز جمعه در يک کنفرانس تلفنی در مورد برنامه هسته ای ايران گفت وگو کرده اند.

فيليپ کرولی در خصوص جزييات اين مذاکرات گفته است:«آنها در باره هر دو مسیر فشار و (گفت وگو) مذاکره کردند».

رويکرد دو سويه به اقدامات تنبيهی و تشويقی اتلاق می شود. گروه ۱+۵ طی سال اخير کوشيده است تا با استفاده از تحريم و همچنين ارائه بسته ای مشوق ايران را به توقف فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم ترغيب کند.

به گفته فیلیپ کرولی در این کنفرانس تلفنی که به مدت نود دقیقه طول کشید، ویلیام برنز، معاون امور سیاسی وزارت امور خارجه آمریکا، با دیگر نمایندگان گروه یک بعلاوه پنج گفت وگو کرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنی گفته است:آنها درباره اظهارات اخیر ایران گفت وگو کردند و همچنین در مورد اقدامات احتمالی در «مسیر فشار» را مورد بررسی قرار دادند.

جمهوری اسلامی ايران در روزهای اخير با اتخاذ مواضع نرم تری در قبال طرح مبادله سوخت اتمی که از سوی آژانس بين المللی انرژی اتمی ارائه شده است در اجماع بر سر تشديد تحريم ها شکاف ايجاد کند.

محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران سه شنبه شب به شبکه اول تلويزيون دولتی ايران گفت که مشکلی برای ارسال سوخت سه و نيم درصد ايران به خارج نيست.

طی هفته های آمريکا، بريتانيا، فرانسه، آلمان درباره دور چهارم تحريم ها عليه ايران گفت وگو کرده اند. قطعنامه چهارم عليه ايران به رای مثبت پنج عضو دايم شورای امنيت سازمان ملل متحد نياز دارد.

در حالی روسيه طی هفته های اخير از آمادگی خود برای مذاکره درباره دور چهارم تحريم عليه ايران خبر داده است، چين با تشديد تحريم های جمهوری اسلامی مخالفت می کند.

مخالفت دوباره چین

وزیر امور خارجه چین با بیان این که جمهوری اسلامی ایران آماده گفت و گو درباره برنامه اتمی خود است، خواستار خویشتنداری طرف‌های درگیر در مساله هسته‌ای ایران و تلاش برای دستیابی به راه‌حلی دیپلماتیک شده و گفته است، هم اکنون زمان مناسبی برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران نیست.

به گزارش خبرگزاری‌های بین‌المللی یانگ جیه‌چی، وزیر خارجه چین روز جمعه در سخنرانی افتتاحی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ ضمن مخالفت دوباره با تشدید تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، از دیپلماسی به عنوان بهترین راه برای حل مساله هسته‌ای جمهوری اسلامی نام برد.

وی با اشاره به پیشنهاد ارایه شده از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در باره مبادله اورانیوم غنی‌شده ایران با سوخت هسته‌ای اظهار داشت: « ما بر این باور هستیم که ایران پیشنهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به طور کامل رد نکرده است».

به گفته وزیر خارجه جمهوری خلق چین، این کشور بر این باور است که اکنون زمان مناسبی برای سخن گفتن از تشدید تحریم‌ها علیه ایران نیست، «چرا که به نظر می‌رسد، این کشور آماده گفت و گو است».

اشاره یانگ جیه‌چی به اظهارات تازه محمود احمدی‌نژاد است که گفته بود، جمهوری اسلامی ایران آمادگی آن را دارد که سوخت هسته‌ای را در خارج از کشور نیز مبادله کند.

در اکتبر سال گذشته میلادی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران پیشنهاد دادده بود، بخش عمده‌ای از اورانیوم کمتر غنی‌شده خود را برای تبدیل به میله‌های سوخت به روسیه و فرانسه ارسال کند.

ایران تاکنون از پذیرفتن این پیشنهاد خودداری کرده و به جای آن پیشنهادهای دیگری در زمینه مبادله تدریجی سوخت هسته‌ای و آن هم در خاک ایران مطرح کرده بود که با مخالفت کشورهای غربی روبرو شده بود.

در حالی که وزیر خارجه چین از سخنان تازه محمود احمدی‌نژاد به عنوان آمادگی ایران برای گفت و گو یاد کرده و خواستار خویشتن‌داری طرف‌های درگیر به منظور دستیابی به یک راه‌حل دیپلماتیک شده است، وزیر خارجه ایالات متحده تاکید کرده است، موضع واشنگتن در زمینه مساله هسته‌ای ایران تغییر نکرده است.

هیلاری کلینتون روز جمعه در سخنانی در جمع خبرنگاران در واشنگتن با بیان این که دولت ایران موضع شفافی در خصوص پذیرش درخواست‌های جامعه جهانی اتخاذ نکرده است، اظهار داشت: « واقعیت آن است که ما تاکنون جواب روشنی از ایران دریافت نکرده‌ایم».

خانم کلینتون افزود: «گاهی ما از بخشی از حکومت ایران پاسخی دریافت می‌کنیم، که از سوی بخش دیگر حکومت پس گرفته می‌شود».

وزیر خارجه آمریکا در ادامه با تاکید بر این که در شرایط کنونی تمرکز این کشور روی گزینه تشدید تحریم‌ها است، اعلام کرد، ایالات متحده برای جلب حمایت سایر کشورها از جمله چین به منظور تشدید فشارها علیه ایران تلاش خواهد کرد.

در این میان کارل‌تئودور تسوگوتنبرگ، وزیر دفاع آلمان روز جمعه در سخنانی در کنفرانس امنیتی مونیخ با اعلام این که مساله هسته‌ای ایران از مهم‌ترین مسایل مطرح در این کنفرانس خواهد بود، خواستار موضع‌گیری روشن و شفاف مقام‌های ایران در این باره شد.

کشورهای غربی و به ویژه ایالات متحده آمریکا بر این باور هستند که ایران در پوشش یک برنامه هسته‌ای غیرنطامی به دنبال ساخت جنگ‌افزارهای هسته‌ای است.

شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکنون با صدور سه قطنامه، تحریم‌هایی را علیه ایران وضع کرده و از جمهوری اسلامی خواسته است، به فعالیت‌های اتمی حساس خود که قابلیت کاربرد در برنامه ساخت جنگ‌افزارهای هسته‌ای را نیز دارد، پایان دهد.

جمهوری اسلامی ایران با سرباز زدن از پذیرش این درخواست‌ها می‌گوید، برنامه اتمی‌اش صرفاً اهداف غیر نظامی را دنبال می‌کند.
XS
SM
MD
LG