انجمن مسلمانان هلند روز جمعه از دادگاهی در این کشور خواست که يک هيات کارشناسی برای ديدن یک فيلم جدال برانگيز درباره اسلام تشکيل دهد تا شايد دليلی برای توقيف اين فيلم پيدا شود.
گيرت وايلدرز، نماينده پارلمان و رهبر يک حزب راست تندرو در هلند، قصد دارد فيلمی را که درباره اسلام ساخته است نمایش دهد. برخی اسلامگریان محتوای این فیلم را که تاکنون نمایش داده نشده است، با توجه به اظهارات سازنده فیلم «حمله به اسلام و قرآن» دانسته اند.
آقای وایلدرز در ماه نوامبر گذشته گفته بود که اين فيلم ۱۵ دقيقه ای نشان می دهد که قرآن «يک کتاب فاشيستی» است.
گروه های مذهبی ضمن اعتراض به نمايش اين فيلم، نسبت به برپايی موج خشونت مسلمانان تندرو در سراسر جهان هشدار داده اند.
دو سال پیش انتشار کاریکاتوری از پیامبر مسلمانان در یک روزنامه دانمارکی و سپس انتشار مجدد آن در برخی روزنامه های اروپا با خشم مسلمانان در برخی کشورهای اسلامی رو به رو شد.
همچنین سه سال پیش، اکران فیلم کوتاه یک کارگردان هلندی در باره اسلام، به قتل او توسط یک مسلمان افراطی انجامید.
انجمن مسلمانان هلند، روز جمعه دوم فرودين ماه از يک دادگاه در شهر «لاهه» در هلند، درخواست کرد هياتی از ناظران رسانه ای را برای تماشای اين فيلم تشکيل دهد تا اگر دليلی برای توقيف اين فيلم می بینند، از پخش آن جلوگيری شود.
دولت هلند پیشتر از از آقای وايلدرز، تهيه کننده اين فيلم، خواسته بود اين پروژه را رها کند، اما پيشاپيش گفته بود که هيچ راه قانونی برای سانسور يک فيلم، پيش از انتشارش وجود ندارد.
همچنین يک ماه پيش نخست وزير هلند، يان پيتر بالکنند اعلام کرده بود که دولت های اروپايی با هلند هم عقيده هستند که مطابق اصل آزادی بيان در قانون اساسی، نمی توان جلوی پخش فيلم ضد قرآن يک نماينده هلندی را گرفت.
او گفته بود: «حتی اگر از پايه با اين نگاه مخالف باشيم، اين توجيه نمی کند که عليه وايلدرز [سازنده فيلم] خشونت به خرج دهيم.»
دادگاه روز ۲۸ ماه مارس درباره درخواست اين انجمن تصميم خواهد گرفت. آقای وايلدرز گفته است که فيلمش را پيش از آغاز ماه آوريل نمايش می دهد و اگر رسانه ای برای پخش فيلم خود نيابد آن را روی اينترنت منتشر می کند.
تلاش های مقامات رسمی دولت هلند برای لغو نمايش فيلم شکست خورده است و بيم آن می رود که خشونت هايی که در مورد انتشار کاريکاتورهای پيامبر مسلمانان در روزنامه های اروپايی به وجود آمد درباره اين فيلم هم تکرار شود.
اين مسئله همچنين يادآور قتل تئو ون گوگ، فيلم ساز هلندی به دست يک مسلمان افراطی است. او در سال ۲۰۰۴ پس از انتشار فيلمی که مسلمانان آن را توهين به قرآن و دين اسلام دانستند به قتل رسيد.
دو سال پيش، انتشار کاريکاتوری از پيامبر اسلام در روزنامه های هلندی باعث خشم مسلمانان و بروز خشونت در چند کشور مسلمان شد.
ماه فوريه گذشته، يازده روزنامه دانمارکی، بارديگر اين کاريکاتوها را منتشر کردند. آنها اعلام کرده بودند که برای دفاع از آزادی بيان دست به اين اقدام زده اند.
چاپ دوباره کاريکاتورها موجب اعتراض دوباره کشورهای اسلامی شد.