لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۲۴

سوریه خواستار میانجی‌گری برزیل در روند صلح خاورمیانه شد


بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، در آستانه سفر به برزیل، از این کشور عضو گروه ۲۰ که در بحران اتمی ایران ایفای نقش کرد، خواست که در روند صلح خاورمیانه نیز میانجی‌گری کند.

آقای اسد که به آمریکای لاتین سفرکرده، می‌گوید لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا رئیس‌جمهور برزیل درمسئله هسته‌ای ایران نشان داد که برزیل از پتانسیل ایفای نقش بین‌المللی برخوردار است و می‌تواند به برقراری صلح خاورمیانه نیزکمک کند.

وی افزوده است که «تلاش مشترک برزیل و ترکیه در بحران اتمی ایران، برزیل را به کشوری با نقشی مهم در خاورمیانه تبدیل کرده است».

به گزارش رویترز، رئیس‌جمهور سوریه این سخنان را در آستانه دیدارش از برزیل، در مصاحبه با روزنامه «استادو دو سائوپولو» بیان داشت.

در این مصاحبه، آقای اسد با استقبال پیشاپیش از ایفای نقش احتمالی برزیل در روند صلح خاورمیانه، گفته است که می‌داند که سلسو آموریم وزیرخارجه برزیل به مذاکرات اسرائیلی- عربی علاقه‌مند است.

درهمین حال، آقای اسد هنگام اقامت در ونزوئلا در مصاحبه با شبکه الجزیره گفته بود که در وضعیت کنونی نمی‌توان موجب از سرگیری تماس‌ها میان سوریه با اسرائیل شد، به‌ویژه آنکه ترکیه که میانجی‌گر این تماس‌ها بود، اکنون خود مناسبات بحرانی با اسرائیل دارد.

آقای اسد که کشورش نتوانسته بحران مناسبات خود با آمریکا را برطرف کند، برای نخستین بار به آمریکای لاتین رفته تا سرمایه‌گذاری احتمالی از سوی کشورهای این حوزه در سوریه را جلب کند.

آقای اسد که از پنجشنبه گذشته در آمریکای لاتین به سر می‌برد، در پی دیدار از ونزوئلا، دوشنبه دیدار از کوبا را آغاز کرد؛ سفری که در جریان آن، غیر از ملاقات با رائول کاسترو حاکم کوبا به احتمال زیاد با فیدل کاسترو نیز ملاقات می‌کند.

آخرین سفر یک رهبر سوریه به کوبا در سال ۱۹۷۹، در زمان ریاست جمهوری حافظ اسد، پدر بشار اسد بود.

آقای اسد پس ازکوبا راهی برزیل و آرژانتین می‌شود.

در سفر به ونزوئلا، رؤسای جمهور دو کشور در نشستی خبری در کاراکاس، پایتخت ونزوئلا، بر لزوم «مبارزه مشترک با امیرپالیسم و کاپیتالیسم و اسرائیل» و تقویت محور کاراکاس- دمشق تأکید کردند.

در این نشست خبری آقای چاوز مواضع صریحی علیه اسرائیل اتخاذ کرد و از جمله این کشور را «بازوی جنایت واشینگتن که باید سرجایش نشانده شود» نامید، و از استرداد بلندی‌های جولان به سوریه حمایت کرد؛ سخنانی که موجب تحسین بسیار از سوی بشار اسد شد.

درخواست رئیس‌جمهور سوریه از همتای برزیلی‌اش برای ایفای نقش میانجی‌گری در صلح خاورمیانه در حالی است که دوران ریاست جمهوری لولا داسیلوا به زودی به پایان می‌رسد.

مشارکت برزیل و ترکیه در امضای بیانیه سه‌جانبه اتمی تهران در جریان دیدار هفته‌های اخیر رئیس‌جمهور برزیل و نخست‌وزیر ترکیه از ایران، به حل مسئله هسته ای ایران کمک واقعی نکرد زیرا آمریکا و هم پیمانانش بیانیه تهران را ریاکارانه دانستند و آن را نپذیرفتند.

با وجود این، بنا به تحلیل خبرگزاری رویترز، درخواست بشار اسد از لولا داسیلوا برای میانجی‌گری در روند صلح خاورمیانه، برزیل را از جایگاه بین‌المللی سنگین‌تری برخوردار می‌کند.
XS
SM
MD
LG