لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۱۰

امنیت انرژی اروپا و سهم گاز ایران


بحران ناشی از قطع صدور گاز صادراتی روسیه به اوکرائین، نگرانی‌های اروپا در قبال امنیت انرژی را بیش از پیش افزایش داده است.
بحران ناشی از قطع صدور گاز صادراتی روسیه به اوکرائین، نگرانی‌های اروپا در قبال امنیت انرژی را بیش از پیش افزایش داده است.
برگزاری دومین کنفرانس امنیت انرژی اروپا در اوستراوا (جمهوری چک)، چند روز پس از برگزاری کنفرانس بوداپست، که طی آن اجرای طرح خط لوله انتقال گاز نوباکو مورد تائید قرار گرفت، نشانه حساسیت جامعه اروپا در مورد افزایش ضریب امنیت انرژی و متنوع کردن منابع تامین آن است.
بحران ناشی از قطع صدور گاز صادراتی روسیه به اوکرائین، نگرانی‌های جامعه اروپا در قبال امنیت انرژی قاره قدیم را بیش از پیش افزایش داده است.
کنفرانس روز ۳۰ ژانویه اوستراوا، که با حضور نخست وزیر جمهوری چک -رئیس دوره‌ای اتحادیه اروپا- برگزار شد، تلاشی تازه برای پی‌گیری هدفی است که رئیس ادواری جامعه تحقق آن را از جمله الویت‌های دوره مدیریت خود معرفی کرده است.
نتایج کنفرانس اوستراوا قرار است زمینه تدوین برنامه انرژی اروپا را در سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۲ میلادی، فراهم سازد. علاوه بر ضرورت یکپارچه ساختن بازار انرژی در اروپا، بحث پیرامون توسعه منابع عرضه انرژی و همچنین تنوع شبکه توزیع آن در مرزهای خارجی اروپا نیز در دستور کار کنفرانس قرار گرفته بود.
اگرچه تامین برق و اصلاح بازار مصرف، و همچنین تامین منابع تولید آن از جمله مباحث اصلی کنفرانس اوستراوا بود، در عین حال به دلیل سهم عمده گاز در سبد انرژی و نقش آن در تامین برق تولیدی اروپا، موضوع تنوع بخشیدن به منابع توزیع گاز و در نتیجه شکستن انحصار روسیه، از اولویت بیشتری برخوردار بود.
با توجه به نقشه اروپا و در نظر گرفتن جغرافیایی ذخایر گاز طبیعی جهان، آسیای مرکزی و ایران در صف مقدم تامین‌کننده‌گان بالقوه گاز ِ اروپا قرار می‌گیرند.

از این لحاظ ایران با بر خورداری از دومین ذخیره بزرگ گاز جهان و نزدیکی جغرافیایی قادر است گاز بیشتر با هزینه حمل کمتری را برای اروپا تامین کند.

علیرغم این دو برتری، اروپا نه تنها تاکنون ایران را به‌عنوان یک تامین کننده اصلی گاز مورد توجه قرار نداده، که بخصوص طی چند سال اخیر از سطح همکاری‌های شرکت‌های نفت و گاز خود در ایران نیز کاسته است.
XS
SM
MD
LG