لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۴

احمدی‌نژاد: تبادل سوخت فرصتی برای آمریکا بود تا با ایران تعامل کند


محمود احمدی‌نژاد می‌گوید در حالی که ایران می‌تواند سوخت [مورد نیاز رآکتور تهران] را در داخل کشور تولید کنید، پیشنهاد خرید سوخت را مطرح کرد تا «فرصتی برای دولت آمریکا برای برقراری تعامل به جای تقابل» باشد.

رئیس دولت دهم که به پرسش‌های خبرگزاری فرانسه پاسخ می‌داد در مورد پیشنهاد تبادل سوخت مورد نیاز رآکتور تهران گفته است که «براساس مقرارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی [کشورهای غربی] موظف هستند سوخت را بفروشند و پولش را دریافت کنند».

ایران در مهرماه امسال و در قالب مذاکرات ژنو موافقت اصولی خود را با تبادل سوخت ۳.۵ درصد خود با سوخت ۲۰ درصد مورد نیاز برای رآکتور تحقیقاتی تهران اعلام کرد و پس از آن در وین با کشورهای روسیه، فرانسه و ایالات متحده در مورد نحوه انجام این تبادل به مذاکره نشست.

پس از آن برپایه پیشنهاد وین که تهران با مفاد آن به طور اصولی موافق کرده بود، قرار شد که ایران ۱۲۰۰ کیلوگرم از ذخیره اورانیوم ۳.۵ درصد خود را در قالب یک محموله تا آخر سال جاری میلادی به روسیه تحویل دهد و در برابر، مقدار کمتری اورانیوم غنی‌شده با غنای ۲۰ درصد برای استفاده در رآکتور تهران تحویل بگیرد.

با این حال مقامات تهران با تعلل در پاسخگویی به این پیش‌نویس، در نهایت گفتند که حاضرند تنها ۴۰۰ کیلوگرم از اورانیوم غنی‌شده خود را در جزیره کیش با سوخت رآکتور تهران مبادله کنند، که این پیشنهاد با واکنش منفی آمریکا روبه‌رو شد.

اکنون رئیس جمهور ایران می‌گوید که «به دولت آمریکا ارتباطی ندارد که ایران قصد دارد چه میزان سوخت خریداری کند» و تصریح می‌کند که در شرایطی که بر اساس مقررات آژانس [کشورهای غربی] موظف به فروش سوخت هستند، «برای یک مبادله عادی شرایط سنگین برای ما ایجاد می‌کنند».

وی همچنین گفته است که غربی‌های خرید سوخت از سوی ایران را به تبلیغ علیه ایران تبدیل کرده‌اند و ایران را برای انجام کارهای عادی و قانونی، متهم به عدم همکاری می‌کنند.

گزینه‌های تبادل سوخت: «هر چیزی ممکن است»

محمود احمدی‌نژاد در این مصاحبه البته دستیابی به تفاهم بر سر تبادل سوخت را رد نکرد و گفته است: «هر چیزی ممکن است، ۴۰۰ یا ۸۰۰ کیلو چیزی نیست. اما نه در فضایی که آنها ما را تهدید می کنند. آنها باید ادبیات خود را با احترام و رعایت قانون تغییر دهند. در این حالت ما حاضریم سر میز بنشینیم و به توافق برسیم».

وی همچنین اضافه کرد که «تحویل ۱۲۰۰ کیلو اروانیوم برای ما مشکلی نیست اما آنها فکر می‌کنند که می‌توانند با چرخاندن چوب بر سر ما، ما را تهدید کنند. دوره این کارها گذشته است».

آقای احمدی‌نژاد در بخش دیگری از سخنانش سیاست‌های تهران در موضوع هسته‌ای را شفاف خواند و گفت: «اگر ما بخواهیم بمب اتمی بسازیم شجاعت کافی داریم که بگوییم. اما وقتی می‌گوییم ما بمبی نمی‌سازیم، یعنی نمی‌سازیم. ما به بمب اتمی اعتقادی نداریم».

وی در عین حال به کشورهای غربی هشدار داد که فضای تهدید نتیجه‌ای نخواهد داشت و آنها را به بی‌صداقتی متهم کرده است.

رئیس جمهور ایران همچنین با رد منزوی شدن ایران در صورت عدم همکاری با گروه ۵+۱ گفته است که «امروز ایران در معادلات جهانی اثرگذار است و حتی تحریم ایران نیز در حقیقت محروم کردن غربی‌هاست»

وی بار دیگر گفته است که ایران تولید سوخت را صنعتی خواهد کرد و با ایجاد ۱۰ مرکز جدید غنی‌سازی را در خاک خود انجام خواهد داد و از هیچ قدرتی از جمله آمریکا نمی‌ترسد.

دولت جمهوری اسلامی بلافاصله پس از صدور قطعنامه جدید شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در محکومیت برنامه هسته‌ای ایران، اعلام کرد که عملیات ساخت ۱۰ کارخانه غنی‌سازی اورانیوم را در دستور کار قرار خواهد داد.

این موضوع با واکنش منفی کشورهای غربی روبه‌رو شد اما پس از چندی محمود احمدی‌نژاد گفت که اقدام برای ساخت مراکز غنی‌سازی جدید، تقابل با تصمیم شورای حکام آژانس نیست.

غنی‌سازی اورانیوم کاربردی دوگانه در مصارف نظامی و غیرنظامی دارد، در سال‌های اخیر موضوع مناقشه ایران و غرب بوده است و غرب ایران را متهم می‌کند که در پوشش برنامه غنی‌سازی خود به دنبال تولید جنگ‌افزار هسته‌ای است.

ایران در مقابل همواره این ادعا را رد کرده و می‌گوید که در برنامه هسته‌ای خود صرفاً به دنبال مقاصد صلح‌آمیز و تولید برق است.
XS
SM
MD
LG