لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۴۳

کروبی اندیشه تک‌حزبی شدن جامعه را محکوم به فنا دانست


مهدی کروبی، از رهبران مخالفا ن دولت در ایران، در واکنش به اظهارات اخیر محمود احمدی‌نژاد در مورد احزاب سیاسی، گفته است که سودای تک‌حزبی در ایران، نه تنها محکوم به فناست بلکه ساختار سیاسی نظام جمهوری اسلامی ایران نیز آن را نمی‌پذیرد.

محمود احمدی‌نژاد به تازگی در سخنانی در جمع نمایندگان رهبر جمهوری اسلامی در دانشگاه‌ها گفته بود: «با تشکیل جناح‌بندی‌های سیاسی، فاتحه بعضی از ارزش‌های انقلاب خوانده شد، درحالی که نظام ما تنها یک حزب دارد و آن ولایت است».

مهدی کروبی اما می‌گوید که «بنا بود ولایت در رأس باشد، به نحوی که زمینه مناسب را برای حضور حداکثری و رقابت سالم احزاب و گروه‌ها فراهم آورد و فضای نقادی را در کشور گسترش دهد، نه آنکه بخواهند آن را در این سطح خرد و در قالب تک حزبی نمایان کنند».

وی همچنین تک‌حزبی بودن را حتی در چارچوب ساختار سیاسی نظام جمهوری اسلامی وارد نمی‌داند و اضافه می‌کند که «بوده‌اند افرادی که این سودا را در سر می پرورانده و حتی آن را در رژیم گذشته به عنوان رستاخیز اعلام کردند اما این سودا و اندیشه را با خود به گور بردند».

آقای کروبی دیدگاه خود را این گونه تبیین کرده است که «تکثر در دل و متن این نظام مستتر بوده و جمهوریت، خود مبنای به رسمیت شناختن و احترام قائل شدن به تکثرگرایی است. وجود احزاب، گروه‌ها، اصناف و دسته‌های سیاسی، صنفی، فکری و اجتماعی و … و فعالیت‌های آنان در چارچوب قانون همان معنای واقعی جمهوریت است که در قالب رقابت‌های سالم انتخاباتی و حضور در صحنه‌های تصمیم‌گیری و اجرایی کشور متبلور می‌گردد و اما از سوی دیگر اسلامیت نیز تکثرگرایی را در خود جای داده است. عبادات یا محرمات که صراحت دارد و مشخص و معین است، ولیکن اسلام در مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و در واقع مسائل روزمره مردم با تفاسیر و برداشت‌ها و قرائت‌های مختلفی همراه است».

اظهارات آقای کروبی در دیدار با جمعی از دانشجویان شاهد و ایثارگر و جمعی از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی مطرح شده و وب‌سایت‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان از جمله سحام‌نیوز و کلمه به انتشار آ> مبادرت کرده‌اند.

دبیرکل حزب اعتماد ملی، که در جریان حوادث پس از انتخابات بحث‌برانگیز ریاست جمهوری در خرداد ۸۸، دفتر حزبش توسط عوامل دولتی پلمب و از فعالیت آن ممانعت شد، افزوده است که «هیچ دولتی با دروغ و ریا و سرکوب نتوانسته است باقی بماند. تجربه بشر اثبات نموده، آنانی که به دنبال حذف تکثر و ایجاد تک صدایی در جامعه هستند، درس بزرگ تاریخ را فرا نگرفته و خود را در مسیر انحطاط تاریخی قرار داده اند».

آقای کروبی این گونه ادامه داده است که «مدیریت جهانی، عدم تمکین در قبال قانون، تضعیف نهادهای مردمی از طریق عدم تمکین و زورگویی، سوءاستفاده از مقدسات، دروغ گویی، دخالت و تصمیم‌گیری در حریم خصوصی خانواده‌ها (مثل میزان بچه‌دار شدن)، خس و خاشاک خواندن ملت بزرگ ایران و .. بس نبود که امروز گستاخانه تک حزبی را مطرح می‌کنند».

اظهارات محمود احمدی‌نژاد در مورد احزاب پیش از این نیز با واکنش دو رهبر دیگر اصلاح‌طلبان، یعنی محمد خاتمی و میرحسین موسوی مواجه شده بود.

محمد خاتمی، با انتقاد شدید از سخنان محمود احمدی‌نژاد درباره احزاب سیاسی، به مقایسه آن با دیدگاه محمدرضا پهلوی، شاه پیشین ایران پرداخته و افزوده بود که «اخیراً گفته‌اند فقط یک حزب وجود دارد و همه تشکل‌ها و احزاب ناباب و باطلند. واقعاً عجیب است! در زمان شاه نیز او گفت که یک حزب داریم و هرکه نمی‌خواهد عضو آن باشد از کشور خارج شود».

وی تصریح کرده بود که «متأسفانه کسانی وجود دارند که خود را معیار حق و باطل می‌دانند و به همین دلیل اگر کسی نیز با آنان مخالفت کند تبدیل می‌شود به فتنه‌گر، در حالی که ما معتقد هستیم که قانون و ارزش‌های انقلاب و مصالح کشور و مردم معیار هستند».

میرحسین موسوی نیز در قیاسی مشابه سخن گفتن از تک‌حزبی مقدمه حمله به قانون اساسی خوانده و تصریح کرده بود «این اظهار نظر شبیه اعلام حزب رستاخیز از سوی شاه است که مخالف صریح قانون اساسی است. من بعید نمی‌دانم که در آینده خود قانون اساسی هم با همین وضع مورد حمله قرار گیرد».
XS
SM
MD
LG