لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۴۴

دیدبان حقوق بشر: از اتحاد ملی حرف می‌زنند و فشار بر معلمان و کارگران را افزایش می‌دهند


دیدبان حقوق بشر در بیانیه‌ای که روز پنج‌شنبه، یکم آذر، منتشر شد با تأکید بر اینکه اعتراض مسالمت‌آمیز و اعتصاب جزو آزادی‌های اولیه کارگران است، از تشدید فشار بر فعالان کارگری و معلمان ایران در هفته‌های اخیر انتقاد کرد.

مایکل پیج، از مقام‌های دیدبان حقوق بشر، با اشاره به اینکه مقام‌های جمهوری اسلامی اخیرا درباره «اتحاد ملی و مقاومت در برابر فشار خارجی» صحبت می‌کنند گفت: چنین اظهاراتی، وقتی آنها فعالان کارگری و معلمان را به خاطر خواست دستمزد عادلانه به زندان می‌اندازند، «پوچ است».

این نهاد بین‌المللی با اشاره به تشدید فشارها بر معلمان و فعالان کارگری نوشته است که در هفته‌های اخیر دست‌کم ۱۲ معلم بازداشت و ۳۰ معلم احضار شده‌اند، هاشم خواستار را مدتی به بیمارستان روانی برده‌اند، تمام اعضای مجمع نمایندگان کارگری شرکت نیشکر هفت‌تپه را موقتا بازداشت کردند و بازداشت اسماعیل بخشی و مسلم آرمند نیز همچنان ادامه دارد.

شماری از معلمان ایران ماه گذشته در برخی شهرها تحصنی دوروزه برگزار کردند و دور دوم این اعتصاب نیز روزهای ۲۲ و ۲۳ آبان در دفتر مدارس برگزار شد.

هدف از این تحصن‌ها اعتراض به روند سرکوب فعالان صنفی و همچنین اعتراض به پولی‌سازی آموزش در کشور اعلام شده است.

دیدبان حقوق بشر همچنین به ادامه بازداشت برخی دیگر از فعالان صنفی معلمان اشاره کرده و از جمله از محمد حبیبی، اسماعیل عبدی و محمود بهشتی لنگرودی نام برده است.

این سه معلم و فعال صنفی که در سال‌های اخیر بارها بازداشت شده‌اند، در حال حاضر زندانی‌اند و به ترتیب به شش سال، شش سال و پنج سال حبس و همچنین شلاق محکوم شده‌اند.

اتهام‌های آنان نیز «اجتماع و تبانی به‌قصد اخلال در نظم عمومی»، «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» اعلام شده است.

دیدبان حقوق بشر همچنین به تشدید فشارها بر فعالان کارگری اشاره کرده و از جمله از سرکوب کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه نام برده است.

به نوشته این نهاد بین‌المللی، یک‌شنبه گذشته تمام اعضای مجمع نمایندگان کارگری این شرکت، از جمله اسماعیل بخشی و مسلم آرمند، بازداشت شدند.

با این که دو روز بعد دادستان شوش از آزادی پانزده تن از بازداشت‌شدگان خبر داد اما بازداشت چند تن از آنها همچنان ادامه دارد.

به گفته فرزانه زیلابی،‌ وکیل کارگران بازداشتی،‌ علاوه بر اتهام «اخلال در نظم عمومی»،‌ مقام‌های قضایی «یک اتهام مجهول امنیتی» نیز به موکلانش وارد کرده‌اند.

خانم زیلابی گفته است حتی دادیار پرونده هم اطلاع دقیقی از این «اتهام مجعول امنیتی» نداشته است.

دور جدید اعتراض صنفی کارگران هفت‌تپه پس از انتشار اخباری در مورد متواری یا زندانی شدن کارفرمای خصوصی این واحد آغاز شد.

به گفته علی‌اشرف پوری حسینی، رئیس سازمان خصوصی‌سازی، یکی از مالکان این شرکت زندانی است و مالک دیگر فرار کرده است.

دیدبان حقوق بشر با اشاره به این که قانون کار ایران حق تشکیل اتحادیه‌های کارگری مستقل را به رسمیت نمی‌شناسد می‌گوید، مقام‌های جمهوری اسلامی در ۱۳ سال گذشته «به دفعات کارگران مرتبط با اتحادیه‌های کارگری مستقل را آزار و اذیت، احضار، دستگیر و محکوم کرده‌اند».

«میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی» و «میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی» از حق تشکیل و عضویت در اتحادیه‌های کارگری حمایت می‌کند و ایران عضو هر دو میثاق است.

منابع: بیانیه دیدبان حقوق بشر، ایلنا، شبکه‌های اجتماعی و رادیوفردا/ ج/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG