بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز پنجشنبه هفدهم اسفند با حضور در مقر سازمان ملل متحد، با نیکی هیلی سفیر آمریکا در این سازمان، دیدار کرد و خانم هیلی در این دیدار تأکید کرد که اکنون زمان تمرکز بر ایران است.
بر اساس گزارشهای منتشر شده از این دیدار، نخستوزیر اسرائیل از تلاشهای خانم هیلی و دولت دونالد ترامپ در دفاع از اسرائیل در نهادهای سازمان ملل و «موضعگیریهای درست آمریکا در ارتباط با ایران» قدردانی کرده است.
همچنین نخستوزیر اسرائیل از نمایشگاهی از حضور چند هزار ساله یهودیان در اورشلیم که در مقر این سازمان در نیویورک برگزار شده، دیدار کرده است.
به گزارش رسانههای اسرائیل و خبرگزاریها، آقای نتانیاهو در دیدار با خانم هیلی، کارهای او را در پشتیبانی از مواضع اسرائیل «فوقالعاده» نامید و گفت که ما در اسرائیل خانم هیلی را «نیکی طوفانی» مینامیم؛ او نه تنها حال و هوایی تازه به سازمان ملل آورده، بلکه با دفاع از «حقیقت» اسرائیل، یک سونامی از هوای تازه به راه انداخته است.
اسرائیل پیش از این همواره شاکی بود که صدور قطعنامههای متعدد از سوی مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل علیه این کشور، رفتاری «تبعیضآمیز» است که از جمله از وجود اکثریت عددی اعضا علیه اسرائیل ناشی میشود.
اما نیکی هیلی در ۱۵ ماه نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد بارها سیاستهای پیشین این سازمان در خصوص اسرائیل را نکوهش کرده و موجب تغییراتی در برخی از دیدگاههای سازمان ملل در مورد اسرائیل شده است.
آمریکا دیدگاه مشابهی نیز در یونسکو در پیش گرفته و به یونسکو نسبت به قطع بودجه و خروج خود از این نهاد فرهنگی، علمی و آموزشی سازمان ملل، به خاطر تداوم سیاستهای تبعیضآمیز علیه اسرائیل هشدار داده است.
خانم هیلی در دیدار با نخستوزیر اسرائیل در سازمان ملل، در مورد فعالیتهای آمریکا با هدف تغییر دیدگاه این سازمان و نهادهای آن در ارتباط با اسرائیل گفت که موضعگیریهای سازمان ملل در مورد اسرائیل «بسیار برخورنده بود و دل من برای دنی دنون (سفیر اسرائیل در سازمان ملل) که باید اینها را تحمل کند، میسوزد».
سفیر آمریکا در سازمان ملل همچنین گفت که «اکنون باید بر ایران تمرکز کرد و من برای اسرائیل به شدت نگرانم؛ ...حالا آنها (ایران) باید تصمیم بگیرند و نگرانی این است که تصمیم درست را نگیرند؛ این چیزی است که ما بر آن متمرکز شدهایم».
آقای نتانیاهو نیز در مورد ایران به خانم هیلی گفت: «چالش محوری که سازمان ملل در برابر آن قرار دارد، باید رسیدگی به حکومت ایران باشد؛ تمرکز کامل رئیسجمهور آمریکا بر خطر ایران، برنامه هستهای و خوی تجاوزگری ایران در منطقه، یک کار درست است».
نخستوزیر اسرائیل به خانم هیلی افزود که نگرانی ناشی از ایران «نه تنها اسرائیل و آمریکا، بلکه تقریباً همه خاورمیانه را به حرکت در آورده است».
به گزارش رسانههای اسرائیل، نخست وزیر اسرائیل و سفیر آمریکا در سازمان ملل در دیدار خود در مورد اثرات ادامه جنگ داخلی سوریه بر اوضاع اسرائیل و دیگر نقاط منطقه رایزنی کردند؛ اسرائیل از مدتها پیش از «تثبیت حضور نظامی ایران در سوریه» ابراز نگرانی شدید میکند.
آقای نتانیاهو بعد از دیدار با خانم هیلی نیز به نمایندگان رسانههای کشورش گفت که در سفر به آمریکا، نظر من را در مورد برنامه هستهای کشورهای عربی پرسیدند و من گفتم که «خطر اصلی ناشی از ایران را باید برطرف کرد. تنها راه جلوگیری از رفتن کشورهای دیگر منطقه به طرف برنامه هستهای، گرفتن غنیسازی از ایران است».
نخست وزیر اسرائیل همچنین گفت، برجام که غنیسازی ایران را به رسمیت شناخته است، باید یا به طور کلی اصلاح یا لغو شود. او این نظر را در سخنرانی این هفته در ایپک و نیز در دیدار با دونالد ترامپ در کاخ سفید تکرار کرده بود.
آن طور که نشریه بیزنس اینسایدر پیشتر گزارش کرده، عربستان سعودی به تازگی به دلیل نگرانی از ایران، در حال مذاکره با آمریکا برای برخورداری از یک برنامه هستهای است.
بر اساس گزارش این نشریه، ریک پری وزیر انرژی آمریکا، دو هفته پیش در سفر به لندن، در خصوص مذاکرات اخیر کشورش با عربستان در مورد برنامه اتمی احتمالی برای سعودی، دیدگاههای بریتانیا را جویا شد.
نمایشگاه «یهودیان در اورشلیم» در راهروهای سازمان ملل
به گزارش رسانههای اسرائیل، آقای نتانیاهو بعد از دیدار کاری با خانم هیلی، در حالی که از سوی همسرش و نیز زئو الکین، وزیر اسرائیلی در امور اورشلیم و دانی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل همراهی میشد، از نمایشگاه «تاریخ سه هزار ساله؛ یهودیان در اورشلیم» که در راهروهای سازمان ملل برقرار شده است، بازدید کرد.
شماری از مهمترین آثار تاریخی که زندگی چند هزار ساله یهودیان در اورشلیم را نشان میدهد و از حفاریهای باستانشناسی اورشلیم به دست آمده و از موزههای مهم اسرائیل به امانت گرفته شده است، در این نمایشگاه موقت در سازمان ملل در معرض دید قرار گرفته است.
نشانههایی از بقایای «فرمانروایی یهود» در زمان نخستین معبد مقدس اورشلیم تا مهر و سکههای مختلف دوران انبیای یهود، و همچنین شماری از مکتوبات مهم تاریخی در این نمایشگاه در معرض دید است.
بنیامین نتانیاهو برگزاری «نمایشگاه خیرهکننده» در سازمان ملل را از جمله نتیجه تلاشهای دولت کنونی آمریکا دانست و گفت تا ۱۰ سال پیش چنین رخدادی قابل تصور نبود.
به گفته نخستوزیر اسرائیل، این نمایشگاه «حقیقت تاریخ طولانی ملت یهود و ارتباط دیرینه آن با اورشلیم را که پایتخت جاودانه یهودیان بوده است» نشان میدهد.
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا سه ماه پیش اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت؛ آمریکا اعلام کرده که تا دو ماه دیگر نیز سفارت خود در اسرائیل را به اورشلیم منتقل میکند.
نماینده ناظر فلسطینی در سازمان ملل به برگزاری نمایشگاه تاریخ سه هزار ساله یهودیان در اورشلیم، در راهروهای سازمان ملل، روی خوشی نشان نداده است.