لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۴۱

فراکسیون المستقبل با تأکید بر حمایت از حریری، خواستار بازگشت او به لبنان است


سعد حریری در یکی از نشست‌های پارلمان لبنان در آبان ماه سال گذشته
سعد حریری در یکی از نشست‌های پارلمان لبنان در آبان ماه سال گذشته

فراکسیون المستقبل، حزب تحت رهبری سعد حریری در مجلس لبنان، در بیانیه‌ای ضمن تأکید بر «بی‌صبری برای بازگشت هر چه سریع‌تر» او از عربستان، ایران را نیز به تلاش برای جنگ برادر با برادر متهم کرده است.

به گزارش رسانه‌های لبنان، فراکسیون المستقبل شامگاه شنبه نوزدهم آبان در بیانیه خود تأکید کرده که سعد حریری را همچنان رهبر حزب می‌داند و از او حمایت می‌کند.

بیانیه فراکسیون المستقبل، حزب تحت رهبری سعد حریری، در پی برگزاری یک نشست اضطراری اعضای حزب حاکم در بیروت صادر شد.

این بیانیه تأکید می‌کند که سعد حریری باید با بازگشت به میهن وظایف ملی خود را در برابر تهدیدهای پیش رو برعهده گیرد.

بیانیه المستقبل ایران را به جنگ‌افروزی بین برادران، از طریق دخالت در امور منطقه، متهم کرده و از کشورهای عربی خواسته است که علیه دخالت‌های ایران در امور لبنان «متحد» شوند.

المستقبل همچنین اقدامات حزب‌الله علیه عربستان را به عنوان بازوی ایران «توطئه برای بر هم زدن ثبات» دانسته و حمایت خود را از عربستان سعودی، به عنوان کشور برادر و دوست، مورد تأکید قرار داده است.

این بیانیه در عین حال به رغم سکوت در برابر گزارش‌های متعدد و فزاینده مربوط به در حصر بودن سعد حریری در عربستان، ضمن درخواست برای بازگشت فوری او، نگرانی تلویحی خود را نیز از وضعیت ایجاد شده نشان داده است.

سعد حریری شنبه ۱۳ آبان در حالی که از سوی ملک سلمان پادشاه سعودی به ریاض فرا خوانده شده بود، به ناگهان در برابر دوربین شبکه سعودی العربیه، «استعفا نامه» خود را خواند.

در نامه «استعفا» که آقای حریری آن را می‌خواند، ایران و حزب‌الله مورد انتقاد قرار گرفته و او تأکید می‌کند که جانش در معرض خطر است و فضای کنونی مانند فضای زمان قتل پدرش «رفیق حریری» است.

رفیق حریری پدر سعد حریری که او نیز نخست‌وزیر لبنان بود، دوازده سال پیش در یک انفجار مهیب در قلب بیروت همراه با ده‌ها نفر دیگر کشته شد، و چند عضو حزب‌الله لبنان به قتل او متهم شدند.

در این میان، تلویزیون المستقبل، وابسته به حزب سعد حریری، اعلام کرده است که یک «مصاحبه» با آقای حریری را که در ریاض انجام شده است، شامگاه یکشنبه پخش می‌کند.

با وجود این، بسیاری در لبنان مصاحبه المستقبل با سعد حریری را نیز پیشاپیش پخش آن، تهیه شده در فضای غیرعادی دانسته و می‌گویند به اظهاراتی که او در این شرایط بیان می‌کند باور ندارند و سعودی‌ها او را ناچار به بیان مطالب می‌کنند.

میشل عون رئیس‌جمهور لبنان، روز شنبه رسماً از عربستان سعودی خواست که در مورد وضعیت سعد حریری گزارش دهد و امکان دهد که او به کشورش بازگردد.

آقای عون هشدار داده که لبنان می‌تواند از عربستان به شورای امنیت شکایت کند.

اینها در حالی است که خبرگزاری رویترز شامگاه شنبه بیستم آبان در گزارشی اختصاصی در مورد رخدادهای روزهای اخیر، نوشت که سعد حریری در عربستان زیر نظر است و اعلام استعفا به او دیکته شد.

رویترز به نقل از یک مقام بلندپایه نزدیک به سعد حریری نوشت، رئیس تشریفات دربار سعودی شامگاه جمعه ۱۲ آبان با تلفن به سعد حریری گفت، برای دیدار با امیر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به عربستان بیاید.

این مقام نزدیک به سعد حریری به رویترز گفت، نخست‌وزیر فکر می‌کرد که تنها برای چند ساعت به عربستان می‌رود، اما در همان فرودگاه ریاض متوجه شد که اوضاع مشکوک است و از همان لحظه نخست مورد بی‌اعتنایی و بی‌احترامی بود.

به نوشته رویترز، هیچ کس در فرودگاه ریاض در انتظار آقای حریری نبود و لذا او برای خواب به خانه شخصی‌اش رفت که از سال‌ها پیش در ریاض دارد و در پی رخدادهای شنبه ۱۳ آبان نیز برای روخوانی از متن نامه‌ای که به دستش داده شده بود، چهار ساعت در انتظار گذاشته شد.

مقام ارشد نزدیک به سعد حریری گفته است، نخست‌وزیر به دولت بیروت گفته بود که با بازگشت از عربستان سعودی جلسه‌های لازم را برگزار می‌کند و از جمله قرار بود دوشنبه پانزدهم آبان با مقام‌های ارشد اردن و نهادهای غربی در بیروت دیدار کند.

به نوشته رویترز، نامه‌ای که سعد حریری خواند، وزیران لبنان و تیم آقای حریری را «شوکه» کرد؛ حتی تلفن همراه سعد حریری از او گرفته شده و در برخی تماس‌های محدود با خانه‌اش که تحت نظر است تنها اجازه دارد به طور سربسته بگوید که «خوب هستم».

به گزارش رویترز، تلاش عربستان در راستای بهره‌گیری از اختلافات دیرینه میان بها حریری برادر بزرگ سعد حریری با برادر کوچک‌تر و رساندن بها حریری به نخست‌وزیری بوده است.

رویترز افزوده است که شماری از اعضای خاندان حریری به عربستان آورده شدند تا با بها حریری بیعت کرده و از نخست‌وزیر شدن او حمایت کنند؛ اما این اتفاق نیفتاده و حمایت مورد نظر سعودی بیان نشده است.

سعد حریری در حالی که در فیلم خبری تلویزیون سعودی ملاقات با پادشاه عربستان دیده شد، هفته گذشته ظاهراً برای یک سفر چند ساعته به امارات رفت اما بلافاصله به ریاض برگشت و همچنین با سفیر فرانسه در عربستان دیدار کرد و شنبه بیستم آبان نیز در میان کسانی بود که برای استقبال از ملک سلمان پس از بازگشت او از مدینه، در فرودگاه ریاض حضور داشتند.

اما به گزارش روزنامه لبنانی الاخبار، دیدار سفیر فرانسه در ریاض با سعد حریری با حضور یک افسر سازمان اطلاعات سعودی نیز انجام شد.

به نوشته الاخبار، امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه که هفته گذشته در ادامه سفرش به منطقه، به طور ناگهانی برای دیدار با امیر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به ریاض رفت، برای آزاد کردن سعد حریری تلاش می‌کند.

ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه، در پی دریافت گزارش از سفیر کشورش در ریاض، جمعه به یک رادیوی فرانسه گفت، باور دارد که سعد حریری در بازداشت سعودی نیست.

روزنامه الرأی الیوم این احتمال را مطرح کرده که سعد حریری «در ازای سکوت» در مورد رخدادهای پشت پرده، برای ادامه زندگی به پاریس انتقال یابد.

روزنامه الحیات جمعه نوشته بود، عربستان و همپیمانانش در خلیج فارس از سعد حریری به خاطر عدم تقابل با حزب‌الله خشمگین بودند و او را به همکاری با «محور حزب‌الله- ایران» متهم می‌کردند.

«یک مقام ارشد» در خلیج فارس بدون ذکر نام به الحیات گفته بود، «امکان دادن به حزب‌الله در سایه سعد حریری یک گناه بود».

حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، جمعه در یک سخنرانی ابراز «اطمینان» کرد که عربستان سعد حریری را وادار به کناره‌گیری کرده است.

حسن نصرالله گفت که «اطلاع واثق دارد و این گفته صرفا یک ارزیابی نیست که عربستان به اسرائیل پیشنهاد داده است در ازای گرفتن ده‌ها میلیارد دلار سعودی، به حزب‌الله حمله کند».

اما دبیرکل حزب‌الله افزود که وقوع چنین جنگی را محتمل نمی‌داند.

نخست‌وزیر اسرائیل گفته است که استعفای حریری «زنگ هشدار برای جامعه جهانی جهت تقابل با ایران است».

XS
SM
MD
LG