لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۴۶

ایران بار دیگر در پرتاب موشک ماهواره‌بر «شکست خورد»


برای پرتاب موشک جدید از جایگاهی استفاده شده که قبلاً موشک دومرحله‌ای و با سوخت مایع «سفیر» در آن محل منفجر شد.
برای پرتاب موشک جدید از جایگاهی استفاده شده که قبلاً موشک دومرحله‌ای و با سوخت مایع «سفیر» در آن محل منفجر شد.

بنابر گزارش‌ها، تصاویر هوایی نشان می‌دهد که اقدام ایران در پرتاب یک موشک ماهواره‌بر، در مرحله ابتدایی دچار مشکل شده و به شکست انجامیده است.

رادیو ملی آمریکا، ان‌پی‌آر، گزارش داد در تصاویر ماهواره‌ای که شرکت «پلـَنـِت» به‌صورت اختصاصی در اختیارش قرار داده، رنگ سکوی پرتاب موشک تغییر یافته و دودی از آن متصاعد شده که احتمالا حاکی از انفجار این موشک درست در زمان پرتاب است.

ان‌پی‌آر و برخی از خبرگزاری‌ها خبر ناکامی ایران در پرتاب این موشک را به نقل از دِیو شمرلِر، کارشناس ارشد «مرکز مطالعات خلع سلاح جیمز مارتین»، در واشینگتن نقل کرده‌اند.

آقای شمِرلِر که از مدتی پیش تصاویر ماهواره‌ای در این زمینه را رصد می‌کرد و نخستین کسی بود که خبر ناکامی ایران را منتشر کرد در مصاحبه‌ای به رادیو فردا گفت که سکوی دوم پرتاب نیز در این محل در حال آماده‌سازی است.

لینک مستقیم

دِیو شمِرلِر به رادیوفردا می گوید :«پرتاب‌های پیشین ایران بیشتر در حال پرواز با شکست مواجه شده و نتوانسته مثلا ماهواره را در مدار قرار دهد اما اینبار می بینیم که این اتفاق در مرکز سکو اتفاق افتاده است. در نتیجه مشکلی در مقطع اولیه پرتاب باید رخ داده باشد».

این درحالیست یک تحلیلگر دیگر حوزه خلع سلاح در این باره معتقد است که آنچه آقای شمِرلِر و همکارانش از تصاویر ماهواره ای ثبت کرده اند احتمالا نشان دهنده آن است که اتفاقی در زمان آماده سازی سکوی پرتاب رخ داده است.

مایکل الِمن، مدیربرنامه خلع سلاح و سیاست هسته ای در انستیتوی بین المللی برای مطالعات راهبردی در اینباره به رادیوفردا می گوید در تصاویری که منتشر شده و دود غلیظ و سیاهی در سکو دیده می شود، اینطور به نظر می آید که «کشنده برپاگر پرتابگر» (TEL ) که موشک سفیر را به سکوی پرتاب باید منتقل کند، همچنان در سکو باقیست که این «نشاندهنده آن است که آماده سازی برای پرتاب خاتمه نیافته بود». به طور معمول، پیش از آغاز پرتاب موشک کشنده برپاگر آن باید از سکوی خارج شود.

این موشک از «پایگاه فضایی امام خمینی»، در جنوب سمنان پرتاب می‌شد.

«پایگاه فضایی امام خمینی» در سمنان، پایگاه سکوی ثابت است و در مرداد ۹۶ با پرتاب آزمایشی ماهواره‌بر «سیمرغ» به‌طور رسمی آغاز به کار کرد؛ با اینکه جمهوری اسلامی آن پرتاب را «موفق» اعلام کرده بود، اما مقام‌های آمریکایی از شکست در آن پروژه خبر دادند..

به گزارش ان‌پی‌آر، در روزهای اخیر سکوی پرتاب رنگ‌آمیزی شده بود و چندین خودرو نیز در اطراف سکو برای آزمایش آماده می‌شدند. با این حال تصویری که در سایت ان‌پی‌آر منتشر شده نشان می‌دهد که نیمی از سکو به رنگ سیاه درآمده است که نشان از انفجار موشک در همان نقطه پرتاب دارد.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران، به گزارش «ان پی آر» واکنش نشان داده و این گزارش را رد کرده است.

وزیر ارتباط ایران در توییتر خود نوشته است: «رسیدم چابکسر، ادامه سفر فردا در گیلان. گوشی‌ رو چک کردم ودیدم خیلی‌ها جویای احوال ماهواره‌ی ما شده‌اند. ظاهرا اخباری منتشر شده که سومین تلاش برای استقرار ماهواره در مدار ناموفق بوده. راستش ناهید۱ حالش خوبه، الان هم در آزمایشگاه مستقره. خبرنگاران هم میتونن بیان بازدیدش.»

محمدجواد آذری جهرمی۲۲ مردادماه گفته بود، آزمایش‌های ماهواره مخابراتی «ناهید» به اتمام رسیده و کار هماهنگ‌سازی برای عملیات پرتاب با آن با همکاری وزارت دفاع تا چند روز آینده تکمیل می‌شود.

وزیر ارتباطات ایران ماهواره ناهید را «یک ماهواره مخابراتی» معرفی کرده بود که «در مدار ۲۵۰ کیلومتری زمین قرار می‌گیرد».

به نوشته ان‌پی‌آر، این سومین آزمایش ناموفق موشکی ایران برای پرتاب ماهواره طی سال جاری به شمار می‌رود.

بنابر همین گزارش، نوع موشکی که قرار بود پرتاب شود معلوم نیست، اما برای پرتاب آن از همان جایگاهی استفاده شد که قبلاً موشک دومرحله‌ای و با سوخت مایع «سفیر» در محل پرتاب منفجر شد.

با این حال به نوشته ان‌پی‌آر، موشک جدیدی که قرار بود پرتاب شود تا حدودی کوچک بود و تنها می‌توانست ماهواره‌ای کوچک را به فضا ببرد.

دی‌ماه ۹۷ آذری جهرمی شخصا اعلام کرد که ماهواره «پیام» پرتاب شد اما موفق نشد در مدار زمین قرار گیرد.

یک ماه بعد در ۱۷ بهمن خبرگزاری آسوشیتدپرس و ان‌پی‌آر گفتند تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهدایران مجددا تلاش کرده ماهواره به فضا بفرستد، هرچند به نظر می‌رسد موفقیتی در این زمینه نداشته است.

علت شکست‌های پیاپی در پرتاب این موشک‌ها روشن نیست؛ با این حال روزنامه نیویورک‌تایمز به نقل از برخی مقام‌های پیشین و فعلی دولت آمریکا گزارش داده بود کاخ سفید «برنامه محرمانه‌ای» برای مقابله با برنامه موشکی جمهوری اسلامی دارد.

برنامه موشکی ایران مورد اعتراض جدی آمریکا و اتحادیه اروپا است.

منابع: ان‌پی‌آر، رادیو فردا. ف.ق /ج
XS
SM
MD
LG