خبرگزاری رویترز گزارش داده که یک شرکت بیمه نروژی ارزیابی کرده است سپاه پاسداران «به احتمال زیاد» در حمله اخیر به چهار نفتکش در دریای عمان دست داشته است؛ همزمان آمریکا به هواپیماهای مسافربری که از خلیج فارس میگذرند هشدار داده که احتیاط کنند.
خبرگزاری رویترز شامگاه جمعه، ۲۷ اردیبهشت، گزارش داد نسخهای از ارزیابی محرمانه یک شرکت بیمه نروژی را که در روزهای اخیر تهیه شده به دستش رسیده است.
یکشنبه گذشته امارات متحده عربی اعلام کرد بر اثر «عملیات خرابکارانه» در آبهای بندر فجیره چهار کشتی آسیب دیدهاند. اندکی بعد اعلام شد که دو نفتکش سعودی، یک کشتی اماراتی و یک کشتی با پرچم نروژ در این حمله هدف قرار گرفتهاند.
به نوشته رویترز، ارزیابی «اتحادیه مشترک کشتیداران نروژ برای بیمه ریسک جنگ» (دیانکی) نشان میدهد که حملات به کشتیها احتمالا با زیرسطحیهای بیسرنشین، هر یک حامل ۳۰ تا ۵۰ کیلوگرم مواد منفجره، انجام شده و هدایت این شناورهای زیردریایی را قایقهایی در آبهای ایران و در تنگه هرمز برعهده داشتهاند.
این گزارش میافزاید احتمالا شناورهای زیردریایی بیسرنشین با قابلیت تنظیم مکانیاب (جیپیاس) برای هدایت دقیق آنها به هدف مورد استفاده قرار گرفتهاند و سپاه بدین خاطر از این روش استفاده کرده که بتواند بعدا چنین عملیاتی را انکار کند.
این گزارش میافزاید حوثیهای یمن نیز تاکنون از این روش برای حملات دریایی استفاده کردهاند و ظاهرا این تکنولوژی را سپاه در اختیار آنها گذاشته، منتها حملات یمن بیشتر با بمبهای کنترل شونده با «جیپیاس» در قایقهای بدون سرنشین سطحی بوده، نه زیردریایی و ترکشهای بمبی که کشتی نروژی را هدف قرار داده، نشان میدهد که آنها مشابه بمبهایی بوده که حوثیها در قایقهای بدون سرنشین سطحآبی استفاده کردهاند.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، حمله به این کشتیها را محکوم کرد و آن را «نگرانکننده» خواند و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، نیز گفت از قبل پیشبینی میکرد که برای «دامن زدن به تنش» چنین حوادثی اتفاق بیفتد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکت بیمه نروژی در ارزیابی خود همچنین به تهدیدهای نظامی سپاه پاسداران برای بستن تنگه هرمز اشاره کرده و نوشته است هدایت زیردریاییهای حامل بمب از ۶ تا ۱۰ مایلی بندر فجیره و در نزدیکی تنگه هرمز انجام گرفته و ایران با به کار گرفتن این شناورهای کنترلشونده از راه دور در واقع راه انکار دست داشتن در این عملیات را باز گذاشته است.
بنابر همین گزارش، هدف سپاه پاسداران، به احتمال زیاد، ارسال این پیام به آمریکا و همپیمانانش بوده است که ایران بدون بستن تنگه هرمز هم میتواند مشکلساز باشد.
ارزیابی شرکت بیمه نروژی در حالی در خبرگزاری رویترز منتشر شده که پیشتر گزارش شده بود کارشناسان آمریکا، فرانسه، نروژ، امارات و عربستان درباره حمله اخیر به کشتیها در حال انجام تحقیقاتی هستند.
حملات یکشنبه گذشته در حالی روی داد که آمریکا ناو هواپیمابر آبراهام لینکن را به سوی دریای عمان اعزام کرده و بمبافکنهای بی۵۲ و سامانههای دفاع موشکی پاتریوت نیز به خلیج فارس ارسال شدهاند.
آمریکا هدف از اعزام این تجهیزات به منطقه را «مقابله با تهدیدهای ایران» و «ارسال پیامی روشن به جمهوری اسلامی» ذکر کرده است.
روز جمعه نیز بیمه «لویدز» بریتانیا حوزه منطقه ریسک خلیج فارس را گسترش داد.
در تحولی دیگر، اداره هوانوردی فدرال آمریکا (FAA) با اشاره به «تنشهای سیاسی فزاینده و افزایش فعالیتهای نظامی» در خلیج فارس و دریای عمان، از هواپیماهای غیرنظامی این کشور خواست در صورت پرواز بر فراز این منطقه تمامی موارد احتیاطی را به کار گیرند.
اداره هوانوردی فدرال از جمله دلایل صدور این هشدار را تهدیدهای ایران و سلاحهای متنوعی که علیه هدفهای هوایی دارد و همچنین توانایی جمهوری اسلامی برای ارسال پارازیت و ایجاد اختلال در مکانیاب (GPS) هواپیماها برشمرده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز روز شنبه گزارش داد که دیپلماتهای آمریکایی با استناد به بیانیه اداره هوانوردی فدرال، به هواپیماهای غیرنظامی هشدار دادهاند که هنگام پرواز بر فراز منطقه ممکن است «اشتباه شناسایی شوند».
ایران هنوز واکنشی به این خبر ابراز نکرده است.