در پی انتشار گسترده ویدئویی از تجمع معتادان در یکی از مناطق جنوب تهران، برخی مقامهای جمهوری اسلامی علت حضور چشمگیر معتادان در خیابانها را تعطیلی مراکز ماده ۱۶ به خاطر نگرانی از شیوع کرونا در بین آنها ذکر کردند.
از صبح جمعه ویدئویی در شبکههای اجتماعی با عنوان رفتوآمد معتادان در میدان شوش در ساعت سه بامداد منتشر شده است.
برخی مسئولان انتظامی و بهزیستی در گفتوگو با «خبر آنلاین» علت این حضور چشمگیر معتادان در خیابانها را تعطیلی مراکز نگهداری معتادان به دستور ستاد ملی مبارزه با کرونا ذکر کرده اما ارقام مختلفی از تعداد آنها ارائه دادهاند.
زهرا نژادبهرام، عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران، در گفتوگو با خبرگزاری فارس تعداد معتادانی را که با تعطیلی این مراکز رهسپار خیابانها شدند «حدود ۱۰ تا ۱۱ هزار نفر» برآورد کرده است.
بر اساس ماده ۱۶، یکی از اصلاحیههای قانون مبارزه با مواد مخدر که در سال ۸۹ به تصویب رسید، مراکزی برای نگهداری و «درمان اجباری» معتادان ایجاد میشود؛ این مراکز ابتدا در مدیریت ستاد مبارزه با مواد مخدر بود اما از دو سال پیش به مراکز بهزیستی سپرده شد.
بنابر گزارشها، ستاد ملی مبارزه با کرونا برای جلوگیری از همهگیری کرونا در این مراکز دستور به تعطیلی آنها داده است.
با این حال فرید براتی سده، مدیرکل دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، به «خبرآنلاین» گفته است: «کلا ۵۲۰ نفر از معتادان که دستور مرخص شدن از سوی قاضی را داشتهاند از این مراکز بیرون رفتهاند.»
اما عبدالوهاب حسنوند، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ، گفته است از حدود ۱۹ هزار «معتاد متجاهر» تهران، هفتهزار نفر همچنان در مراکز نگهداری میشوند و بقیه رها شدهاند.
به گزارش تسنیم، سرهنگ حسنوند گفته است در پی شیوع کرونا ستاد مبارزه با مواد مخدر از پلیس خواست که فعلا جمعآوری معتادان را متوقف کند؛ علاوه بر آن، برخی معتادان و زندانیان «مراکز ماده ۱۶ یا ۱۵ آزاد شدند و این مزید بر علت شد».
دو روز پیش از انتشار ویدئوی میدان شوش، مالک حسینی، از مسئولان شهرداری تهران، عکسهای دیگری از تجمع معتادان در همین میدان منتشر کرده و نوشته بود: «زحمات چند ساله نیروی انتظامی با تعطیلی مراکز نگهداری معتادان نقش برآب شد.»
در گزارشی که وبسایت خبرآنلاین منتشر کرده، مقامهای انتظامی، بهزیستی و شهری درباره تعطیلی مراکز نگهداری معتادان واکنشهای متناقضی ابراز کرده و یکی از مقامهای سازمان بهزیستی گفته است: کسانی که «الان درحال هیاهو کردن درباره این موضوع هستند» و به رغم مصوبات «گفتند به شما بودجه نمیدهیم» در سه سال گذشته کجا بودند؟
در طول شش هفتهای که از اعلام رسمی ورود کرونا به ایران میگذرد، مقامها و نهادهای مختلف جمهوری اسلامی بارها درباره تخطی برخی از نهادهای دیگر خبر داده و انگشت اتهام را به سوی یکدیگر گرفتهاند.
علاوه بر این، مدیریت مقابله با شیوع کووید-۱۹ نیز با سردرگمی همراه است.
وزارت بهداشت ایران آمار مبتلایان به کووید-۱۹ را بیش از ۳۲ هزار تن اعلام کرده و گفته است بیش از پنج هزار نفر از آنان جان باختهاند؛ با این حال گزارشهای غیررسمی و حتی اظهارات جداگانه مقامهای محلی نشانگر آماری بسیار بیش از این است.