در ادامه تشدید فشارها بر شهروندان دوتابعیتی در ایران، سفیر جمهوری اسلامی در لندن نیز غیرمستقیم این شهروندان را متهم کرد که با «فشار سرویسهای اطلاعاتی در غرب» ناخواسته به «انتقال دادهها و اطلاعات خاص» اقدام میکنند.
حمید بعیدینژاد، سفیر ایران در لندن، این اتهام را شامگاه پنجشنبه، پنجم مهر، در دو پیام توئیتری ایراد کرد.
آقای بعیدینژاد در یکی از این پیامها، بدون اشاره به کشوری خاص، «سرویسهای اطلاعاتی در غرب» را متهم کرد که «به ویژه از طرق غیرمستقیم» برخی اتباع دوتابعیتی ایران را برای انتقال اطلاعات خاص تحت فشار قرار میدهند و شهروندان ایرانی نیز «ممکن است برخی اوقات به تصور این که چنین دادههایی محرمانه نیستند، به این امر اقدام نمایند».
سفیر ایران در بریتانیا به ماهیت این نوع اطلاعات خاص و همچنین دلیل دسترسی شهروندان به چنین اطلاعاتی اشاره نکرد.
او همچنین در پیامی دیگر نوشت که فشارهای کشورهای غربی علیه اتباع ایرانی «به ویژه سالمندان و زنان» را شامل میشود.
توئیتهای حمید بعیدینژاد حدود ده روز پس از آن منتشر میشود که وزارت خارجه بریتانیا به شهروندان دوتابعیتی ایرانی – بریتانیایی توصیه کرد که حتیالمقدور از سفر به ایران پرهیز کنند، «چرا که در صورت دستگیری آنان لندن توانایی چندانی برای آزادی آنها ندارد».
ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، نیز دو روز پیش در دیدار با حسن روحانی در نیویورک، از ادامه بازداشت نازنین زاغری که از دو سال و نیم پیش در ایران زندانی ست ابراز نگرانی کرد و خواستار آزادی او شد.
روشن نیست که در حال حاضر چند شهروند ایرانی – بریتانیایی در ایران زندانی یا تحت تعقیب هستند، اما جز نازنین زاغری میتوان به عباس عدالت، استاد ریاضی و علوم کامپیوتری دانشگاه امپریال کالج لندن، و کمال فروغی نیز اشاره کرد.
در سالهای اخیر مقامهای جمهوری اسلامی نگاه منفی به ایرانیان دوتابعیتی را تکرار کرده و گاه نیز برخی از آنها را به جاسوسی متهم کردهاند.
خبرگزاری رویترز سال گذشته گزارش داد که اطلاعات سپاه دستکم ۳۰ شهروند دوتابعیتی را بین سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۷ به اتهام «جاسوسی» بازداشت کرده است.
به گفته رویترز، ۱۹ تن از این افراد دارای تابعیتهای اروپایی بودند.
در سالهای اخیر چندین شهروند ایرانی – آمریکایی نیز در ایران بازداشت و زندانی شدهاند که از جمله آنها میتوان به باقر و سیامک نمازی، ژیائو وانگ، کارن وفاداری و همسرش آفرین نیساری، و همچنین نزار زکا، شهروند لبنانی که اجازه اقامت دائم در آمریکا را دارد اشاره کرد.
حمید بعیدینژاد با این حال گفته است که جمهوری اسلامی تلاش میکند که شهروندان ایرانی «به طور مستمر و بدون هیچ گونه نگرانی» به میهن خود سفر کنند.