بازار خودرو در ایران دوباره با افزایش قیمت روبهرو شده و حتی در برخی موارد اختلاف قیمت کارخانه و بازار به بیش از ۳۰۰ میلیون تومان رسیده است.
این وضعیت به یکی از عجیبترین نقاط تاریخی خود رسیده است. شاید هیچگاه این بازار با چنین اختلاف قیمت فاحشی بین کارخانه و بازار روبهرو نشده بود.
شرایطی که شروع آن با قیمتگذاریهای جدید دولت برای کارخانههای خودروسازی و افزایش قیمت کارخانهای آغاز شده بود.
دولت طی دو سال اخیر برای کاهش اختلاف قیمت بازار و کارخانه شروع به افزایش قیمت کارخانهها خودروسازی برای نزدیک کردن قیمت بازار و شرکتهای خودروسازی کرد این کار در شرایطی انجام شده بود که بازار خودرو ایران به دلیل تحریمهای آمریکا و افزایش قیمت ارز ملتهب شده بود.
با افزایش قیمت کارخانه توسط دولت، دومینوی افزایش قیمتها ادامه پیدا کرد و حالا به یکی از عجیبترین بازههای تاریخی خود رسیده است.
به عنوان مثال ایران خودرو چندی پیش اقدام به عرضه دنا پلاس توربو اتوماتیک با قیمت ۲۵۰ میلیون تومان کرد. خودرویی که مدل قبلی آن در زمانی که هنوز دولت مجوز افزایش قیمت را به خودروسازان نداده بود زیر ۸۰ میلیون تومان قیمت کارخانهای آن بود.
با وجود قیمت باورنکردنی و بالای کارخانه برای دنا پلاس توربو اتوماتیک قیمت این خودرو تنها طی یک روز در بازارآزاد به ۶۰۰ میلیون تومان رسید.
دلالبازی گسترده در بازار خودرو، میل برای سود بیشتر یا ترس از کاهش ارزش پول را میتوان برخی دلایل این افزایش قیمت دانست.
طی دو سال اخیر بازار خودرو در ایران تنها در برخی بازههای زمانی و به دلایلی مانند کرونا یا رفتن سرمایههای سرگردان به سمت بورس کمی آرامش یافته بود. اما حالا با زمزمه افزایش قیمت دوباره کارخانهها به دلیل افزایش قیمت ارز و بازگشت سرمایههای از سمت بازار بورس به سمت بازار خودرو، دوباره این بازار شرایط ملتهبی را تجربه میکند.
خودروسازان ایرانی ادعا میکنند به درصد بالای داخلیسازی در خودروهای خود دست پیدا کردهاند؛ به عنوان مثال خودرو دنا طبق ادعای کارخانه بیش از ۸۰ درصد قطعات آن داخلی است؛ اما با وجود چنین ادعایی هربار که قیمت ارز بالا میرود قیمت خودرو هم جهش قابل توجهی پیدا میکند.
شرکت ایران خودرو در شرایطی از قیمت ۲۵۲ میلیون تومانی دنا پلاس توربو اتوماتیک خبر میدهد که مدعی است این قیمت هنوز با قیمت تمامشده خودرو فاصله دارد. این شرکت ادعا کرده که این نرخگذاری منطبق بر دلار ۱۷ هزار تومانی انجام شده و قیمت تمامشده خودرو حالا براساس دلار نیمایی با نرخی بیش از ۲۱ هزار تومان انجام میشود.
خودروسازان ایرانی بارها محکوم شدهاند که برای افزایش قیمت در بازار خودرو اختلال ایجاد میکنند و در شرایطی که بازار نیاز بیشتری دارد خودرو را با تیراژ محدود عرضه می کنند. به عنوان نمونه تا کنون حدود دو هزار دنا پلاس توربو برای عرضه به بازار آماده شده است.
شرکت سایپا هم اعلام کرده است که در پیشفروش جدید ۴۰ هزار نفر انتخاب شدهاند و ۴۰ هزار نفر هم در لیست رزرو هستند. این شرکت در این پیشفروش تنها هشت هزار دستگاه از خودروی جدیدش، شاهین را عرضه کرده است.
خودروسازان ایرانی ادعا میکنند به دلیلی تحریم، روند تولیدشان با مشکل روبهرو شده است.
سایت تجارتنیوز گزارش داده بود قیمتها در حالی رو به افزایش است که فروشنده نمیفروشد و خریدار هم منتظر است که قیمتها کاهش پیدا کند. به گفته تجارتنیوز در این شرایط معاملهای هم انجام نشود. در چنین شرایطی کارشناسان بازار خودرو معتقدند «تنها راهحل افزایش تولید و عرضه آن به بازار است».
بازار خودرو در ایران در حالی با مشکل روبهرو شده که خودروسازان و دولت وعده تزریق خودرو به بازار را داده بودند.
برخی رسانههای ایران گزارش دادهاند که خودروسازان ایرانی دوباره در حال فشار به دولت ایران برای دادن مجوز افزایش قیمت کارخانهای هستند.